Odnośnie Św. Mikołaja to w siedzibie przebywałem ledwie chwilkę - atmosfera jarmarku i supermarketowej alejki ze sklepikami jakoś do mnie nie przemawiała. Co więcej - obserwując goszczące tam osoby odnieść można było wrażenie, że owy Mikołaj nie jest wcale otoczony gronem pomocnych efów a hordami niemieckojęzycznych osób najzwyklej w świecie przypominających niemieckich turystów... ;-)
Co do auta - no cóż... Większość z osób, które zostały wtajemniczone w plan wyjazdu pukała się w czoło słysząc o zamiarach samotnej wyprawy i to na dodatek takim a nie innym wozem, któremu jeszcze w tym roku stuknie 10 latek...
Cóż... czasami trzeba chyba zrobić coś nietypowego :-)
Moje kolejowe wspomnienia z wakacji
Moderator: mod-Galeria
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Re: Moje kolejowe wspomnienia z wakacji
W Sopocie padł pomysł odwrócenia w rejestracji "A"Gdyniak pisze:I docenić trzeba wyczyn kolegi DBv, że tych wszystkich wojaży dokonał przy pomocy niebieskiego wozu widocznego na ostatnich zdjęciach

- Kolejka
- Kontakt:
Ja większość swoich kolejowych zdjęć z wakacji już dodałem na swoją stronę. Zostało mi jeszcze dodać zdjęcia czeskiego taboru z Międzylesia, Hanusovic i Czeskiego Cieszyna (te zdjęcia będą za tydzień).
- Gdyniak
- Moderator
- Kontakt:
I docenić trzeba wyczyn kolegi DBv, że tych wszystkich wojaży dokonał przy pomocy niebieskiego wozu widocznego na ostatnich zdjęciach 

-
- Kontakt:
Re: Kolejowe wspomnienia z wakacji
Przykład torowiska technologi rosyjskiej - 1200 podkładów na km., szyna przytwierdzona do podkładu na gwoździe.DBv pisze:MOCKAI [LT] Obrazek
My tu gadu-gadu, a co u św. Mikołaja

Ostatnio zmieniony 20 sie 2009, 22:13 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
Moje kolejowe wspomnienia z wakacji
Witam!
Pozwalam sobie zamieścić trochę zdjęć wykonanych przy okazji wakacyjnych wojaży.
SOPOT
Urlopowe błąkanie się po świcie zaczęło się od krótkiego pobytu na TT-Weekendzie w Sopocie. Zdjęć z tej imprezy nie będę zamieszczał, bo na forum relacje już się pojawiły więc nie ma się co powtarzać... Korzystając jednak z okazji - podziękuję gospodarzom za ugoszczenie - dziękuję i mam nadzieję, że w przyszłym roku będę mógł być w Sopocie trochę dłużej.
SUWAŁKI

AUGUSTÓW

MOCKAI [LT]
SESTOKAI [LT]
W Sestokai oprócz spalinowego zespołu trakcyjnego kolei litewskich, spotkać można było również M62, która sprowadzona została z Niemiec (stąd też i zachowane oznaczenie serii jako 120).

ZASLIAI [LT]

KEDAINIAI [LT]

PANAVEZYS [LT]

HYVINKAA [FIN]
W miejscowości Hyvinaa mieści się muzeum kolejowe. W zbiorach oprócz taboru kolejowego (prezentowanego w sterylnych wnętrzach jak i na zewnątrz) znajdują się również kolejowe obiekty wraz z wyposażeniem z epoki. Odrestaurowane wagony pasażerskie zachwycają zachowanymi detalami wyposażenia wnętrza.

IISALMI [FIN]
Obsługa składów towarowych, pośpiesznych i IC w trakcie wizyty w IIsalmi zdominowana była przez radzieckie elektrowozy Sr1. Na torach postojowych przy lokomotywowni na następne zadanie oczekiwał wagon motorowy Dm12 produkcji czeskich zakładów CKD Vagonka.
Jak widać związki kolei fińskich z naszymi południowymi sąsiadami nie przejawiają się jedynie w eksploatowanym taborze... ;-)
KAJAANI [FIN]

PALTAMO [FIN]

ROVANIEMI [FIN]
Rovaniemi jest miastem, które w zasadzie powstało po IIWŚ. Widać to wyraźnie chociażby po architekturze budynku dworca kolejowego.

PELLO [FIN]
Pello było miejscowością najbardziej wysuniętą na północ (ok. 40km na północ od koła podbiegunowego), w której udało mi się zrobić jakieś zdjęcia o tematyce kolejowej. Dalej na maie kolejowej pozostało jedynie Kolari. Jak widać jednak, częstotliwość kursowania pociągów pasażerskich nie poraża...

KEMI [FIN]

RAAHE [FIN]
W Raahe zastać można niewielki budynek dworcowy o wdzięcznej architekturze - niestety nieczynny...

