schemat torowiska

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

Re: schemat torowiska

Post autor: michuchu »

kombar1991 pisze:Czy ktoś z was ma może dokładny rozpis oznaczenia torów jakie są potrzebne do ułożenia tego torowiska?
Tutaj masz schemat jaki jest rozrysowany na pudełku. Jak widać aby zamknąć owale należy trochę "naciągnąć" tory. Ja robiąc tę makietę zastosowałem trochę inne tory, aby wszystko ładnie pasowało. Niestety nie mam schematu po korektach, a i makieta ma już nowego właściciela.
Tutaj mała galeria.
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Wydaje mi się, że do tej "makatki" z układem torów BTTB powinna być rozpiska (może na pudełku) jakie tory odwzorowuje.
Nawet jeśli takiej nie ma, to tory starego typu, tzw "U-rurki" czyli "blaszkowe", były oferowane w stosunkowo małym asortymencie więc mając w ręku makatkę i katalog torów bez problemu dojdziesz sam, które tam zaprojektowano.

Jednak obecnie budowa czegoś w oparciu o stare tory to zły pomysł. Stare tory, przez producenta określane jako Standard-Gleissystem (i strony następne), nie są już w ofercie i można je dostać używane, często pordzewiałe/zaśniedziałe. Ich jakość techniczna (zużycie) i przydatność (promień łuków i kształt rozjazdów) odbiegają od dzisiejszych oczekiwań i wymagań taboru. Przykładowo dłuższe wagony np typu Halberstadt, na ciasnych łukach potrafią zaczepić o mechanizmy napędu rozjazdów łukowych.

Jeśli zaczynasz, buduj z torów modelowych (np z użyciem fleksów) - wyjdzie TANIEJ.
:P
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Post autor: winner_xp »

Witaj na ForumTT!.

Rozumiem że chcesz zbudować makietę od podstaw ? Jeśli tak to zapoznaj sie z tym "No mam TT i co dalej" tematem i po przeczytaniu jego sam stwierdzisz ze nie ma sensu budować makiety z "rurek", a jeśli chodzi o wykaz elementów to najlepiej zaprojektować sobie układ makiety w takim programie jak TTCAD;)

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2010, 10:18 przez winner_xp, łącznie zmieniany 1 raz.
kombar1991
Kontakt:

schemat torowiska

Post autor: kombar1991 »

Witam! Znalazłem w internecie taki plan torowiska. http://www.allegro.pl/item888487742_pla ... ty_tt.html

Czy ktoś z was ma może dokładny rozpis oznaczenia torów jakie są potrzebne do ułożenia tego torowiska?
Proszę o pomoc ;]
Ostatnio zmieniony 24 sty 2010, 10:18 przez kombar1991, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”