SN 61, MTB

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ciora
Kontakt:

Re: SN 61, MTB

Post autor: Ciora »

et22 pisze: 22 sie 2024, 21:38 Co innego osie napędowe a co innego zbierające prąd.
W moim (poprzednia seria), napędowe są dwie, a prąd zbierają wszystkie cztery.

ad 1) Ten zapis jest we wszystkich ulotkach (o ile są), moim zdaniem, jeśli nie ma problemów z jazdą to zostaw jak jest.
ad 2) j.w.
ad 3) w moim tak samo,
ad 4) żadnych otworów nie ma,
ad 5) jak w pkt. 1 - jeśli nie ma problemów z jazdą, nie montuj, (choć jest to chyba część zapasowa),
ad 6) niestety nie mam modelowych rozjazdów, nie mam jak sprawdzić,
ad 7) jeśli nowy to reklamuj.
Mądrego dobrze posłuchać :P :P :P Wielkie dzięki za konkretne odpowiedzi Tobie i pozostałym Kolegom.
Maciej
et22
Kontakt:

Post autor: et22 »

Co innego osie napędowe a co innego zbierające prąd.
W moim (poprzednia seria), napędowe są dwie, a prąd zbierają wszystkie cztery.

ad 1) Ten zapis jest we wszystkich ulotkach (o ile są), moim zdaniem, jeśli nie ma problemów z jazdą to zostaw jak jest.
ad 2) j.w.
ad 3) w moim tak samo,
ad 4) żadnych otworów nie ma,
ad 5) jak w pkt. 1 - jeśli nie ma problemów z jazdą, nie montuj, (choć jest to chyba część zapasowa),
ad 6) niestety nie mam modelowych rozjazdów, nie mam jak sprawdzić,
ad 7) jeśli nowy to reklamuj.
Awatar użytkownika
NemoTT
Kontakt:

Post autor: NemoTT »

Ciora pisze: 22 sie 2024, 20:14
Borczy pisze: 22 sie 2024, 19:05 Zgubiłem się trochę w poście :cry: ( cztery osie napędzane, trzy światła białe.... ).Rozumiem ,że skrzypi, warczy w jedną stronę SN61? Ja bym rozebrał wózek - nie tracisz gwarancji ponieważ mechanizm należy co jakiś czas przesmarować. Na początku pojawienia się Ganza kojarzę problemy z zębatkami. Być może takowa wyzionęła ducha albo jest spory luz i ślizga się.
A co z tymi wycieraczkami? Tak powinno być, że nią ma do nich otworków? :
4. Model nie ma otworków na umocowanie wycieraczek. Czy to jest poprawne? W ulotce też nie zaznaczono , że można je zamontować (na rysunku montaż wycieraczek pokazano tylko dla tej starszej wersji SN61).
Mam model, w którym nie było wytłoczenia na wycieraczkę. Też się głowiłem co z tym fantem zrobić. Poszukałem zdjęć lokomotywy, zobaczyłem układ wycieraczek i tak je zamocowałem (przykleiłem) do modelu.
Awatar użytkownika
Ciora
Kontakt:

Borczy pisze: 22 sie 2024, 19:05 Zgubiłem się trochę w poście :cry: ( cztery osie napędzane, trzy światła białe.... ).Rozumiem ,że skrzypi, warczy w jedną stronę SN61? Ja bym rozebrał wózek - nie tracisz gwarancji ponieważ mechanizm należy co jakiś czas przesmarować. Na początku pojawienia się Ganza kojarzę problemy z zębatkami. Być może takowa wyzionęła ducha albo jest spory luz i ślizga się.
Może faktycznie za dużo w jednym poście. Chodziło mi o to, że W opisie sklepu jest inaczej niż w realu: wg opisu osie napędne są dwie, u mnie prąd zbierają wszystkie 4, co akurat jest chyba lepsze.
A co z tymi wycieraczkami? Tak powinno być, że nią ma do nich otworków? :
4. Model nie ma otworków na umocowanie wycieraczek. Czy to jest poprawne? W ulotce też nie zaznaczono , że można je zamontować (na rysunku montaż wycieraczek pokazano tylko dla tej starszej wersji SN61).
SN wy.jpg
Jak piszesz, że zębatka mogła wyzionąć ducha po kilkunastu okrążeniach, jakichś 20 minutach jazd, toźle wróży.
Maciej
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

