lok na luzie
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- Karol
- Moderator
- Kontakt:
Re: lok na luzie
Jeżeli manewrówka będzie bez gumek przyczepnościowych to wszystko będzie OK, jednak mając te gumki jest pewne że w niedługim czasie któraś z nich się gdzieś zapodzieje 

-
- Kontakt:
Należy użyć funkcji jazdy w trakcji ukrotnionej, czyli po amyrykańsku "consist". Jeśli obawiasz się trudności w zgraniu prędkości, to chyba ręcznie na dwóch myszach będzie i tak trudniej zgrać. Poza tym akurat tu mówimy o jeździe manewrowej - powolnej i krótkotrwałej. Nic bardzo złego się nie stanie jeśli lokomotywy się trochę poprzeciągają i poślizgają. Problem byłby, gdybyśmy chceili tak ciągać lokomotywy przez godzinę z większymi prędkościami.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Problem jest taki, że w lokomotywach silnik na stałe jest zblokowany z silnikiem i to najczęściej przez przekładnię ślimakową co uniemożliwia kręcenie silnikiem przez koła. Lokomotywy DUMMY (bez napędu) po wyciągnięciu na szlak same nie pojadą.wkocierz pisze:... jak spalinówka wyciągała starego tędrzaka na makiecie.
Jedynym sposobem jest więc trakcja wielokrotna (2 loki z różnymi nr dekoderów wspólnie na 3-cim adresie). Zostało to jednak zaprojektowane do loków IDENTYCZNYCH.
Problem polega na zgraniu charakterystyk różnych loków by jechały identycznie - inaczej jedna drugą pcha/ciągnie - co negatywnie wpływa na mechanizm.
IMHO : wydaje się, że najlepszym rozwiązaniem jest sterowanie obu z dwóch myszek tak by udawały holowanie.
-
- Kontakt:
Chodzi mi właśnie o wyciągnięcie na szlak. Widziałem na filmiku na Bahn TV jak spalinówka wyciągała starego tędrzaka na makiecie. Spodobało mi sie to i chciałem to samo z elektrowozem zrobić:)Paweł Basiński pisze:A czy chcesz zrobić to w ten sposób, że spalinówka wyciąga elektryczną na szlak czy tylko cały czas manewruje?
Ostatnio zmieniony 30 lis 2007, 13:23 przez wkocierz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
A czy chcesz zrobić to w ten sposób, że spalinówka wyciąga elektryczną na szlak czy tylko cały czas manewruje?
Pytam się bo są dostępne modele bez napędów tzw. dummy - nie posiadają silnika i potrzebnych do tego celu bebechów
czyli traktowana by była jak zwykły wagon - ale nie wiem czy dokładnie o to ci chodzi!
PS to w takim razie też mam pytanie - czy te lokomotywki bez napędu normalnie się toczą czy mają jakieś opory toczenia wynikające z ich konstrukcji ?
pozdrawiam
Paweł
Pytam się bo są dostępne modele bez napędów tzw. dummy - nie posiadają silnika i potrzebnych do tego celu bebechów

PS to w takim razie też mam pytanie - czy te lokomotywki bez napędu normalnie się toczą czy mają jakieś opory toczenia wynikające z ich konstrukcji ?
pozdrawiam
Paweł
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
To już sie nie nazywa jazda na lucie, tylko jazda wielokrotna.wkocierz pisze:A jakby tak dwa loki zaprogramować w tym samym czasie na torach na innym adresie CV? Korzystam z lokmaus 2.
Oczywiście można... Jest wiele technik:
- każdy lok na innym adresie i masz dwie myszki
- oba loki na tym samym adresie i masz jedną myszkę
- oba loki mają swoje adresy, ale na "chwilę" dajesz im wspólny trzeci adres, na którym sterujesz nimi
- (w Roco tego nie można, ale w Lenz i Digitrax - tak): łączysz loki w zestaw na trzecim adresie, ale to połączenie jest obsługiwane przez centralkę.
Większym problemem jest takie skonfigurowanie loków, aby równo jechały i nie szarpały...
Tu można trochę o tym poczytać:

Ostatnio zmieniony 30 lis 2007, 14:11 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 3 razy.
- Misiek
- Kontakt:
spróbuj z trakcją wielokrotną - do manewrówki "dopnij" elektrowóz jako drugą lokomotywę
będzie to pewne "złudzenie" i naciąganie tematu, ale przy podobnych prędkościach (i parametrach przyśpieszania/hamowania) lokomotyw i na krótki dystans ma to szanse powodzenia
będzie to pewne "złudzenie" i naciąganie tematu, ale przy podobnych prędkościach (i parametrach przyśpieszania/hamowania) lokomotyw i na krótki dystans ma to szanse powodzenia
-
- Kontakt:
Sam sobie odpowiem:) to nie ma sensu bo drugi wpadnie w lokomotywowni na ściane 

-
- Kontakt:
A jakby tak dwa loki zaprogramować w tym samym czasie na torach na innym adresie CV? Korzystam z lokmaus 2.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Ciekawe... Na mój gust i wiedzię - nie...
Sterowanie cyfrowe tu nic nie ma do rzeczy - tu raczej chodzi o brak "sprzęgła" w modelach lokomotyw...
Sterowanie cyfrowe tu nic nie ma do rzeczy - tu raczej chodzi o brak "sprzęgła" w modelach lokomotyw...
-
- Kontakt:
lok na luzie
Witam, mam pytanie odnośnie jazdy manewrowej na makiecie dwóch loków(spalinówka ciągnie lok. elektryczną). W realiach do wyciągnięcia lokomotywy elektrycznej z lokomotywowni służą małe loki spalinowe. Chciałbym tak samo manewrować przy użyciu sterowania cyfrowego. Czy jest możliwośc aby lok drugi jechał na tak zwanym luzie