Tory przy parowozowi - Czym "obsypać"?

Czyszczenie, konserwacja, naprawy, budowa itd

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
ArturSwider

Re: Tory przy parowozowi - Czym "obsypać"?

Post autor: ArturSwider »

Hi,

Bardzo dziękuję wszystkim za dobre rady i wskazówki. Już niedługo pierwsze "obsypywanie"... 8)
Awatar użytkownika
Zbyszek Zajner
Kontakt:

Post autor: Zbyszek Zajner »

Popieram radę Moderatora DBv,
sam korzystałem przy tworzeniu mojej lokomotywowni z porad Pana Wiśniewskiego. Lakier mat + sucha pastela czarna lub/i ziemista i wklepwanie pionowo pędzelkiem tej mazi w powierzchnię między torami. Podobny "baranek" fajnie wychodzi na kotle parowozu. Imitacja niezła. Wszystko zależy od gustu modelarza.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

A ja sugerowałbym zajrzeć do starszych numerów KMiD, bo tam było o tym dużo. Łącznie ze zdjęciami z czynnych lokomotywowni.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Ja bym radził sporządzić maź ze składników - pigment emulsyjny (gęsty) czarny, trochę drobnego piasku, po wymieszaniu można nakładać w okolicach szopy, natomiast tam gdzie rzadziej zatrzymują się parowozy podobną maź ale z dodatkiem białej emulsji dla uzyskania koloru szarego, w to zmieszać tłuczeń. No i wiadomo im dalej od szopy tym kolor bardziej zblizony do równi stacyjnej. Pomiędzy szynami można pokusic się o kałuże (dobry jest czarny lakier do paznokci).
Awatar użytkownika
BR101 112-1
Kontakt:

Post autor: BR101 112-1 »

Trochę materiału foto:

Jaworzyna:
Obrazek

Wolsztyn:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

Wydaje mi sie że pod bramami lokomotywowni powinieneś dać płyty betonowe, coś takiego jak tu na zdjeciu: http://kolej.lodz.pl/foto/lukowmt/lukow0107.htm. Co do podsypki, to wystarczy przesiać piasek (bardzo drobna frakcja) i zabarwic na ciemno rdzawy.
Można także gotową juz podsypke zmieszac z miałem w stosunku 10/2 efekt gwarantowany. :idea:
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Wokół parowozowni zawsze jest syf i plamy oleju. To można załatwić przez "poklepywanie podsypki" klejonej wikolem do momentu "spocenia się" - oczywiście "podsypki" :lol:
http://img64.imageshack.us/my.php?image=ssa401624zh.jpg
- tu z zastosowaniem szutru Auhagen 63830
W tym wypadku jeszcze lepsze efekty da zastosowanie szutru ciemnobrązowego TT firmy Polak. Jest ciemniejszy i nie przeskalowany jak Auhagen.
A tak jest w realu - http://www.rrpicturearchives.net/showPi ... ?id=129848
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

ArturSwider pisze:innym syfem?
Jak najbardziej, kiedyś w ramach eksperymentów robiłem zasyfiony tor. Resztki tłucznia, kurz, to co zgarniesz za stołu po robocie, no genetalnie syf wszelaki zmielić w młynku do kawy. Potem do słoika, podbarwić jakąś rdzawą farbą. Potem dodajesz wikol i powstały glut między tory. Można się jeszcze popastwić jakąś farbą.
Wyszło mi nieźle, choć nie wiem czy akurat tak jest koło parowozowni.
Ostatnio zmieniony 03 maja 2006, 07:29 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
ArturSwider

Tory przy parowozowi - Czym "obsypać"?

Post autor: ArturSwider »

Hi,

Jakim materiałem w rzeczywistości są "wypełnione" okienka i bankiety torów przy parowozowni. Resztkami tłucznia, piachem, ziemią, innym syfem?

Mam kropkę czego użyć na mojej makiecie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tory, rozjazdy, sieć trak., sygnalizacja itp”