Wspólna koncepcja makiety modułowej

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

K4ULTRA
Kontakt:

Re: Wspólna koncepcja makiety modułowej

Post autor: K4ULTRA »

T_Domagalski pisze:
- budować przede wszystkim łuki, bowiem z łuków da się złożyć "falistą prostą", natomiast z prostych żadnego łuku juz się złożyć nie da, za żadne skarby....
Zdecydowanie popieram to chyba najleprze rozwiazanie :D
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Od razu napiszę, że planowanie kształtu i rozmieszczenia modułów do jednego konkretnego pomieszczenia nie ma najmniejszego sensu!
whosho pisze:...warto byłoby uściślić, co z tych naszych dokonań można stworzyć, do czego chcemy dążyć, co budować, co sugerować nowodołączającym kolegom, z jakich typów profili korzystać itp. itd.
Co do reszty, to wystarczy dążyc do logicznych rozwiązań, np. następujących:

- budować tylko najbardziej uniwersalne moduły, czyli zakończone z obu stron profilami MP,

- budować uniwersalne zestawy modułów. Np. jeśli mamy moduł MP-MG, to następny należy zbudować MG-MP, niejako do kompletu. Takie dwa moduły można używać niezależnie lub zestawić w komplet, zakończony profilami MG-MG lub MP-MP. Taki komplet można wstawić pomiędzy dwa dowolne, pasujące do siebie moduły MP lub MG.

- budować przede wszystkim łuki, bowiem z łuków da się złożyć "falistą prostą", natomiast z prostych żadnego łuku juz się złożyć nie da, za żadne skarby....
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Grześ, podaj wymiary sali i do nich trzeba by było dopasować moduły. Było nie było - to największa impreza TT w Polsce. Zatem jakby się ludzie spięli i właśnie pod układ sali zaprojektowali jakiś fajny zawijas - byłony całkiem super! Może zrobić wstępny układ - jak Ty to widzisz (trzeba przewidzieć miejsce na wejścia) i fajnie by było jakąś bocznicę (odgałęzienie) zrobić, nie tylko suchy szlak. Taja linia jednotorowa, do niej dochodzi drugi tor i krzyżowanie na stacji. To by było całkiem ciekawe i stwarzało nowe możliwości (oblot składu na stacji i pociąg wyrusza na inny szlak!

Grześ, podaj mi na maila wymiary sal, ja w Auto Cadzie namaluję o co mnie biega :)
Ostatnio zmieniony 23 paź 2006, 10:28 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Skoro Charakterek mnie wyrwał do tablicy - w dn. 20-22 kwietnia 2007 w DK "Idalin" w Radomiu odbędzie się III Ogólnopolski Zlot "Modularzy" Kolejowych /jeśli Tomek Rejl potwierdzi przyjazd z czeskimi modułami - nawet Międzynarodowy Zlot/. Głównym rozmiarem przyszłorocznej imprezy będzie TT, ale inne skale będą równie mile widziane /N-orma zapowiedziała swój przyjazd/.
Chciałbym, aby osoby zainteresowane przyłączeniem się do końca marca przysłały mi rysunki swoich modułów najchętniej .cdr lub .dxf - skala 1:10 /rysunki w innym formacie, a nawet odręczne też mogą być, ale wtedy poproszę o podanie dokładnych wymiarów w mm/.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

P.S. Żeby nie było , że jestem kompletnym leniem, to spróbuję coś pokombinowac w oparciu o dane ze sTTandardowej strony i własnej wiedzy
miki
Kontakt:

No to koniec bicia piany, wrzucamy po prostu schematy tego co mamy/mieć będziemy z wymiarami, niech każdy sobie to skopiuje, poustawia i zaprezentuje efekt. Dla najlepszego ....sznur do lutownicy ??
Mam tez szatański plan Obrazek dla "nowych" - 60 cm na trening a potem łuki, zawijasy, "esy-floresy, fantasmagorie..."
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Albo inaczej: Niech każdy kto robi moduły pokaże projekty, a jedna osoba to ogarnie i dopasuje do siebie wedle wymiarów tej sali. Zrobi symulacje całości w oparciu o już budowane, a okaże się ile i jakich jest brak.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