KOKKOLA [FIN]
W Kokkoli oprócz regularnie kursujących składów pasażerskich pojawił się również skład towarowy wagonów rosyjskich, który przypomniał z jakim rozstawem szyn mamy do czynienia w Finlandii. Po drugiej stronie budynku dworcowego znajduje się lokomotywownia a na przydworcowym parkingu dumnie prezentuje się zachowany parowóz...

SEINAJOKI [FIN]
Pierwsze spotkanie ze składem fińskiego Pendolino.

SALO [FIN]

TAMMISAARI [FIN]

KARJAA [FIN]
Karjaa to miejscowość na zachód od Helsinek, przez którą przebiega szlak wychodzący ze stolicy w kierunku Turku; tu też odchodzi szlak do Hanko. Ruch jest więc tu spory a część składów kończy tu bieg.

KIRKKONUMMI [FIN]
Niewielkie miasteczko w pobliżu Helsinek w szczycie porannego ruchu aglomeracyjnego.

Na zakończenie podkreślę uznanie dla "brummi"
, które dzielnie przewiozło mnie po bezkresach północy zjeżdżając w trakcie wyprawy nieco ponad 6200km.

Pozwalam sobie zamieścić trochę zdjęć wykonanych przy okazji wakacyjnych wojaży.
SOPOT
Urlopowe błąkanie się po świcie zaczęło się od krótkiego pobytu na TT-Weekendzie w Sopocie. Zdjęć z tej imprezy nie będę zamieszczał, bo na forum relacje już się pojawiły więc nie ma się co powtarzać... Korzystając jednak z okazji - podziękuję gospodarzom za ugoszczenie - dziękuję i mam nadzieję, że w przyszłym roku będę mógł być w Sopocie trochę dłużej.
SUWAŁKI

AUGUSTÓW

MOCKAI [LT]

SESTOKAI [LT]
W Sestokai oprócz spalinowego zespołu trakcyjnego kolei litewskich, spotkać można było również M62, która sprowadzona została z Niemiec (stąd też i zachowane oznaczenie serii jako 120).

ZASLIAI [LT]

KEDAINIAI [LT]

PANAVEZYS [LT]

HYVINKAA [FIN]
W miejscowości Hyvinaa mieści się muzeum kolejowe. W zbiorach oprócz taboru kolejowego (prezentowanego w sterylnych wnętrzach jak i na zewnątrz) znajdują się również kolejowe obiekty wraz z wyposażeniem z epoki. Odrestaurowane wagony pasażerskie zachwycają zachowanymi detalami wyposażenia wnętrza.

IISALMI [FIN]
Obsługa składów towarowych, pośpiesznych i IC w trakcie wizyty w IIsalmi zdominowana była przez radzieckie elektrowozy Sr1. Na torach postojowych przy lokomotywowni na następne zadanie oczekiwał wagon motorowy Dm12 produkcji czeskich zakładów CKD Vagonka.

Jak widać związki kolei fińskich z naszymi południowymi sąsiadami nie przejawiają się jedynie w eksploatowanym taborze... ;-)

KAJAANI [FIN]

PALTAMO [FIN]

ROVANIEMI [FIN]
Rovaniemi jest miastem, które w zasadzie powstało po IIWŚ. Widać to wyraźnie chociażby po architekturze budynku dworca kolejowego.

PELLO [FIN]
Pello było miejscowością najbardziej wysuniętą na północ (ok. 40km na północ od koła podbiegunowego), w której udało mi się zrobić jakieś zdjęcia o tematyce kolejowej. Dalej na maie kolejowej pozostało jedynie Kolari. Jak widać jednak, częstotliwość kursowania pociągów pasażerskich nie poraża...

KEMI [FIN]

RAAHE [FIN]
W Raahe zastać można niewielki budynek dworcowy o wdzięcznej architekturze - niestety nieczynny...

KOKKOLA [FIN]
W Kokkoli oprócz regularnie kursujących składów pasażerskich pojawił się również skład towarowy wagonów rosyjskich, który przypomniał z jakim rozstawem szyn mamy do czynienia w Finlandii. Po drugiej stronie budynku dworcowego znajduje się lokomotywownia a na przydworcowym parkingu dumnie prezentuje się zachowany parowóz...

SEINAJOKI [FIN]
Pierwsze spotkanie ze składem fińskiego Pendolino.

SALO [FIN]

TAMMISAARI [FIN]

KARJAA [FIN]
Karjaa to miejscowość na zachód od Helsinek, przez którą przebiega szlak wychodzący ze stolicy w kierunku Turku; tu też odchodzi szlak do Hanko. Ruch jest więc tu spory a część składów kończy tu bieg.

KIRKKONUMMI [FIN]
Niewielkie miasteczko w pobliżu Helsinek w szczycie porannego ruchu aglomeracyjnego.

Na zakończenie podkreślę uznanie dla "brummi"

Ostatnio zmieniony 22 sie 2009, 17:31 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.