Moje kolejowe wspomnienia z wakacji

Nasze fotki z wypraw kolejowych i nie tylko... Pamiętaj tylko by podać źródło, jeśli to nie Twoje zdjęcia.

Moderator: mod-Galeria

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Re: Moje kolejowe wspomnienia z wakacji

Post autor: DBv »

Odnośnie Św. Mikołaja to w siedzibie przebywałem ledwie chwilkę - atmosfera jarmarku i supermarketowej alejki ze sklepikami jakoś do mnie nie przemawiała. Co więcej - obserwując goszczące tam osoby odnieść można było wrażenie, że owy Mikołaj nie jest wcale otoczony gronem pomocnych efów a hordami niemieckojęzycznych osób najzwyklej w świecie przypominających niemieckich turystów... ;-)

Co do auta - no cóż... Większość z osób, które zostały wtajemniczone w plan wyjazdu pukała się w czoło słysząc o zamiarach samotnej wyprawy i to na dodatek takim a nie innym wozem, któremu jeszcze w tym roku stuknie 10 latek...
Cóż... czasami trzeba chyba zrobić coś nietypowego :-)
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Gdyniak pisze:I docenić trzeba wyczyn kolegi DBv, że tych wszystkich wojaży dokonał przy pomocy niebieskiego wozu widocznego na ostatnich zdjęciach :)
W Sopocie padł pomysł odwrócenia w rejestracji "A" :mrgreen:
Awatar użytkownika
Kolejka
Kontakt:

Post autor: Kolejka »

Ja większość swoich kolejowych zdjęć z wakacji już dodałem na swoją stronę. Zostało mi jeszcze dodać zdjęcia czeskiego taboru z Międzylesia, Hanusovic i Czeskiego Cieszyna (te zdjęcia będą za tydzień).
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Kontakt:

Post autor: Gdyniak »

I docenić trzeba wyczyn kolegi DBv, że tych wszystkich wojaży dokonał przy pomocy niebieskiego wozu widocznego na ostatnich zdjęciach :)
Kilkujadek
Kontakt:

Re: Kolejowe wspomnienia z wakacji

Post autor: Kilkujadek »

DBv pisze:MOCKAI [LT] Obrazek
Przykład torowiska technologi rosyjskiej - 1200 podkładów na km., szyna przytwierdzona do podkładu na gwoździe.
My tu gadu-gadu, a co u św. Mikołaja ?? :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 20 sie 2009, 22:13 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Moje kolejowe wspomnienia z wakacji

Post autor: DBv »

Witam!

Pozwalam sobie zamieścić trochę zdjęć wykonanych przy okazji wakacyjnych wojaży.

SOPOT
Urlopowe błąkanie się po świcie zaczęło się od krótkiego pobytu na TT-Weekendzie w Sopocie. Zdjęć z tej imprezy nie będę zamieszczał, bo na forum relacje już się pojawiły więc nie ma się co powtarzać... Korzystając jednak z okazji - podziękuję gospodarzom za ugoszczenie - dziękuję i mam nadzieję, że w przyszłym roku będę mógł być w Sopocie trochę dłużej.

SUWAŁKI
Obrazek Obrazek

AUGUSTÓW
Obrazek

MOCKAI [LT]
Obrazek Obrazek

SESTOKAI [LT]
W Sestokai oprócz spalinowego zespołu trakcyjnego kolei litewskich, spotkać można było również M62, która sprowadzona została z Niemiec (stąd też i zachowane oznaczenie serii jako 120).
Obrazek Obrazek

ZASLIAI [LT]
Obrazek Obrazek

KEDAINIAI [LT]
Obrazek

PANAVEZYS [LT]
Obrazek

HYVINKAA [FIN]
W miejscowości Hyvinaa mieści się muzeum kolejowe. W zbiorach oprócz taboru kolejowego (prezentowanego w sterylnych wnętrzach jak i na zewnątrz) znajdują się również kolejowe obiekty wraz z wyposażeniem z epoki. Odrestaurowane wagony pasażerskie zachwycają zachowanymi detalami wyposażenia wnętrza.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

IISALMI [FIN]

Obsługa składów towarowych, pośpiesznych i IC w trakcie wizyty w IIsalmi zdominowana była przez radzieckie elektrowozy Sr1. Na torach postojowych przy lokomotywowni na następne zadanie oczekiwał wagon motorowy Dm12 produkcji czeskich zakładów CKD Vagonka.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jak widać związki kolei fińskich z naszymi południowymi sąsiadami nie przejawiają się jedynie w eksploatowanym taborze... ;-)
Obrazek

KAJAANI [FIN]
Obrazek

PALTAMO [FIN]
Obrazek

ROVANIEMI [FIN]
Rovaniemi jest miastem, które w zasadzie powstało po IIWŚ. Widać to wyraźnie chociażby po architekturze budynku dworca kolejowego.
Obrazek

PELLO [FIN]
Pello było miejscowością najbardziej wysuniętą na północ (ok. 40km na północ od koła podbiegunowego), w której udało mi się zrobić jakieś zdjęcia o tematyce kolejowej. Dalej na maie kolejowej pozostało jedynie Kolari. Jak widać jednak, częstotliwość kursowania pociągów pasażerskich nie poraża...
Obrazek Obrazek

KEMI [FIN]
Obrazek

RAAHE [FIN]
W Raahe zastać można niewielki budynek dworcowy o wdzięcznej architekturze - niestety nieczynny...
Obrazek

KOKKOLA [FIN]
W Kokkoli oprócz regularnie kursujących składów pasażerskich pojawił się również skład towarowy wagonów rosyjskich, który przypomniał z jakim rozstawem szyn mamy do czynienia w Finlandii. Po drugiej stronie budynku dworcowego znajduje się lokomotywownia a na przydworcowym parkingu dumnie prezentuje się zachowany parowóz...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

SEINAJOKI [FIN]
Pierwsze spotkanie ze składem fińskiego Pendolino.
Obrazek

SALO [FIN]
Obrazek

TAMMISAARI [FIN]
Obrazek

KARJAA [FIN]
Karjaa to miejscowość na zachód od Helsinek, przez którą przebiega szlak wychodzący ze stolicy w kierunku Turku; tu też odchodzi szlak do Hanko. Ruch jest więc tu spory a część składów kończy tu bieg.
Obrazek Obrazek Obrazek

KIRKKONUMMI [FIN]
Niewielkie miasteczko w pobliżu Helsinek w szczycie porannego ruchu aglomeracyjnego.
Obrazek

Na zakończenie podkreślę uznanie dla "brummi" ;) , które dzielnie przewiozło mnie po bezkresach północy zjeżdżając w trakcie wyprawy nieco ponad 6200km.
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 22 sie 2009, 17:31 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria”