Wybór transformatora

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Wybór transformatora

Post autor: ArturSchŁ »

oelka pisze:... impulsowe zasilanie pojazdow trakcyjnych w zakresie 0-15V.
Z zasilaczami impulsowymi, to tak do końca nie jest fajnie.
Wszystko jest ok, jeśli stosujemy tylko obciążenie samymi silnikami. Jednak niektórzy z nas wkładają do taboru kondensatory (unipolarne) celem zwiększenia wybiegu modeli.

Na spotkaniu w Gdyni mieliśmy kiedyś taki przypadek, lokomotywa z założonym dodatkowym kondensatorem, która do tej pory jeździła bez zarzutu (na klasycznych transformatorach), po podłączeniu do zasilacza impulsowego zgłupiała.
Po dotknięciu regulatora ruszyła do przodu z V-max, a skład na zakręcie leciał już w powietrzu jak wirnik śmigłowca !!
:evil:

Wytłumaczenie tego zjawiska jest oczywiste jeśli zauważymy, że zasilacz ma duży zapas mocy w stosunku do jednego składu, a kilka pierwszych impulsów naładowało kondensator w lokomotywie do 15 V.
Osobiście odradzam zasilacze impulsowe.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

Ja mam wyprodukowany przez Bühlera a sygnowany przez Roco 0950S. Tez nie jest to nowa konstrukcja.
Na wyjsciu jest prad zmienny 15V i impulsowe zasilanie pojazdow trakcyjnych w zakresie 0-15V. Co pozwala na duzo precyzyjniejsze utrzymanie i regulacje predkosci jazdy w porownaniu z Fz1.

Krzysztof
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Jeśli chodzi o zasilanie analogowe to Fz1 jest najlepszy.
Na pewno uda się go naprawić ( ...no chyba, że rozpadł się na tysiące kawałków), jeśli nie to allegro.
Awatar użytkownika
aviaTTor
Kontakt:

Wybór transformatora

Post autor: aviaTTor »

Panowie właśnie wysiadł mi mój wysłużony FZ1 piko i zostałem niejako zmuszony do zakupu nowego zasilacza,proszę o prade jaki transformator najlepiej kupić-dlaczego i czym dane modele różnią się od siebie,czyli co koledzy polecacie -za odpowiedzi z góry dziękuję
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”