W końcu wyjdzie, że wszyscy zrobią szlaki proste i stacje, a żeby zakręcić trzeba będzie firmowe łuki 396 wstawiać! Jak mówiłem - trzeba naszkicować plam zabudowy pod jedną konkretną salę i każdy będzie robił swoją część. Jak sala będzie mniejsza - będzie mniej prostych. Jak większa - proste się doda. Tylko żeby każdy zrobił te same czoła (profile) co sąsiad! Bo widziałem jak się moduły różnych ludzi o różnych profilach czołowych łączyły, gdzieś zabrakło dogrania. Zatem niech ktoś zrobi szkic, ktoś inny powie - biorę tą i tą część do zrobienia, sąsiedzi dogadują się co do czół modułów i gra i buczy!
Ostatnio zmieniony 22 paź 2006, 01:41 przez Charakterek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

To musiałbym zaczynac już przystanek w Dolniku robic żeby się wyrobic!!! :mrgreen:
N3mo
Kontakt:

Post autor: N3mo »

Monsieur, do roboty, za dwa lata, pewnie na Was zaszczyt reprezentacji naszego kraju, spadnie, no bo i kto do Lipska pojedzie, wszystko już było.
miki
Kontakt:

Skoro już masz na każdy temat wyrobione zdanie i żadnych kompleksów ( o wybitnych osiągnięciach nie wspominając) to może mi podpowiesz

Obrazek czy
Obrazek ?
Ostatnio zmieniony 21 paź 2006, 13:29 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Post autor: Jacekk »

miki pisze:Stąpajmy twardo po ziemi, budowa Lewina Leskiego ( przypominam - 5 rozjazdów!!) zajęła podobno 8 lat. Co nie znaczy, że nie życzę ci powodzenia :mrgreen:
Ja mój moduł robię już rok, a mógłbym zrobić w miesiąc. Tak samo jak ja tak
i budowniczowie Lewina Leskiego nie śpieszą się.

Pozdrawiam
miki
Kontakt:

Mariusz pisze:Upieram się przy budowie mojego rodzinnego Złotowa, ale oprócz samej stacji mam zamiar robic moduły żeby gdzieś sobie pojeździc.

Stąpajmy twardo po ziemi, budowa Lewina Leskiego ( przypominam - 5 rozjazdów!!) zajęła podobno 8 lat. Co nie znaczy, że nie życzę ci powodzenia :mrgreen:
Mariusz pisze:Marzenia? Czy jest to realne?
W odpowiednio długiej perspektywie pewnie tak ( ale jest też i powiedzono, że w odpowiednio długiej perspektywie wszyscy będziemy martwi). Ja bym się już z motyką na słońce nie porywał. Piszę "już" bo jakiś czas temu się porwałem. Co nie zmienia faktu, że powoli się dokopuję
miki
Kontakt:

Może jednak nie planować całości pod jedną salę ?? ale raczej pod kątem maksymalnej elastyczności całości ( ale bełkot :mrgreen: ). Po ludzku - żeby dało się zestawić albo np coś "długaśnego" ale stosunkowo wąskiego, albo coś krótszego a szerszego a docelowo marzyłbym ( i ZTCW nie tylko ja ) - o ..... "kółeczku" :mrgreen: z odnogami.
Trzebaby zestawić to co jest, określić zapotrzebowanie i stopniowo je realizować.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

To może tak:

Najpierw sala. Z tego co wiem, Grzesiek Molenda chce robić imprezę TT co roku. Poproście o wymiary sal. Mając te wymiary rozplanujcie sieć, bocznice, stacje. Można śmiało zająć dwie sale. Przy rozplanowaniu niechaj każdy z Was ustali gdzie jakie profile końcowe. Potem podzielcie się fragmentami i niech każdy zrobi klocek układanki. Wtedy co roku szlaku będzie przybywało i to będzie super!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”