Nie ma co liczyć na PIKO POLSKA i to zostało już kilkukrotnie potwierdzone. Pisanie skarg do Pana dra też nic nie daje
Zapowiedzi/Nowości 2025
Moderator: mod-Tabor
-
- Kontakt:
- wojtek_
- Kontakt:
Re: Zapowiedzi/Nowości 2025
O ludzie!ArturSchŁ pisze: ↑05 sty 2025, 13:26Wygląda jak flightradar24 nad Ukraną.
Też mamy wojnę w TT nad Polską![]()
to jest zajebiste!
AMC
i
ten psychiczny sklep
jestem umarty ze smiechu

- carman
- Kontakt:
Tak walczą o ten rynek TT, że ja po prawie 10 letniej przerwie w modelarstwie kolejowym, chcąc dokupić wagony osobowe nadal mam do wyboru produkty Tilliga i... praktycznie nic więcej...
W TT brakuje serii budżetowych wagonów, czy lokomotyw i nie w cyrkowym malowaniu, czy innego zoo. Próg cenowy wejścia w TT jest tak wysoki, że dziś raczej wybrałbym skalę H0.
W TT brakuje serii budżetowych wagonów, czy lokomotyw i nie w cyrkowym malowaniu, czy innego zoo. Próg cenowy wejścia w TT jest tak wysoki, że dziś raczej wybrałbym skalę H0.
- miano
- Kontakt:
Cóż na Ukrainie pokazuje 6 graczy, w Polsce o dziwo nawet 2 

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
- miano
- Kontakt:
Platformy Piko były w którymś roku nawet po 13,90 w Spielemaxie (oczywiście tylko jeden typ).
Za cenę jaką miały na początku można było je nawet kupować przymykając oko na uproszczenia (mi nie podoba się brak ryflowania kontenera które w nielicznych przypadkach Piko kamuflowało nadrukiem pasków pseudo blachy trapezowej).
Potem cena rosła co roku o 2-3 Euro i po kilku podwyżkach z nich zrezygnowałem.
Na szczęście jak pisze DBv pojawiły się budżetowe Tilligi...
Wracając do meritum strategia dublowania modeli raczej doprowadzi do konkurencyjnej walki cenowej niż wybicia się któregoś z producentów do pozycji monopolistycznej.
Ale to na głównym rynku, a nie u nas. Choć sądzę że i tu może być różnie gdyż grupa docelowa się raczej wykrusza.
Osobiście liczyłem na Traxxa 187 Orlen (tu nawet mogli sobie nawet zaoszczędzić na pantografach
), a dostałem coś czego nie kupię bo już mam...
Pytanie jaką rolę odgrywa tu główny dystrybutor Piko?
Na pocieszenie polecam mapkę: (przewinąć w prawo)
https://www.tillig.com/Haendler.html
Za cenę jaką miały na początku można było je nawet kupować przymykając oko na uproszczenia (mi nie podoba się brak ryflowania kontenera które w nielicznych przypadkach Piko kamuflowało nadrukiem pasków pseudo blachy trapezowej).
Potem cena rosła co roku o 2-3 Euro i po kilku podwyżkach z nich zrezygnowałem.
Na szczęście jak pisze DBv pojawiły się budżetowe Tilligi...
Wracając do meritum strategia dublowania modeli raczej doprowadzi do konkurencyjnej walki cenowej niż wybicia się któregoś z producentów do pozycji monopolistycznej.
Ale to na głównym rynku, a nie u nas. Choć sądzę że i tu może być różnie gdyż grupa docelowa się raczej wykrusza.
Osobiście liczyłem na Traxxa 187 Orlen (tu nawet mogli sobie nawet zaoszczędzić na pantografach

Pytanie jaką rolę odgrywa tu główny dystrybutor Piko?
Na pocieszenie polecam mapkę: (przewinąć w prawo)
https://www.tillig.com/Haendler.html
- krzysztof
- Kontakt:
poniżej pisałem, że gdy PIKO wchodziło w TT BR290 kupiłem w elriwie za 69,90 - dzisiaj widzę że kosztować będzie ona 158 - to ponad 100% więcej.
cena PIKO BR243 - 193 to jest już z zupełnie blisko ceny Tilligowskiej 243 - czyli zachowują się już jakby opanowali rynek. ale brakuje w asortymencie PIKO różnorodności - tu jeszcze muszą dogonić Tilliga
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
Optymistyczne szacunki...

