406R TT produkcja seryjna

UniqueModelFactory - www.eaos.pl

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Re: 406R TT produkcja seryjna

Post autor: Ranger »

Sory, takie fotki. Nic nie opada. Niech się wypowiedzą nabywcy czy mają problem ze sprzęganiem z innymi wagonami.

Added in 57 minutes 41 seconds:
I to by było na tyle jeśli chodzi o to co komu opada ;)
Załączniki
WP_20180105_17_25_06_Pro.jpg
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

Przeglądam katalog cystern 406R dostępny na stronie eaos.pl i zastanawia mnie jedna rzecz: dlaczego na wszystkich zdjęciach sprzęgi opadają w dół?. To chyba też wada konstrukcyjna, którą w kolejnej serii trzeba by poprawić.?
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Problem z sztywnym KKS dotyczy tylko wybranych wagonów ale jeśli wam się taki trafił to oto jak rozwiązać problem w 5min/wagon.
Będzie potrzebny śrubokręt i kombinerki z zaokrąglonymi szczypcami.
WP_20180103_19_33_03_Pro.jpg
Śrubokrętem odkręcamy wózek
WP_20180103_19_35_31_Pro.jpg
Wyciągamy dyszel, bez odpinania sprężynki. Otwór ma kształt fasolki. To on jest problemem bo niekiedy jest za ciasny.
WP_20180103_19_35_53_Pro.jpg
Używając kombinerek zmienimy jego kształt.
WP_20180103_19_36_03_Pro.jpg
Wystarczy włożyć kombinerki do środka i delikatnie przekręcić je w jedną i druga stronę.
WP_20180103_19_36_03_Proi.jpg
W ten sposób uzyskamy mniej owalny kształt i dyszel będzie miał więcej luzu na czopie skrętnym wózka.
WP_20180103_19_37_27_Pro.jpg
Wkładamy dyszel, potem podkładkę (od strony pomostu podkładkę na wózek) i skręcamy. KKS już działa poprawnie.
WP_20180103_19_43_13_Pro.jpg
Szymon zaproponował rozpiłowanie tego otwory ale nie ma co brudzić modelu opiłkami lub ściągać sprężyny.
Jakby ktoś z was nie poradził sobie z tym zadaniem to zapraszam na telefon lub proszę o odesłanie wagonów. Mogę to też zrobić na jakimś zlocie. Czynność trwa dosłownie minutę. Dłużej pisałem ten tekst.

Added in 36 minutes 12 seconds:
III seria zamknięta. Zbieramy zamówienia na IV serię.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Z IVep. Będą na wstępie 3 numery.
szymongodlewski
Kontakt:

Post autor: szymongodlewski »

Jakby kogoś to interesowało to mi się udało problem z kks rozwiązać, czas - około 5 minut na wagon, narzędzia specjalistyczne - śrubokręt i pilnik ;)
Miałem możliwość potestować wagony, bo zakupiłem kilka sztuk do składu.
pozdrawiam,
Szymon
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Post autor: Witek M. »

Czy w IV epoce będą wagony z innymi numerami niż ten, który robiłeś poprzednio tj. 33 51 780 0 570-7 Zaes?
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

Post autor: Slawek77 »

To się cieszę, bo nie mam gdzie sprawdzić taboru bo makieta jest w trakcie rozbiórki, a moduły nie wiem kiedy skończę.
Masz na stanie jeszcze te wagony z linku co podałem ? i ile szt masz ich ?
Wojtek_Kraków
Kontakt:

Post autor: Wojtek_Kraków »

Na tej fotce co wkleił Sławek trochę widać że sprzęg opada na dół.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Oczywiście Slawku ze tak. Bywa ze koledzy spotykają sie ze mna na zlotach nawet rok i wiecej po zakupie, od ręki usuwam takie kwiatki. Wadliwych części zazwyczaj nie ma.
Dzisiaj pokaze jak usunąć problem w 406R.
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

Ranger pisze:Bez urazy ale o robieniu modeli działających a nie statycznych i w ilości większej niż jedna sztuka nie masz pojęcia kolego.
Jak zrobisz nam jakąś serię modeli wagonów/lokomotyw to sam dowiesz się, że nie da się wszystkiego przewidzieć i sprawdzić.

