Zapowiedzi/Nowości 2025

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Re: Zapowiedzi/Nowości 2025

Post autor: Scio »

Misiek pisze: 04 sty 2025, 14:09Masz na myśli tego retro 151?
Bożesztymój taki dziwoląg istniał w realu! Nie wierzę!
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

wlodar pisze: 04 sty 2025, 15:15Czyli to co zawzięcie krytykowałem, a więc pozornie bezsensowne powielanie oferty konkurencji to rozbijanie monopolu?
zdobywanie rynku to wojna, a ta wymaga także własnej krwi... ryzyko prowadzenia działalności gospodarczej.
Niemiec nie zrobi PKP żeby być wiodącym producentem - bo ile tego sprzeda? Zrobi to co sie sprzeda w odpowiedniej ilości żeby zagrać na nosie konkurencji.
Piko zrobiło jeszcze jedną dobrą, aczkolwiek kosztowną rzecz: zbudowało w Chinach własną fabrykę z pełnym zapleczem socjalnym - w ten sposób zachęcono pracowników do sumienności. Tillig zleca to tu, to tam i "małe rączki" traktują to co robią jak kolejne zlecenie, bo wczoraj był czajnik, dziś lokomotywa -dla nich zabawka- a jutro może wiertarka lub lampki na choinkę.
pamiętam dyskusję na tt-board o nowych czteroosiowych reko: chinol przykleił im wszystko co miał, na jednym wózku były prądnica razem z generatorem a ten wózek jeszcze odwrotnie zamontowany. to był set 01610 - cofnięty do reklamacji. br 107 można było kupić na ebayu z Chin znacznie taniej itp.

sorki za zaśmiecanie wątku - przełóżmy tą dyskusję gdzieś pod inny temat
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

krzysztof pisze: 04 sty 2025, 10:27(...)
Czyli to co zawzięcie krytykowałem, a więc pozornie bezsensowne powielanie oferty konkurencji to rozbijanie monopolu? Teraz wiem dlaczego nigdy nie zostanę rekinem biznesu: jestem zbyt prostolinijny by wymyślić taką strategię. :lol: Wychodzi na to, że jestem wlodarem biznesu. :lol:
Z jednej strony monopolistów trzeba tępić, z drugiej efekt jest taki, że biznesneni toczą swoje gierki, a my od Roco zamiast np. BR93 (TKt2), albo BR57 (Tw1) dostajemy kolejną wersję BR86, a od Buscha zamiast np. wąskotorówki nową BR56. Obie teoretycznie lepsze niż dotychczasowe wersje. Teoretycznie, bo na zdjęciach wyglądają pięknie i precyzyjnie, a potem wychodzą różnorakie kwiatki (chwiejące się ludmiły Roco, pękające zębatki w Vectronach Tilliga etc.). :evil:
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Masz na myśli tego retro 151 ??
151-129-4-dbrailpool-neuem-lack-1371614.jpg
nie bój, Niemce kupią
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

ArturSchŁ pisze: 04 sty 2025, 09:26- Piko 47209 - E-Lok 151 129 Retro DBAG, Railpool, Ep.VI • TT
- Piko 47210 - E-Lok 151 129 Retro DBAG, Railpool, Ep.VI, DC-Sound • TT
:shock: :shock: :shock: Oprócz niezrozumiałej dla mnie polityki marketingowej wyobraźnia ich grafików zjechała już do poziomu inteligencji ludzkiego embriona.
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

wlodar pisze: 03 sty 2025, 11:29 Szczerze mówiąc, to nie rozumiem tego mechanizmu (dowód, że nie nadaję się na prezesa ani nawet na dyrektora :evil: ). Mógłbyś przybliżyć w "dwóch słowach" co miałeś na myśli i jak to działa?
w moim doświadczeniu wyglada to mniej wiecej tak:
najpierw wchodzi się "w rynek" produktem innym niż mają dotychczasowi gracze za znacznie mniejszą cenę - i tak sie sprzeda bo tańszy i inny.
jeżeli to chwyci, to wprowadza sie kolejny inny produkt - juz droższy bo (coś sie wymysli)...
teraz czas na dublet, może nawet lepszy niz konkurencji, ale jeszcze tańszy od konkurencyjnego - konkurent tnie koszty.
jak juz konkurent ściął koszty i pogorszył jakość, wprowadzamy kolejny zdublowany produkt, już w konkretnej cenie.
i teraz czas na bycie wiodącym graczem.

