Projekt [swiderskik] - opinie

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

swiderskik
Kontakt:

Re: Projekt [swiderskik] - opinie

Post autor: swiderskik »

Dzięki za info na temat styropianu tez podzielam obawy :) na fotce mój papierowy plan torowiska - jak na razie czekam na tory a w między czasie robię drzewka :)
Załączniki
IMG_4917.JPG
Awatar użytkownika
PiotrT
Kontakt:

Post autor: PiotrT »

Ja użyłem styropianu na swoim były torcie i nie polecam.
Wygodnie jeżeli musisz zrobić wgłębienie np. pod jakiś kanał, okno w piwnicy czy schody z peronu.

Ale wystarczy się przez nieuwagę oprzeć ręką i już masz niechciany dołek. Potem kładzenie torów i wychodzą esy floresy. Jak już tory przyklejone to jest ok. Może jakby wykorzystać jakiś super twardy to by się lepiej sprawdził. Ja użyłem standardowy z marketu grubości 1cm.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2014, 16:44 przez PiotrT, łącznie zmieniany 1 raz.
swiderskik
Kontakt:

Dotarłem do takiego etapu - wydrukowałem plan ułożyłem na makiecie i wydaje się być ok.. chociaż zdaje sobie sprawę że w trakcie budowy cos się pewnie zmieni :). Mam pytanie widzę że część makiet podklejacie styropianem na całej powierzchni, jakie rezultaty to przynosi ? Ja planuje tylko w miejscach gdzie planuje wzniesienia, góry itp.. na pozostałych korek pod torowisko i tyle..
Załączniki
5.jpg
swiderskik
Kontakt:

ArturSchŁ pisze:... od razu zamówiłeś fleksy, a nie Gx / Rx. Wychodzi taniej i układasz jak chcesz.
O tak długo analizowałem ceny - zamówiłem wszystko do montażu szyny podkłady złączki.... zobaczymy co uda mi się z tego zrobić :)
Ostatnio zmieniony 21 sty 2014, 14:36 przez swiderskik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

swiderskik pisze:...modelowe zamówione więc czekam na dostawę,
Mam nadzieję, że od razu zamówiłeś fleksy, a nie Gx / Rx. Wychodzi taniej i układasz jak chcesz.
:mrgreen:
swiderskik
Kontakt:

JarTTek pisze:Tak na marginesie: swiderskik rozłożyłby tory gdyby już je miał .... a jeszcze nie ma :P
Hehehe tory już jadą, porzuciłem sentyment do rurek :) modelowe zamówione więc czekam na dostawę, będzie można robić przymiarki, jak do tej pory zbudowałem blat pod makietę będzie gdzie układać :)
Ostatnio zmieniony 21 sty 2014, 08:16 przez swiderskik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Post autor: aquirlan »

swiderskik pisze:...chcę na tym etapie wykluczyć ewentualne nieprawidłowości, jakieś konflikty, złe rozwiązania...
Ja najpierw projektowałem makietę. Z 50 różnych wersji (często jedna gorsza od drugiej), a potem wszystko i tak do kosza poszło, bo stwierdziłem, że moduły są ciekawsze. Nad samym projektem stacji siedziałem ładnych parę dni, a jest wyjątkowo prosty (koledzy z forum poświadczą). A zanim to wszystko nabierze tempa, to ho-ho...
Daj sobie czas, bo - z tego co pamiętam z uwag odnośnie mojej łże-makiety - łatwo zrobić układ pozornie fajny, ale niefunkcjonalny (np. nie będziesz mógł z pętli zjechać na kilka ważnych torów i trzeba będzie wykonywać karkołomne manewry). Poza tym projektowanie daje sporo frajdy ;)
Poprzeglądaj wątki na forum; jak coś skopiujesz, to nikt się nie obrazi (raczej).
Ostatnio zmieniony 21 sty 2014, 08:16 przez aquirlan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Ja tak mam już ponad 30 lat :mrgreen:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

swiderskik pisze:... mógłbym tak i rok projektować i projektować i ciągle coś zmienić..
A co Tobie broni rozłożyć tory na pokazanym powyżej blacie i testować różne układy w "realu" ?
Takie testy pomogą rozpoznać za i przeciw różnych wariantów, uzyj trochę styropianu, jakieś pudełka by zasymulować teren - wszystko "próbnie".

Sprawdź czy wszędzie dosięgasz ...
Ostatnio zmieniony 20 sty 2014, 18:54 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
swiderskik
Kontakt:

Tyle że mam wrażenie że mógłbym tak i rok projektować i projektować i ciągle coś zmienić.. chcę na tym etapie wykluczyć ewentualne nieprawidłowości, jakieś konflikty, złe rozwiązania...
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Nie spiesz się, zrób ze 100 projektów zanim zaczniesz budować. Tak jest taniej.
swiderskik
Kontakt:

Może taki wariant jest ciekawszy?
Załączniki
4.jpg
swiderskik
Kontakt:

Czyli jak dobrze rozumiem dla zachowania realizmu unikać prostych, i regularnych łuków?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Unikaj układów 0 / 90 / 180 / 270 stopni.
Zerknij na takie układy torowe: http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi.asp?kat=mb99
Awatar użytkownika
PiotrT
Kontakt:

Post autor: PiotrT »

swiderskik pisze:...cały czas czuje jakiś niedosyt.
Ja mam podobnie. Przerabiałem plany swojego torowiska na torcie pierdylion razy. Nigdy nie byłem do końca zadowolony, brakowało miejsca na żeberka, stacje, szlak. Pytanie czy jesteś w stanie to zaakceptować?
Potraktowałem to jak przygodę i zdobywanie doświadczenia bo sporo się nauczyłem ale kontynuacji nie będzie.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2014, 16:49 przez PiotrT, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”