Duża makieta

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
masion83
Kontakt:

Re: Duża makieta

Post autor: masion83 »

Zgodzę się, że są, ale oni zajęci są i nie każdy ma czas lub chęci żeby tłumaczyć wszystko, co do drugiej pętli okaże się wszystko jak kupie tory i rozłożę je na makiecie bez przyczepiania. Jeżeli chodzi o ósemkę to tor na samym środku, który zaczyna się w prawym górnym rogu, on ma iść górą, a reszta idzie na tej samej płaszczyźnie, wymiary mam takie bo płyta jest taka i niestety tylko tyle miejsca mam żeby taką wstawić. Jeżeli chodzi o łuki to używałem torów łukowych o kącie 45(286mm), 7.5(330mm) oraz 22.5(286mm) uważasz, że są za ostre ?? Nie wiem jeszcze jak rozwiążę temat peronów, jak i gdzie ustawie stacje kolejowe. To wszystko okaże się podczas ustawiania torów. Gotowego i stałego planu nie mam jeszcze :). Jak już pisałem zbieram opinie i dowiaduje się co i jak :) to tyle ;p. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia :) pozdro masion
Ostatnio zmieniony 24 gru 2009, 19:49 przez masion83, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

A owszem dodam komentarz. ;) Choć są na Forum o niebo bardziej doświadczeni Modelarze, to w/g mnie powinieneś - i tu się powtórzę - dodać drugą pętlę. Nie wiem jak rozwiążesz problem obniżenia poziomu dla toru biegnącego w kierunku "ósemki". Ponieważ z tego co widzę, to jego spadek rozpoczynać się będzie od rozjazdu (górny prawy róg) i biec pomiędzy dwoma torami (czyli swego rodzaju nisza), po czym ponownie wychodzi do góry. Na makiecie o długości 245 cm możesz mieć problem. Ja taki popełniłem i miałem nielada zagryskę, ale w chwili obecnej (po małej modyfikacji kąta opadania) wszystkie wagony i loki pokonują je sprawnie. Druga sprawa to pamiętaj, że pomiędzy torami na stacji musisz zmieścić jeszcze perony, co zmusi Cię do zwiększenia ostrości łuków na torach wjazdowych i wyjazdowych stacji. Kolejna sprawa - ja na swojej makiecie (o długości 220 cm) przyjąłem, że długość toru musi wynosić conajmniej 110 cm (np. Lokomotywa + 4 wagony osobowe (167mm+4x220mm=1047 mm) + sprzęgi + zapas przed rozjazdem. To i tak mało, na szczęście mam tylko jeden taki tor stacyjny, natomiast pozostałe wynoszą około 120 do 130 cm. Kolejna sprawa: staraj się jak największych łuków używać (R=396 mm, R=353 lub większe). Bo... wydaje mi się, że użyłeś na schemacie za ostrych! Na większych łukach tabor będzie się poruszać z gracją i o wiele sprawniej. To tak na początek tyle :)
Pozdrawiam
/solar
masion83
Kontakt:

Ależ nie ma za co, nic się nie stało :) każdy ma prawo się pomylić ;) ale komentarz byś dał do obrazka ;p
Ostatnio zmieniony 23 gru 2009, 09:17 przez masion83, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

O! Faktycznie pomyliły mi się Wasze nick'i - przepraszam :>
masion83
Kontakt:

Nie, nie, moja będzie w wymiarach 245x110, a te 630x230 to innego uczestnika tego forum, ;) myślałem o tym, ale w TTCad nie umiem jeszcze zbudować takiej z dwoma pętlami, a poza tym na razie to tylko zbieram opinie, materiały, bo brak kasy mnie powstrzymuje przed budową, :( a poza tym chcę na tym terenie postawić dwa tunele i jeden, lub dwa odcinki pościć na 2 poziomie, ;) tak więc pomysł jest na razie, gorzej z realizacją, dzięki za opinie na pewno ją wezmę pod uwagę ;) pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 22 gru 2009, 13:58 przez masion83, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Jeżeli zamierzasz zbudować tak dużą makietę
masion83 pisze: Mam zamiar budować makietę TT o wymiarach 630x260cm
...to może lepiej wykonać-dodać drugą dużą pętle ?? Umożliwiłbyś jednoczesny ruch składów w obu kierunkach. Wierz mi daje to dużo frajdy.
Na mojej małej - w porównaniu do Twojej - makieTTce o wymiarach 220x110 [dwupoziomowej (w trakcie budowy)] puszczam po 3-4 składy. Oczywiście zamęt przy sterowaniu jest ogromny :mrgreen: Lecz o to w tym chodzi aby to była przede wszystkim dobra zabawa.
Ale to tak moim skromnym niekoniecznie mądrym zdaniem :D
Pozdrawiam
/solar
masion83
Kontakt:

