Funny cars

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Funny cars

Post autor: ArturSchŁ »

Marcin pisze:Może ja tak zapytam. Czy te wagony będą ogólnie też dostępne?
Przede wszystkim, wagony będą dostępne podczas TRAKO na miejscu w Gdańsku.
Jeśli nie zostaną sprzedane, to będą dostępne w sklepie w Gdyni.
Marcin pisze:Czy jako forumowicz moge określić ile chcę ich kupić i nie zabraknie dla mnie?
Temu celowi służy ankieta, chcemy przy jej pomocy oszacować MINIMALNĄ wielkość zamówienia, by pokryć oczekiwania Forumowiczów.

:idea: Jeżeli komuś mocno zależy na zagwarantowaniu sobie realizacji zakupu, możliwe jest zarezerwowanie konkretnej ilości konkretnego wagonu poprzez zamówienie w sklepie T-H, ale dopiero po podjęciu decyzji (na podstawie ankiety) o wielkości i rodzaju zamówienia - liczymy, że to wyjaśni się do końca miesiąca.
:arrow: Planujemy, że liczba dostępnych egzemplarzy będzie ograniczona stanowiąc, podobnie jak np bolspeed, serię specjalną/limitowaną dostępną tylko na TAKO oraz dla Forumowiczów.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Może ja tak zapytam. Czy te wagony będą ogólnie też dostępne? Czy jako forumowicz moge określić ile chcę ich kupić i nie zabraknie dla mnie?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

UWAGA !!

Dla forumowiczów ForumTT.pl przygotowujemy wagon okolicznościowy. Podstawę do wytworzenia tego wagonu stanowi model węglarki Vtr firmy LOCO (z metalowymi kółkami i KKS-em).
Co do sposobu malowania wagonu decyzja należy do Forumowiczów. Kolega DBv przygotował dwie wersje malowania wagonu, obie "wydumane" :lol: czyli bez odpowiednika w realu.

Obrazek

:arrow: Wersja I (niebieski)
WAGON OTWARTY ForumTT 2007, Epoka V
- pudło wagonu w kolorze niebieskim, nadruk w kolorze kości słoniowej. Kolory nawiązują do obecnej szaty graficznej ForumTT.
- schemat malowania (i oznaczenia) stylizowany na epokę V, typowy dla wagonu prywatnego przewoźnika z aktualnym wzorem oznaczenia kraju pochodzenia PL-FTT (FTT odpowiednio dla ForumTT) :mrgreen:
- numer wagonu zawiera pamiątkową datę emisji modelu (2007 rok) oraz logo Forum TT.

:arrow: Wersja II (brązowy)
WAGON OTWARTY ForumTT 2007, Epoka IV/V
- pudło wagonu w kolorze brązowym, nadruk w kolorze białym,
- schemat malowania i oznakowania stylizowany na późną epokę IV i wczesną V, typowy dla prywatnego przewoźnika włączonego do PKP,
- numer wagonu zawiera pamiątkową datę emisji modelu (2007 rok).

W zależności od Waszych preferencji wagony mogą być pomalowane:
- tylko na niebiesko,
- tylko na brązowo, możliwość różnych numerów (w zależności od ilości chętnych),
- w obu kolorach.

Wagony zostaną zaprezentowane i rozpocznie się ich sprzedaż na TRAKO 2007 w sklepie Techno-Hobby.
Przewidywana cena wagonu w okolicach 75 zł /sztukę.
pepsigo2pl
Kontakt:

Post autor: pepsigo2pl »

WojTTek pisze:Fajny projekt
Dziekuje za dobre slowo :lol:
WojTTek pisze:najbardziej podchodząco wygląda na Rilsie.
Jest to najlatwiejsze do wykonania przy malym nakladzie kosztow, bo Rils ma w miare gladkie powierzchnie - wiec mozna to w miare latwo zrobic przy pomocy najzywklejszej kalkomani. To samo na wagonach pasazerskich.

