moduł pętli w dcc

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MATT
Kontakt:

Re: moduł pętli w dcc

Post autor: MATT »

Po wielu eksperymentach udało mi się rozwiązać problem. Otóż okazuje się, że nie można podłączyć przynajmniej u mnie do zacisków DCC na module przewodów bezpośrednio z torów za odcinkiem izolowanym. Widocznie mam tam zbyt dużą rezystancję. Rozwiązałem to tak, że podpiąłem przewód bezpośrednio z wyjścia centralki. Teraz podczas jazdy loka wraz z wagonami słychać wyraźne przełączanie się układu w module pętli. Dziękuję wszystkim za cenne uwagi.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

A czy poszczególne osie w wózkach są od siebie odizolowane ?? Bo jeśli nie, to wózek może powodować zwarcie

Wypróbuj czy problem występuje z wagonami 2 osiowymi
Awatar użytkownika
MATT
Kontakt:

Wagony mają wózki, koła metalowe. Próbowałem zmianę izolacji kół i nic.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

A z prostych rzeczy ... Wagony mają izolowane osie ??

Sprawdź czy problem występuje z wagonami 2-osiowymi lub na plastikowych kołach, albo z osiami izolowanymi obustronnie
Awatar użytkownika
MATT
Kontakt:

Wagony na których testowałem przejazd są bez oświetlenia, natomiast loki były różne Taurus, BR 118 i BR 110.1 wszystkie zachowują się podobnie. Same loki bez wagonów jeszcze przejadą z lekkim zatrzymaniem się na izolacji szyn natomiast z wagonami to już koszmar. Szarpie cały skład w rezultacie zatrzymuje się a w szynach słychać dzwoniący dźwięk zwarcia... Ja również używam sterowania ROCO z multimousem.
cichonęk
Kontakt:

Post autor: cichonęk »

Przez jedną izolację torów przejeżdża bez problemów natomiast przez drugą zaczyna ją szarpać i bywa, że lokomotywa się zatrzymuje. Czy to jest normalne przy tym module??
Nie jest normalne. Mam dwa takie moduły i wszystko jest ok. Jedynie w wypadku krótkich i lekkich lokomotyw (np. BR80) jest lekkie przyhamowanie, a na centralce Roco 10764 (takiej używam z Multimausem) zapala się na ułamek sekundy dioda Over load ale lokomotywa przejeżdża. Nie znalazłem również żadnego potencjometru do regulowania w/w modułu - również na spodniej stronie płytki. Jeśli kupiłeś w sklepie - reklamuj - pozdrawiam.
PS.
Bardzo ważne - czy wagony w składzie z lokomotywą posiadają może oświetlenie diodowe? Jeśli tak to zobacz, czy nie ma na płytce z oświetleniem kondensatorów. Moja Bipa z oświetleniem od Darka dotąd wariowała i wywalała cały system dopóki nie usunąłem z płytek kondensatorów - niestety teraz mam "efekt dyskoteki" na wszystkich nierównościach torów.
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2012, 20:55 przez cichonęk, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
MATT
Kontakt:

Obrazek Obrazek
Tak to mniej więcej wygląda.
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2012, 20:54 przez MATT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Akurat Rubikusa nie mam, ale wygląda jakby układ był zbyt czuły.
Powinien być dostępny element regulacyjny, właśnie do ustawienia czułości (potencjometr).
Awatar użytkownika
MATT
Kontakt:

Moduł jest Rubikusa nie wiem czy tam się coś reguluje. Skład mieści się na odcinku izolowanym. Zauważyłem również, że wagony powodują zakłócenia. Koła zjeżdżające z odcinak izolowanego na zasilanie DCC powodują również przerywaną jazdę loka....
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

MATT pisze:Czy to jest normalne przy tym module??
Tzn ...którego producenta, bo jest ich kilku na rynku ?
Zaobserwowałem podobny objaw w swojej BR23/35 BTTB. Na współczesnych mam ok
Regulowałeś pokrętłem ?

Jeszcze jedno WAŻNE : cały skład musi się mieścić między przerwami (musi być na odcinku izolowanym).
Awatar użytkownika
MATT
Kontakt:

moduł pętli w dcc

Witam
Mam zainstalowany moduł pętli zgodnie z zaleceniami, mianowicie w dwóch miejscach przecięte szyny w celu izolacji odcinka, odpowiednie podłączenie wejścia i wyjścia do torów i pętli. Jednak zachowanie się loków przy przejeżdżaniu przez ten odcinek jest dość dziwne. Przez jedną izolację torów przejeżdża bez problemów natomiast przez drugą zaczyna ją szarpać i bywa, że lokomotywa się zatrzymuje. Czy to jest normalne przy tym module??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”