moduł pętli w dcc
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- MATT
- Kontakt:
Re: moduł pętli w dcc
Po wielu eksperymentach udało mi się rozwiązać problem. Otóż okazuje się, że nie można podłączyć przynajmniej u mnie do zacisków DCC na module przewodów bezpośrednio z torów za odcinkiem izolowanym. Widocznie mam tam zbyt dużą rezystancję. Rozwiązałem to tak, że podpiąłem przewód bezpośrednio z wyjścia centralki. Teraz podczas jazdy loka wraz z wagonami słychać wyraźne przełączanie się układu w module pętli. Dziękuję wszystkim za cenne uwagi.
- golab
- Kontakt:
A czy poszczególne osie w wózkach są od siebie odizolowane
Bo jeśli nie, to wózek może powodować zwarcie
Wypróbuj czy problem występuje z wagonami 2 osiowymi

Wypróbuj czy problem występuje z wagonami 2 osiowymi
- MATT
- Kontakt:
Wagony mają wózki, koła metalowe. Próbowałem zmianę izolacji kół i nic.
- golab
- Kontakt:
A z prostych rzeczy ... Wagony mają izolowane osie 
Sprawdź czy problem występuje z wagonami 2-osiowymi lub na plastikowych kołach, albo z osiami izolowanymi obustronnie

Sprawdź czy problem występuje z wagonami 2-osiowymi lub na plastikowych kołach, albo z osiami izolowanymi obustronnie
- MATT
- Kontakt:
Wagony na których testowałem przejazd są bez oświetlenia, natomiast loki były różne Taurus, BR 118 i BR 110.1 wszystkie zachowują się podobnie. Same loki bez wagonów jeszcze przejadą z lekkim zatrzymaniem się na izolacji szyn natomiast z wagonami to już koszmar. Szarpie cały skład w rezultacie zatrzymuje się a w szynach słychać dzwoniący dźwięk zwarcia... Ja również używam sterowania ROCO z multimousem.
-
- Kontakt:
Nie jest normalne. Mam dwa takie moduły i wszystko jest ok. Jedynie w wypadku krótkich i lekkich lokomotyw (np. BR80) jest lekkie przyhamowanie, a na centralce Roco 10764 (takiej używam z Multimausem) zapala się na ułamek sekundy dioda Over load ale lokomotywa przejeżdża. Nie znalazłem również żadnego potencjometru do regulowania w/w modułu - również na spodniej stronie płytki. Jeśli kupiłeś w sklepie - reklamuj - pozdrawiam.Przez jedną izolację torów przejeżdża bez problemów natomiast przez drugą zaczyna ją szarpać i bywa, że lokomotywa się zatrzymuje. Czy to jest normalne przy tym module??
PS.
Bardzo ważne - czy wagony w składzie z lokomotywą posiadają może oświetlenie diodowe? Jeśli tak to zobacz, czy nie ma na płytce z oświetleniem kondensatorów. Moja Bipa z oświetleniem od Darka dotąd wariowała i wywalała cały system dopóki nie usunąłem z płytek kondensatorów - niestety teraz mam "efekt dyskoteki" na wszystkich nierównościach torów.
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2012, 20:55 przez cichonęk, łącznie zmieniany 2 razy.
- MATT
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2012, 20:54 przez MATT, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Akurat Rubikusa nie mam, ale wygląda jakby układ był zbyt czuły.
Powinien być dostępny element regulacyjny, właśnie do ustawienia czułości (potencjometr).
Powinien być dostępny element regulacyjny, właśnie do ustawienia czułości (potencjometr).
- MATT
- Kontakt:
Moduł jest Rubikusa nie wiem czy tam się coś reguluje. Skład mieści się na odcinku izolowanym. Zauważyłem również, że wagony powodują zakłócenia. Koła zjeżdżające z odcinak izolowanego na zasilanie DCC powodują również przerywaną jazdę loka....
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Tzn ...którego producenta, bo jest ich kilku na rynku ?MATT pisze:Czy to jest normalne przy tym module??
Zaobserwowałem podobny objaw w swojej BR23/35 BTTB. Na współczesnych mam ok
Regulowałeś pokrętłem ?
Jeszcze jedno WAŻNE : cały skład musi się mieścić między przerwami (musi być na odcinku izolowanym).
- MATT
- Kontakt:
moduł pętli w dcc
Witam
Mam zainstalowany moduł pętli zgodnie z zaleceniami, mianowicie w dwóch miejscach przecięte szyny w celu izolacji odcinka, odpowiednie podłączenie wejścia i wyjścia do torów i pętli. Jednak zachowanie się loków przy przejeżdżaniu przez ten odcinek jest dość dziwne. Przez jedną izolację torów przejeżdża bez problemów natomiast przez drugą zaczyna ją szarpać i bywa, że lokomotywa się zatrzymuje. Czy to jest normalne przy tym module??
Mam zainstalowany moduł pętli zgodnie z zaleceniami, mianowicie w dwóch miejscach przecięte szyny w celu izolacji odcinka, odpowiednie podłączenie wejścia i wyjścia do torów i pętli. Jednak zachowanie się loków przy przejeżdżaniu przez ten odcinek jest dość dziwne. Przez jedną izolację torów przejeżdża bez problemów natomiast przez drugą zaczyna ją szarpać i bywa, że lokomotywa się zatrzymuje. Czy to jest normalne przy tym module??