Na innych wagonach na zdjeciu to ladnie wyglada, ale przez ich nie rowna powierzchnie z wykonaniem bedzie gorzej - chyba ze jakimis bardziej zaawansowanymi technikami
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Post autor: WojTTek »

Fajny projekt. najbardziej podchodząco wygląda na Rilsie.
pepsigo2pl
Kontakt:

Post autor: pepsigo2pl »

ArturSch pisze:Proszę Mistrzów Spray'a o graffiti wersje naszego logo. Cekawe jak to wyjdzie !!
:mrgreen:
Nie jestem Mistrzem Spray'u, ale bardzo mi sie nudzilo dzisiaj z olowkiem i czysta kartka i powstalo cos takiego:

Obrazek

Troche obrobki w Corelu i ciach - mamy graffiti gotowe.
Obrazek

Szczerze mowiac nie mialbym nic przeciwko zeby cos podobnego zostalo wykonane dla nas klubowiczow/forumowiczow. Ale to bardziej zainteresowaloby mlodszych forumowiczow i/lub fanow graffiti. Mnie sie podoba - rzecz gustu :mrgreen:
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

A gdzie jest napisane o jakimkolwiek spolszczonym wagonie Rgs? To nie jest realne w odniesieniu do tego tematu.
To co jest w zasięgu możliwości to coś na bazie aktualnej oferty LOCO, w grę wchodzi więc wspomniana węglarka jak i (chociaż to nie było chyba jeszcze konsultowane) kontener zbiornikowy (nie "standardowy" kontener!)
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

Kontenery - gorąco popieram, szczególnie jak będą na spolszczonym wagonie typu Rgs, wtedy biorę kilka sztuk :lol:
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Salomonowe rozwiązanie.
Ale, jak dla mnie, to mogą byc wagony i kontenery.
A nawet jakaś reklama na budynku stacyjnym, czy peronie. A co tam. Kupi kto chce.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Tu akurat popieram Witka. Przez takie podejście do sprawy modeli PKP Tillig wciska nam modele taboru quasi-PKP /pomijam dwa chlubne wyjątki/, bo w Polsce i tak kupią płacąc więcej niż za tabor niemiecki. :cry:

Oczywiście jeśli chodzi o model "forumowy" - można na niezgodność w oznaczeniach przymknąć oko - wszak żaden polski wagon nie reklamuje "Forum TT". Tylko dlaczego logo polskiego forum ma wozić wagon, który z polskimi kolejami nie miał nic wspólnego? Czy nie byłoby lepiej logo forum nanieść na kontenery tegoż producenta? Byłoby taniej i zdecydowanie mniej "kontrowersyjnie".
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Witek M. pisze:Kolejne DISCOPOLO. Zabawka zamiast modelu. Chora obsesja trzech literek. Zrobmy cokolwiek - chocby bez sensu - oby byly... :?
"Oj, nie tak Panowie, nie tak..."
Taaakkk... To nie róbmy nic. Akurat w tym przypadku nie chodzi o trzy literki a o większą ich ilość, bo nie o PKP tu chodzi a o ForumTT. Ja uważam, że możliwość posiadania wagonu z opisem ForumTT byłaby sympatycznym upominkiem, takim jakim są wszelkie wagony reklamowe czy okazjonalne. To, że część osób nie będzie takim modelem zainteresowana to oczywiste, tak jak i pewnie nie będzie zainteresowana innymi wagonami reklamowymi. Nie jest to jednak powodem aby chęci innych osób w tym zakresie dyskredytować stwierdzaniem "bez sensu" ...
Ostatnio zmieniony 03 sie 2007, 21:20 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Witek M. pisze:Zrobmy cokolwiek - chocby bez sensu - oby byly... :?
Witku, nikt Ciebie nie zmusza do zakupu, ale może inni chcą pamiątkę.
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Post autor: Witek M. »

Kolejne DISCOPOLO. Zabawka zamiast modelu. Chora obsesja trzech literek. Zrobmy cokolwiek - chocby bez sensu - oby byly... :?
"Oj, nie tak Panowie, nie tak..."
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

ArturSch pisze:W związku z brakiem informacji o malowaniu Vtr w PKP możemy jedynie powrócić do pierwotnej koncepcji pomalowania wagonu Vtr w wydumane napisy PKP z dodatkowo elementem ForumTT.
Jestem za!
Ostatnio zmieniony 03 sie 2007, 12:23 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

W związku z brakiem informacji o malowaniu Vtr w PKP możemy jedynie powrócić do pierwotnej koncepcji pomalowania wagonu Vtr w wydumane napisy PKP z dodatkowo elementem ForumTT.

Czemu akurat Vtr ?
:arrow: Bo materiały są osiągalne (z LOCO), a Tillig niechętnie udostępnia półprodukty na inne wagony.
:arrow: konstrukcja wagonu Vtr została odnowiona (KKS, metalowe kółka) i dzięki temu nie posiada wad wcześniejszych konstrukcji (kiepska jazda).

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”