:mrgreen: Jednak projekt zmieniłem tak jak bym chciał żeby wyglądał myślę, że tak będzie dobrze. Może jakieś ocenki i porady co i jak mile widziane ;)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 22 gru 2009, 09:31 przez masion83, łącznie zmieniany 1 raz.
masion83
Kontakt:

Tak dobrze zrozumiałeś, nie wiedziałem jak to zrobić :(, dziękuję za poradę i na kierowanie na to jak to zrobić proszę to jest link do zdjęcia jeszcze tylko muszę się nauczyć je wycinać żeby było widać tylko ekran TTCad, a nie całość ale to już inna bajka ;)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 12 gru 2009, 12:23 przez masion83, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

masion83 pisze:Bawiłem się tym programem TTCad ale nie wiem jak się wrzucam obraz, tak to bym pokazał wam co chciałbym zrobić.
Nie wiem czy dobrze Ciebie zrozumiałem: masz problem z pokazaniem nam co zbudowałeś w TT-CADzie ?

Jeśli tak, to musisz użyć mechanizmu Windows i skopiować zawartość ekranu (okno TT-CADa) do schowka [Alt]+[Prt Sc]. Drugim krokiem jest wklejenie zawartości schowka do programu graficznego, robi się to różnie w zależności od programu ale najczęściej : wklej jako nowy obrazek [Ctr]+[V]. Dalej to przycięcie do odpowiedniej wielkości i zapisanie jako JPG i później to tak jak ze zdjęciami (patrz J.T.Z.).
masion83
Kontakt:

Witam wszystkich, wymiar grubość to 12 mm. Bawiłem się tym programem TTCad ale nie wiem jak się wrzucam obraz, tak to bym pokazał wam co chciałbym zrobić. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2009, 08:23 przez masion83, łącznie zmieniany 2 razy.
masion83
Kontakt:

Przeglądam. To pierwsze co zacząłem robić, trochę czytałem tu na forum i na necie o skalach budowach i ogólnie, a konkrety to: czy są jakieś problemy dostaniem części i akcesoriów do budowy makiety:
- od czego zacząć?
- ja zrobić własny model ?
- jakich materiałów użyć pod mosty ?
bo interesuje mnie model dwu albo trzy poziomowy nie chcę na jedenej płaszczyźnie mieć tego.
Odnośnie materiałów wiem i coś już tam ale, nie interesuje mnie modele makiety modułowej, bardziej taka całość na jednej płycie, z możliwością do budowy :), odnośnie co mam podam jutro wymiary dokładne :). To na tyle na razie :)
Ostatnio zmieniony 08 gru 2009, 09:00 przez masion83, łącznie zmieniany 1 raz.
ŁukaszTT
Kontakt:

Post autor: ŁukaszTT »

Po pierwsze przeglądnij istniejące już tematy, a po drugie... konkrety, konkrety ;)
Skąd mamy wiedzieć czego nie wiesz, a co już wiesz?
masion83
Kontakt:

Witam wszystkich tez mam zamiar zbudowac makiete, tylko ze mniejsza niz kolega, nie mam warunków na tak duza :|, chce zaczac od 240 cm x 150 cm. prosił bym o jakies porady odnosnie tego tematu :), pozdro
FASLER
Kontakt:

Post autor: FASLER »

630x260cm :shock: pełen szacunek, ja buduję 130x100 niestety na większą nie mam miejsca a i tak sporo zabawy, osobiście polecam DCC, epokę wybierzesz jaką będziesz chciał, jednak tak jak poprzednicy pisali w chwili obecnej nie zaprzątał bym sobie tym głowy, dobra rada dużo czytaj co piszą inni być może unikniesz w przyszłości problemów. Bardzo Ci kibicuję przy budowie i jestem bardzo ciekaw postępów.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Jari73 pisze:Napiszcie proszę co to jest DCC po krótce,
Np tu: DCC, na Forum: TU.
Jari73 pisze:Co to jest TT-CAD?
TT-CAD lub TU.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”