Poza tym nigdy nie ukrywaliśmy, że nasze modele mogą mieć jakieś drobne wady. Zawsze staramy się je usunąć. Zawsze bezpłatnie.
Rynek sam pokaże co sądzi o tych wagonach. Ty nie mając takowego w rękach możesz tylko gdybać czy jest dobry czy nie.

Do tego każdy kupujący w terminie 14 dni od zakupu ma prawo zwrócić wagon/lokomotywę bez podania przyczyn. Jakoś to się nie zdarza.

Już zupełnie na koniec. Jeśli nie klienci mają sprawdzić nasz produkt to kto? Może Ty masz w domu makietę ze wszystkimi rodzajami torów i zwrotnic? Jak tak to pisz, będę Ci wysyłał nasze całe partie modeli do testów :mrgreen:

TYMCZASEM ZOSTAŁA JUŻ TYLKO 12 WAGONÓW Z III SERII.

Tak masz rację nie mam pojęcia co do modeli poruszających się po torach.
Nie, nie posiadam takiej makiety ale zapewniam Cię jak byłbym producentem takich modeli to na pewno bym posiadał ;)

A co jak np. danym model ląduje od razu do gabloty, i na tory trafi może za rok czy dwa, też usuniesz wadliwe części ?

Jeśli zapewnisz mnie że tak zrobisz to z chęcią zakupiłbym 4 wagony takie
download/file.php?id=7920&mode=view
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Bez urazy ale o robieniu modeli działających a nie statycznych i w ilości większej niż jedna sztuka nie masz pojęcia kolego.
Jak zrobisz nam jakąś serię modeli wagonów/lokomotyw to sam dowiesz się, że nie da się wszystkiego przewidzieć i sprawdzić.

Poza tym nigdy nie ukrywaliśmy, że nasze modele mogą mieć jakieś drobne wady. Zawsze staramy się je usunąć. Zawsze bezpłatnie.
Rynek sam pokaże co sądzi o tych wagonach. Ty nie mając takowego w rękach możesz tylko gdybać czy jest dobry czy nie.

Do tego każdy kupujący w terminie 14 dni od zakupu ma prawo zwrócić wagon/lokomotywę bez podania przyczyn. Jakoś to się nie zdarza.

Już zupełnie na koniec. Jeśli nie klienci mają sprawdzić nasz produkt to kto? Może Ty masz w domu makietę ze wszystkimi rodzajami torów i zwrotnic? Jak tak to pisz, będę Ci wysyłał nasze całe partie modeli do testów :mrgreen:

TYMCZASEM ZOSTAŁA JUŻ TYLKO 12 WAGONÓW Z III SERII.
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

Ranger pisze:Zapraszam wszystkich na PW lub email.

Added in 26 minutes 15 seconds:
UWAGA: Jeśli ktokolwiek z was ma problemy z KKS w pierwszej serii 406R to proszę o kontakt. Rozwiązaliśmy już ten defekt.
Bez urazy i bicia piany ale nie lepiej najpierw sprawdzić model przed sprzedażą i nie narażać się na takie sytuacje ?

Jak czytam takie posty to zastanawiam się czy Twoje modele są wart tych pieniędzy ? to nie jest 10 ani 20 zł a kilka set jak nie tyś.
W sm42 też były błędy i to nie małe a model kosztował 2 tyś

Chyba że uważasz że klient to dobry tester to spoko, bo tak wynika że co kolejna seria to model pozbawiony wad.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Zapraszam wszystkich na PW lub email.

Added in 26 minutes 15 seconds:
UWAGA: Jeśli ktokolwiek z was ma problemy z KKS w pierwszej serii 406R to proszę o kontakt. Rozwiązaliśmy już ten defekt.
józek
Kontakt:

Post autor: józek »

A ja 2 sztuki ep.IV
Awatar użytkownika
Ciora
Kontakt:

Post autor: Ciora »

To zamawiam PEC, IV ep., jedna sztuka.
ODPOWIEDZ