Projekt [swiderskik] - opinie
Moderator: mod-Makieta
-
swiderskik
- Kontakt:
Re: Projekt [swiderskik] - opinie
Dzięki za info na temat styropianu tez podzielam obawy
na fotce mój papierowy plan torowiska - jak na razie czekam na tory a w między czasie robię drzewka 
- PiotrT
- Kontakt:
Ja użyłem styropianu na swoim były torcie i nie polecam.
Wygodnie jeżeli musisz zrobić wgłębienie np. pod jakiś kanał, okno w piwnicy czy schody z peronu.
Ale wystarczy się przez nieuwagę oprzeć ręką i już masz niechciany dołek. Potem kładzenie torów i wychodzą esy floresy. Jak już tory przyklejone to jest ok. Może jakby wykorzystać jakiś super twardy to by się lepiej sprawdził. Ja użyłem standardowy z marketu grubości 1cm.
Wygodnie jeżeli musisz zrobić wgłębienie np. pod jakiś kanał, okno w piwnicy czy schody z peronu.
Ale wystarczy się przez nieuwagę oprzeć ręką i już masz niechciany dołek. Potem kładzenie torów i wychodzą esy floresy. Jak już tory przyklejone to jest ok. Może jakby wykorzystać jakiś super twardy to by się lepiej sprawdził. Ja użyłem standardowy z marketu grubości 1cm.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2014, 16:44 przez PiotrT, łącznie zmieniany 1 raz.
-
swiderskik
- Kontakt:
Dotarłem do takiego etapu - wydrukowałem plan ułożyłem na makiecie i wydaje się być ok.. chociaż zdaje sobie sprawę że w trakcie budowy cos się pewnie zmieni
. Mam pytanie widzę że część makiet podklejacie styropianem na całej powierzchni, jakie rezultaty to przynosi ? Ja planuje tylko w miejscach gdzie planuje wzniesienia, góry itp.. na pozostałych korek pod torowisko i tyle..
-
swiderskik
- Kontakt:
O tak długo analizowałem ceny - zamówiłem wszystko do montażu szyny podkłady złączki.... zobaczymy co uda mi się z tego zrobić
Ostatnio zmieniony 21 sty 2014, 14:36 przez swiderskik, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
-
swiderskik
- Kontakt:
Hehehe tory już jadą, porzuciłem sentyment do rurekJarTTek pisze:Tak na marginesie: swiderskik rozłożyłby tory gdyby już je miał .... a jeszcze nie ma
Ostatnio zmieniony 21 sty 2014, 08:16 przez swiderskik, łącznie zmieniany 1 raz.
- aquirlan
- Kontakt:
Ja najpierw projektowałem makietę. Z 50 różnych wersji (często jedna gorsza od drugiej), a potem wszystko i tak do kosza poszło, bo stwierdziłem, że moduły są ciekawsze. Nad samym projektem stacji siedziałem ładnych parę dni, a jest wyjątkowo prosty (koledzy z forum poświadczą). A zanim to wszystko nabierze tempa, to ho-ho...swiderskik pisze:...chcę na tym etapie wykluczyć ewentualne nieprawidłowości, jakieś konflikty, złe rozwiązania...
Daj sobie czas, bo - z tego co pamiętam z uwag odnośnie mojej łże-makiety - łatwo zrobić układ pozornie fajny, ale niefunkcjonalny (np. nie będziesz mógł z pętli zjechać na kilka ważnych torów i trzeba będzie wykonywać karkołomne manewry). Poza tym projektowanie daje sporo frajdy
Poprzeglądaj wątki na forum; jak coś skopiujesz, to nikt się nie obrazi (raczej).
Ostatnio zmieniony 21 sty 2014, 08:16 przez aquirlan, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz
- Kontakt:
Ja tak mam już ponad 30 lat 
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
A co Tobie broni rozłożyć tory na pokazanym powyżej blacie i testować różne układy w "realu" ?swiderskik pisze:... mógłbym tak i rok projektować i projektować i ciągle coś zmienić..
Takie testy pomogą rozpoznać za i przeciw różnych wariantów, uzyj trochę styropianu, jakieś pudełka by zasymulować teren - wszystko "próbnie".
Sprawdź czy wszędzie dosięgasz ...
Ostatnio zmieniony 20 sty 2014, 18:54 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
swiderskik
- Kontakt:
Tyle że mam wrażenie że mógłbym tak i rok projektować i projektować i ciągle coś zmienić.. chcę na tym etapie wykluczyć ewentualne nieprawidłowości, jakieś konflikty, złe rozwiązania...
- Mariusz
- Kontakt:
Nie spiesz się, zrób ze 100 projektów zanim zaczniesz budować. Tak jest taniej.
-
swiderskik
- Kontakt:
-
swiderskik
- Kontakt:
Czyli jak dobrze rozumiem dla zachowania realizmu unikać prostych, i regularnych łuków?
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Unikaj układów 0 / 90 / 180 / 270 stopni.
Zerknij na takie układy torowe: http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi.asp?kat=mb99

Zerknij na takie układy torowe: http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi.asp?kat=mb99
- PiotrT
- Kontakt:
Ja mam podobnie. Przerabiałem plany swojego torowiska na torcie pierdylion razy. Nigdy nie byłem do końca zadowolony, brakowało miejsca na żeberka, stacje, szlak. Pytanie czy jesteś w stanie to zaakceptować?swiderskik pisze:...cały czas czuje jakiś niedosyt.
Potraktowałem to jak przygodę i zdobywanie doświadczenia bo sporo się nauczyłem ale kontynuacji nie będzie.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2014, 16:49 przez PiotrT, łącznie zmieniany 1 raz.