Moderator: mod-Tabor
"Zaplątało" czyli rozumiem, że nie był to tabor spotykany powszechnie, a jedynie ciekawostka?.
Wydaje mi się, że sam (albo ktoś inny) prezentowałeś takie zdjęcie w którymś z wątków, nie pomnę jednak teraz w którym.
Coś się w Polsce po II wojnie światowej zaplątało z grupy zespołów do ekspresowego transportu przesyłek. Czy to były dwa Dresdeny, czy Dresden+Pwg Pr14 trudno powiedzieć. Ale zdjęcia połówki takiego zespołu w roli wagonu używanego w ruchu gospodarczym można próbować sobie w sieci poszukać.wlodar pisze: ↑22 gru 2024, 19:21 Jeśli macie kontakt z Nimi to może udałoby się wypuścić w PKP ten zestaw https://haedl.de/products/leig-einheit-dr-ep-iv, choć otwarcie przyznaję że nie wiem czy te wagony występowały na PKP (chyba tak, choć pewności nie mam)?. W każdym razie inicjatywa ze wszech miar godna uznania.![]()
A niech sobie będą w III - wstępnie byłbym zainteresowany.
Jak cena będzie W MIARĘ porównywalna z niemiecką to do przeżycia.
Tak, występowały ale tylko w III epoce. Nie ma potwierdzenia i raczej nie dotrwały do epoki IV.
Z dużym opóźnieniem odpowiem: druk plus blaszki.
Najbardziej widoczna różnica to odciążki kół osi napędowej, które w wersji 2-cylindrowej są umieszczone symetrycznie względem korby, a w wersji 3-cylindrowej są przekoszone o kilkadziesiąt (ok. 40 - 60) stopni.
A czym one się powinny różnić? Mówię z zewnątrz, w modelu, bo o dodatkowej korbie na osi to wiem, ale tego i tak nie będzie widać z zewnątrz, zwłaszcza w TT.T_Domagalski pisze: ↑03 gru 2024, 12:55Szkoda, że wersja dwucylindrowa ma zestaw kołowy od wersji 3-cylindrowej.
No, faktycznie. Szkoda, że wersja dwucylindrowa ma zestaw kołowy od wersji 3-cylindrowej. Mam nadzieję, że to tylko błąd na wizualizacji.wlodar pisze: ↑03 gru 2024, 11:32 Wersja dwucylindrowa też jest - na stronie BUSCHa: https://www.busch-modell.de/artikeluebe ... en-TT.aspx
Jest też wersja z tendrem na pył węglowy. Wyposażenie kotła również nieco się różni od wersji BTTB / Tillig, więc nie jest to zupełna kalka tego co znamy...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości