Na początek mam przyjemność zaprezentować najnowszą serię SM42 i SP42 UMF w skali TT i N. Galeria jest obfita, niektóre zdjęcia jakby się jakby powtarzają ale warto zwrócić uwagę na to, ze to różne skale

Tutaj mała zajawka a galeria dostępna na
stronie UMF
I w tym momencie mam dla was bardzo ważna informacje,
warto poprzyglądać się uważnie lokomotywie z zajawki z jednego powodu. Jest na sprzedaż, tzn bez właściciela. Jednak nie to jest najważniejsze.
Chcę was poinformować o tym, że jest to ostatnia lokomotywa z serii SM42 w skali TT wypuszczona przez UMF. Lokomotywy tej serii wypadają z oferty w obecnej formie.
Zastosowałem w niej prototypowe rozwiązania z jednego powodu, SM42 UMF wchodzi do seryjnej produkcji. Stalowe barierki, stalowa siatka wentylatora, stalowy dach ze szwami po spawaniu to charakterystyczne cechy nowej wersji produkowanej seryjnie.
Kolejną ważną sprawa jest zastosowanie zupełnie nowej płytki PCB sterowanej procesorem. Lokomotywa ma teraz światła do jazdy zwykłej, czerwone dołączane oddzielnie, manewrowe, szlakowe mocne/słabe, awaryjne itd.
Jeśli zastanawiacie się na tym czy to rozwiązanie jest stabilne itd pragnę uspokoić wszystkich już na samym początku. W programie zastosowane trik który resetuje go po każdym poważnym błędzie spowodowanym np zwarciem itp. Lokomotywe trzeba unieść na kilka sekund nad tor a program wraca do pierwotnej formy. Procek steruje płytka tak, ze światła zapalają się i gasną/ zmieniają się sekwencyjnie i miękko. Filmik wstawię wkrótce.
Lokomotywa będzie w pełni odlewana, jednak nie straci na szczegółach. Zyska za to na atrakcyjności jej cena, planujemy cenę za gotowa lokomotywę DCC w granicach 1100zł.
Dodatkowo czas oczekiwania skróci się do ok dwóch tygodni.
Niestety w z przykrością informuję, ze Ci którzy nie załapali się na SM42 w pełni z blach niestety już się nie załapią. Lokomotywy nie będą już składane nawet z powierzonych blach.
Nie jest to spowodowane tym, że nie chcemy ich składać ale brakiem czasu na to. Już ostatnie terminy bardzo się wydłużyły i trochę mi za to wstyd.
Zestawy SM42 w formie blaszanej dalej będą dostępne, zestawów z części odlewanych nie planujemy. Do zestawów dołączane będą nowe płytki jak poniżej w formie gotowej.