Zgubiłem się trochę w poście :cry: ( cztery osie napędzane, trzy światła białe.... ).Rozumiem ,że skrzypi, warczy w jedną stronę SN61? Ja bym rozebrał wózek - nie tracisz gwarancji ponieważ mechanizm należy co jakiś czas przesmarować. Na początku pojawienia się Ganza kojarzę problemy z zębatkami. Być może takowa wyzionęła ducha albo jest spory luz i ślizga się.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Ciora pisze: 21 sie 2024, 22:23...po kilkunastu okrążeniach i próbie kolejnego startu coś się z nią stało - zupełnie inny dźwięk silnika, taki hałaśliwy, jakby warcząco-skrzypiący i problem z jazdą - w jedną stronę jakby się ślizgała, w drugą tego nie ma, ale generalnie straciła moc i prędkość.
Sugeruję nie eksperymentować samemu tylko zgłosić usterkę na gwarancji z opisem jak wyżej.
Awatar użytkownika
Ciora
Kontakt:

Witam!
Tym razem podobnie, jak w przypadku ST43 od MTB, proszę o radę i odpowiedzi. W zeszłym tygodniu kupiłem SN61-139, najnowszy wypust, analog.
1.W ulotce jest info, że model posiada 3 punkty odbioru prądu, ale fabrycznie podłączony jest jeden kontakt. Dla lepszego odbioru prądu z kół można podłączyć pozostałe.
SN61 ul.jpg
Czy tak faktycznie jest, czy tak tylko piszą na wszystkich ulotkach do wszystkich lokomotyw? Czy to ma związek z liczbą osi, które pobierają prąd? Czy trzeba to robić? Jest jakaś różnica, efekt? Jak to zrobić? Czy laik, jak ja powinien się w ogóle za to brać? :oops:
2. W opisie sklepu jest , że osie napędne są dwie, u mnie 4. To akurat ok
3. Wg opisu 3 światła białe z przodu i 2 czerwone z tyłu - zgadza się.
SN wy.jpg
5. W woreczku z częściami jest oś z zębatką i koła mają gumki przyczepnościowe (te w modelu gumek nie mają). To część zapasowa, czy trzeba od razu włożyć zamiast którejś z istniejących osi?
SN61 ko.jpg
6. Testowałem na torach, niestety póki co mam tylko u-rurki. Na łukach ok, ale wypada na rozjazdach. Czy to raczej wina starych torów bttb, czy lokomotywy? W zasadzie wyskakuje tylko jednym wózkiem, tym po stronie bez silnika - tu wagon jest znacznie lżejszy. Czy więc winny wózek, czy rozjazd.
7. I rzecz najważniejsza - po kilkunastu okrążeniach i próbie kolejnego startu coś się z nią stało - zupełnie inny dźwięk silnika, taki hałaśliwy, jakby warcząco-skrzypiący i problem z jazdą - w jedną stronę jakby się ślizgała, w drugą tego nie ma, ale generalnie straciła moc i prędkość. Ktoś wię co to może być? Próbować naprawiać, czy skoro to nówka (w zeszłym tyg. kupiona) to lepiej reklamować?
Niestety filmiku nie podłączę, bo za wielki plik.
Maciej
Awatar użytkownika
aviaTTor
Kontakt:

Post autor: aviaTTor »

Dzięki piottrw.
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Tak samo jak napędowe, trzeba otworzyć dolny dekiel, wózka, jest na zatrzaskach, tak jak np u tilliga w Traxach czy Piko.
Awatar użytkownika
aviaTTor
Kontakt:

Post autor: aviaTTor »

koledzy jak się dostać do zestawów kołowych wózka tocznego SN61,żeby je wyjąć?
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

Post autor: wojtek_ »

Czy ktoś miał w ręku nowy wypust? Jak wykonanie?
manfred
Kontakt:

Post autor: manfred »

Wydrukuj z SN52 HO ze strony MTB
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Do TT nie ma instrukcji, przynajmniej ja nie miałem w obu modelach. A rozbiera się jak reszta mtb, przy końcach pudeł od strony podwozia są zatrzaski, trzeba je poluzować od jednej strony, lekko odginając obudowę i podwozie odpada, druga strona zejdzie już sama. Tylko trzeba bardzo ostrożnie i z wyczuciem by budy nie połamać i detali podwozia.
jakubgol
Kontakt:

Post autor: jakubgol »

Poratujcie proszę instrukcją do SN61. Chodzi o tę karteczkę jak zdjąć budę :-)
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

JarUs pisze: 27 sty 2020, 22:29
MichalH pisze:Co do sposobu montażu wszystko się zgadza, ale po podniesieniu budy podkładką gwint na oryginalnej śrubie starcza pozornie, za ściśle nie skręcisz, bo wózek nie "bangla", a po paru przejażdżkach odkręca się i cała zabawa od nowa. Lepiej dokupić dłuższą śrubę jak sugerował Wojtek_Kraków
Na odkręcające się śrubki jest jeden patent: wkręcić śrubkę i gwint pomalować lakierem do paznokci.
No właśnie - za krótka ta śruba. - co do lakieru mam wątpliwości - przeca to odpadnie jak śruba będzie na styk.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zestawy trakcyjne”