żeby była jasność - takie spostrzeżenia mam nie tylko z rynku modelarskiego, także z transportu, handlu.
czemu służą te wszystkie aplikacje i rabatowe appki? żeby wiedziec co się sprzedaje i co zamawiac a u którego producenta wogóle nie zamawiać. tak sie psuje rynek eliminując mniejszych, słabszych, często lokalnych producentów.

i takie moje wspomnienie: BR290 PIKO kupowałem za 69,90E,w tym czasie Tilligi były za 100E i więcej
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

elriwa-Newsletter 02/2025 (03.01.2025)
Informacje, poza nowościami PIKO, o których powyżej mowa,
dodatkowo mogą się znaleźć zainteresowani tym:
47209.jpg
(zdjęcie poglądowe H0)

- Piko 47209 - E-Lok 151 129 Retro DBAG, Railpool, Ep.VI • TT
- Piko 47210 - E-Lok 151 129 Retro DBAG, Railpool, Ep.VI, DC-Sound • TT
:idea: Więcej na stronie.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

oelka pisze: 03 sty 2025, 23:10
wlodar pisze: 03 sty 2025, 11:29 Piko zapowiada też BR243, która od ok. połowy lat 90-tych w zupełnie przyzwoitym wykonaniu i wielu różnych wersjach jest w ofercie Tilliga.
W ten sposób psuje się ofertę konkurenta i wypycha się go szczególnie tego najważniejszego rynku.
Szczerze mówiąc, to nie rozumiem tego mechanizmu (dowód, że nie nadaję się na prezesa ani nawet na dyrektora :evil: ). Mógłbyś przybliżyć w "dwóch słowach" co miałeś na myśli i jak to działa?
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

wlodar pisze: 03 sty 2025, 11:29 Piko zapowiada też BR243, która od ok. połowy lat 90-tych w zupełnie przyzwoitym wykonaniu i wielu różnych wersjach jest w ofercie Tilliga. :lol: :lol: :lol: :lol: No k#rw@ rarytas (tak, tak, wiem - Niemcy i tak pewnie kupią).
W ten sposób psuje się ofertę konkurenta i wypycha się go szczególnie tego najważniejszego rynku.
Liczyłem też, że BR93 pojawi się w końcu w malowaniu TKt1, trzeba będzie chyba jednak kupić wersję niemiecką i samemu przerobić. Niby nic trudnego, tylko z czasem krucho, więc wolałbym na gotowo. :evil: A może ktoś z Was ma informacje, czy wersja TKt1 jest (i kiedy) w ogóle planowana?
Jak na razie nie spodziewam się w przewidywalnej przyszłości.
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

brovarek pisze: 03 sty 2025, 18:20 Włodar, lepiej poczekać aż Piko wypuści cokolwiek z czarnym podwoziem, reszta i tak będzie PKP podobna a przerobisz sobie sporo szybciej.
Wiem, wiem, dokładnie dlatego dawno temu kupiłem BR52 w wersji austriackiej. :mrgreen:
manfred pisze: 03 sty 2025, 19:16 Ja bym chętnie przytulił wagony osobowe PKP z III - IV epoki i też bym chciał szybkiej oferty ROBO
Myślę, że Robo wypuści (jeśli wypuści) raczej to, co już ma opracowane w H0, więc na III ep. bym nie liczył, ale IV jak najbardziej. :mrgreen:
manfred
Kontakt:

Post autor: manfred »

Ja bym chętnie przytulił wagony osobowe PKP z III - IV epoki i też bym chciał szybkiej oferty ROBO
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Piko ma w poważaniu nasz rynek TT, otwarcie głosi to przedstawiciel PIKO w PL, mam nadzieje, że dodatkowo w końcu upadnie Tillig ze swoim AMC i zrobi się miejsce dla mniejszych, w tym naszych firm.
Nie bardzo rozumiem po co wspierać to wiecznie psujące się badziewie z Tilliga, będzie coś z Piko to sobie kupię, nie będzie też dobrze.
Wałkują się te tematy od 20 lat i nic to nie wnosi.
Gdzieś przeczytałem fajny tekst, że teraz zapowiedzieć sobie stare firmy mogą wszystko, a wyprodukują może po 10 latach jak Oko1.
Czekamy co wyprodukuje ROBO. Do odważnych świat należy więc trzymam kciuki.
Ps. Włodar, lepiej poczekać aż Piko wypuści cokolwiek z czarnym podwoziem, reszta i tak będzie PKP podobna a przerobisz sobie sporo szybciej.
Teraz przy druku 3D każdy detal parowozu dokupisz sobie za parę PLN.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Adamczewski pisze: 03 sty 2025, 10:15Robo podkreśla cały czas, że wagony bedą, o ile SM42 się sprzeda - pozostaje mieć nadzieję że tak będzie.
Żeby tylko znowu się PIKO nie zdublowało z ROBO... Jestem jednak nieco zaskoczony jak dużym oddźwiękiem i rozczarowaniem na TT-B odbił się brak modeli wagonów rodziny 111A itp w ofercie PIKO TT przy okazji publikacji tegorocznych nowości PIKO. Te wagony najwyraźniej już w mentalności (i pożądaniu) DeeRowców (Made in GDR) zaistniały ;) Z jednej strony rozumiem uzależnienie produkcji tych wagonów od sukcesu rodziny SM42, z drugiej strony - inna jednak w obu przypadkach klientela, w przypadku wagonów dużo szersza i zdecydowanie bardziej międzynarodowa...
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

romanpumas
Kontakt:

Post autor: romanpumas »

Liczyłem na 62 DRG ale będzie 93 to chiciaż coś.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”