* tak dla porównania, spojrzalem jak w tym samym czasie zmienily sie ceny UVP dla znanych wszystkim wagonow osobowych typu "Donnerbuchse" z oferty sebnickiej i odpowiednio bylo to ca. 29,50Euro i 41,30Euro
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Dzień dobry,
Po analizie katalogu PIKO 2025 pojawia się odgłos sporego zawodu nie tylko w naszym uśmiechniętym kraju a także patrząc po wpisach na tt-boardzie za naszą zachodnią granicą.
Widoczna jest rola klubów czy kół o jakich możemy sobie w PL pomarzyć u naszych południowych sąsiadów a my mamy tylko PIKO POLSKA które to co napisał brovarek nie jest zainteresowane rynkiem TT w Polsce o czym wszyscy wiemy.
Ogólnie w katalogu mamy mnóstwo zapychaczy oraz mnóstwo modeli które pojawiły się już w katalogach w zeszłym roku.
Oprócz tego mamy 34 nowe pozycje:
- 8 lokomotyw elektrycznych (w tym VECTRON czy BR243);
- 6 lokomotyw spalinowych i spalinowo-manewrowych;
- 4 parowozy;
- 1 EZT;
- 5 wersji wagonów REKO;
- 10 wagonów towarowych.
No i podwyżkę średnio o kilka procent. Z ciekawostek cena platform z kontenerami wzrosła od początku ich wprowadzenia o ponad 30 %.
Najlepszego TTkowego w Nowym Roku i do zobaczenia !
Po analizie katalogu PIKO 2025 pojawia się odgłos sporego zawodu nie tylko w naszym uśmiechniętym kraju a także patrząc po wpisach na tt-boardzie za naszą zachodnią granicą.
Widoczna jest rola klubów czy kół o jakich możemy sobie w PL pomarzyć u naszych południowych sąsiadów a my mamy tylko PIKO POLSKA które to co napisał brovarek nie jest zainteresowane rynkiem TT w Polsce o czym wszyscy wiemy.
Ogólnie w katalogu mamy mnóstwo zapychaczy oraz mnóstwo modeli które pojawiły się już w katalogach w zeszłym roku.
Oprócz tego mamy 34 nowe pozycje:
- 8 lokomotyw elektrycznych (w tym VECTRON czy BR243);
- 6 lokomotyw spalinowych i spalinowo-manewrowych;
- 4 parowozy;
- 1 EZT;
- 5 wersji wagonów REKO;
- 10 wagonów towarowych.
No i podwyżkę średnio o kilka procent. Z ciekawostek cena platform z kontenerami wzrosła od początku ich wprowadzenia o ponad 30 %.
Najlepszego TTkowego w Nowym Roku i do zobaczenia !
-
- Kontakt:
Dziękuję za informacje.
- Misiek
- Kontakt:
O ile dobrze wyczytałem na forum.modelarstwo,info to taki trochę żart ze strony KKOja
tzn oznaczenia jak najbardziej pasujące do oryginału, tyle, że nikt, nawet KKoj nie wie jak ten oryginał wyglądał. Kiedyś o tym z nim rozmawiałem podobno to było coś bardziej w stronę doczepy do VT75
tzn oznaczenia jak najbardziej pasujące do oryginału, tyle, że nikt, nawet KKoj nie wie jak ten oryginał wyglądał. Kiedyś o tym z nim rozmawiałem podobno to było coś bardziej w stronę doczepy do VT75
- brovarek
- Kontakt:
Ten typ wagonu występował na PKP, jest ujęty w zestawieniu w książce o normalnotorowych wagonach na PKP.et22 pisze: ↑04 sty 2025, 19:10A czy w realu istniało to: https://www.piko-shop.de/de/artikel/tri ... 44863.html
Opis jest dokładny, bo w zasadzie regulowały to normy.
A czy był faktycznie pomalowany wg wzoru nie chcę oceniać, podejrzewam jednak, że to przemyślana decyzja.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
To jest nieco tak jak w grze w salonowca. Wszyscy naraz chcą usiąść na kanapie. Komuś będzie ciaśniej, ktoś z czasem wyląduje na podłodze.
Kiedyś na tej "kanapie" jaką jest rynek TT siedział jeden duży i trochę mniejszych producentów. Teraz siada na nią czterech dużych i ci mniejsi.
Krzysztof Olszak
skalatt.info
skalatt.info
-
- Kontakt:
A czy w realu istniało to:
https://www.piko-shop.de/de/artikel/tri ... 44863.html
Mam dość dokładny opis, także na ramie. Zastanowiło mnie to. (model oczywiście H0)
https://www.piko-shop.de/de/artikel/tri ... 44863.html
Mam dość dokładny opis, także na ramie. Zastanowiło mnie to. (model oczywiście H0)