lok na luzie

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Re: lok na luzie

Post autor: Karol »

Jeżeli manewrówka będzie bez gumek przyczepnościowych to wszystko będzie OK, jednak mając te gumki jest pewne że w niedługim czasie któraś z nich się gdzieś zapodzieje :D
Blue
Kontakt:

Post autor: Blue »

Należy użyć funkcji jazdy w trakcji ukrotnionej, czyli po amyrykańsku "consist". Jeśli obawiasz się trudności w zgraniu prędkości, to chyba ręcznie na dwóch myszach będzie i tak trudniej zgrać. Poza tym akurat tu mówimy o jeździe manewrowej - powolnej i krótkotrwałej. Nic bardzo złego się nie stanie jeśli lokomotywy się trochę poprzeciągają i poślizgają. Problem byłby, gdybyśmy chceili tak ciągać lokomotywy przez godzinę z większymi prędkościami.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

wkocierz pisze:... jak spalinówka wyciągała starego tędrzaka na makiecie.
Problem jest taki, że w lokomotywach silnik na stałe jest zblokowany z silnikiem i to najczęściej przez przekładnię ślimakową co uniemożliwia kręcenie silnikiem przez koła. Lokomotywy DUMMY (bez napędu) po wyciągnięciu na szlak same nie pojadą.

Jedynym sposobem jest więc trakcja wielokrotna (2 loki z różnymi nr dekoderów wspólnie na 3-cim adresie). Zostało to jednak zaprojektowane do loków IDENTYCZNYCH.
Problem polega na zgraniu charakterystyk różnych loków by jechały identycznie - inaczej jedna drugą pcha/ciągnie - co negatywnie wpływa na mechanizm.

IMHO : wydaje się, że najlepszym rozwiązaniem jest sterowanie obu z dwóch myszek tak by udawały holowanie.
wkocierz
Kontakt:

Post autor: wkocierz »

Paweł Basiński pisze:A czy chcesz zrobić to w ten sposób, że spalinówka wyciąga elektryczną na szlak czy tylko cały czas manewruje?
Chodzi mi właśnie o wyciągnięcie na szlak. Widziałem na filmiku na Bahn TV jak spalinówka wyciągała starego tędrzaka na makiecie. Spodobało mi sie to i chciałem to samo z elektrowozem zrobić:)
Ostatnio zmieniony 30 lis 2007, 13:23 przez wkocierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

A czy chcesz zrobić to w ten sposób, że spalinówka wyciąga elektryczną na szlak czy tylko cały czas manewruje?
Pytam się bo są dostępne modele bez napędów tzw. dummy - nie posiadają silnika i potrzebnych do tego celu bebechów :) czyli traktowana by była jak zwykły wagon - ale nie wiem czy dokładnie o to ci chodzi!

PS to w takim razie też mam pytanie - czy te lokomotywki bez napędu normalnie się toczą czy mają jakieś opory toczenia wynikające z ich konstrukcji ?

pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

wkocierz pisze:A jakby tak dwa loki zaprogramować w tym samym czasie na torach na innym adresie CV? Korzystam z lokmaus 2.
To już sie nie nazywa jazda na lucie, tylko jazda wielokrotna.
Oczywiście można... Jest wiele technik:
- każdy lok na innym adresie i masz dwie myszki
- oba loki na tym samym adresie i masz jedną myszkę
- oba loki mają swoje adresy, ale na "chwilę" dajesz im wspólny trzeci adres, na którym sterujesz nimi
- (w Roco tego nie można, ale w Lenz i Digitrax - tak): łączysz loki w zestaw na trzecim adresie, ale to połączenie jest obsługiwane przez centralkę.

Większym problemem jest takie skonfigurowanie loków, aby równo jechały i nie szarpały...

Tu można trochę o tym poczytać:
:arrow: http://wiki.gbbkolejka.com/tiki-index.p ... lsku+2%2F2
:arrow: http://wiki.gbbkolejka.com/tiki-index.p ... a%C5%82+13
Ostatnio zmieniony 30 lis 2007, 14:11 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

spróbuj z trakcją wielokrotną - do manewrówki "dopnij" elektrowóz jako drugą lokomotywę
będzie to pewne "złudzenie" i naciąganie tematu, ale przy podobnych prędkościach (i parametrach przyśpieszania/hamowania) lokomotyw i na krótki dystans ma to szanse powodzenia
wkocierz
Kontakt:

Sam sobie odpowiem:) to nie ma sensu bo drugi wpadnie w lokomotywowni na ściane :D
wkocierz
Kontakt:

A jakby tak dwa loki zaprogramować w tym samym czasie na torach na innym adresie CV? Korzystam z lokmaus 2.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Ciekawe... Na mój gust i wiedzię - nie...
Sterowanie cyfrowe tu nic nie ma do rzeczy - tu raczej chodzi o brak "sprzęgła" w modelach lokomotyw...
wkocierz
Kontakt:

lok na luzie

Witam, mam pytanie odnośnie jazdy manewrowej na makiecie dwóch loków(spalinówka ciągnie lok. elektryczną). W realiach do wyciągnięcia lokomotywy elektrycznej z lokomotywowni służą małe loki spalinowe. Chciałbym tak samo manewrować przy użyciu sterowania cyfrowego. Czy jest możliwośc aby lok drugi jechał na tak zwanym luzie ??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”