Orient Express w Polsce

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Re: Orient Express w Polsce

Post autor: oelka »

WojTTek pisze:Chciałbym nadmienić że dziś mamy (w porywach) dwie czynne Pt47, 65 i 112 z Wolsztyna, z tymże właśnie 65 oczekuje naprawy.
Zadna z nich nie bedzie w stanie obsluzyc obecnego skladu Orient Expressu poniewaz wymaga on stalego doplywu pradu.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 26 lis 2007, 07:50 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

No tak, ale czy tu chodzi o infrastrukturę czy o aktualne wymogi Orient-Expressu?
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Post autor: WojTTek »

Chciałbym nadmienić że dziś mamy (w porywach) dwie czynne Pt47, 65 i 112 z Wolsztyna, z tymże właśnie 65 oczekuje naprawy. Gorzej z infrastrukturą.... chociaż istnieją JESZCZE strażacy :mrgreen:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

WojTTek pisze:A jednak można było :evil:
Tak, ale w 1990 roku.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Dzięki uprzejmości Artura poniżej parę moich fotografii z przejazdu OrientExpress-u, coś tylko trochę kolory potraciły...

Obrazek
Teren dawnej stacji towarowej Kuźnice Świdnickie - obecnie śladów pozostało po tej stacji niewiele. Ostatnie wagony Orient Express-u mineły wiadukt nad linia z Wałbrzycha do Jeleniej Góry co oznacza, że podjazd przy stacji osobowej w Kuźnicach (obecnie Boguszów Gorce Wschód) tandem ST+SU ma już za sobą...

Obrazek
Wjazd na ostatnią stację na polskim odcinku trasy Orient Express-u - do Mieroszowa.

Obrazek
Portret jednego z wieeeelllluuuu wagonów w składzie...

ObrazekObrazek
Dwa powyższe zdjęcia może nie są specjalnie dobre, ale zwróciły moją uwagę, bo przedstawiaja naszą dzisiejszą kolejową rzeczywistość. Chciałoby się powiedzieć: "Orient Express - polish edition" czyli chaszcze, chaszcze, chaszcze...
Na pierwszej fotografii widać uzupełnianie wody z cysterny samochodowej.

Obrazek
Skład przygotowuje się do dalszej drogi, obsługa przekazuje maszyniście dokumenty. Ostatnie kilometry na polskiej ziemi pociąg pokona ciągnięty przez ST43. Z jedenej strony zapewne maszyny te nie są już dziś chlubą polskiej kolei, z drugiej strony to właśnie maszyny tego typu dzień w dzień ciężko pracują na stalowych szlakach regionu. Może więc i nie takie już młode, nie takie nowoczesne, ale na pewno na tyle zasłużone, aby i Taki pociąg poprowadzić...

Obrazek
Ostatnie metry w Polsce - ST43 tuż przed granicą w Golińsku

Obrazek
I stało się, jeszcze kilka wagonów w Polsce, ale skład już w zasadzie znajduje się po stronie czeskiej. Przebieg granicy wyznacza biała skrzynka pomiarowa zlokalizowana przy torze.

Obrazek
Polski odcinek to jednak nie koniec całej podróży Orient Express-u. O ile kilkadziesiąt minut wczesniej w Polsce wydarzenie jakim jest przejazd Orient Express-u powoli dobiegało końca, o tyle tutaj, w Bohdasin-ie podróż po Czeskiej Republice dopiero się zaczyna.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

DBv pisze:...Imszak mnie doprowadzi do skrajności chyba.
Użyj np Fotosika czy inne cóś.
Ostatecznie @rumia.edu.pl mogę położyć.
:P
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

DBv pisze:Może trochę OT, ale... zdjęc to chyba nie będzie... ja się p o d d a j e . . . Imszak mnie doprowadzi do skrajności chyba. Od dwóch dni próbuję i nic! Ni w ząb się nie da nic załadować... Miewał już różne humorki, ale nigdy nie tak aby dwa dni z rzędu nie dalo się nic wskórac i to bez wzgledu o której godzinie by sie nie próbowało...
Macie siakies rady?
Wlasnie sprawdzilem... i dziala u mnie bez problemu. Moze sprobuj gdzie indziej: fotosik, albo jeszcze jakis inny tego typu.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 18 lip 2007, 08:05 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Może trochę OT, ale... zdjęc to chyba nie będzie... ja się p o d d a j e . . . Imszak mnie doprowadzi do skrajności chyba. Od dwóch dni próbuję i nic! Ni w ząb się nie da nic załadować... Miewał już różne humorki, ale nigdy nie tak aby dwa dni z rzędu nie dalo się nic wskórac i to bez wzgledu o której godzinie by sie nie próbowało...
Macie siakies rady?
Awatar użytkownika
Garinol
Kontakt:

Post autor: Garinol »

Podziwiając w Malborku Orient Express, zauważyłem coś ciekawego...Chciałem mieć zdjęcia tabliczek, z datami, ale wszystkie zostały usunięte. Zaklepane młotkiem, lub odcięte przecinakiem... popatrzcie:
Obrazek
zdjęcie innego autora, również bez daty:
Obrazek
Chodziłem z kumplem od wagonu do wagonu, i obejrzeliśmy każdą, i każda jest BEZ DATY !? On ma cyfrówkęi zrobił więcej zdjęć tych pozbawionych dat tabliczek. jeszcze nie mam od niego płyty z tymi zdjęciami, podesłane mam tylko to, ale reszta podobna. Wszędzie ślady usunięcia daty. Gdzieniegdzie przebijał się rok 1925, tam gdzie tabliczka okazała się mocniejsza od swego oprawcy...
Macie jakieś logiczne rozwiązanie tej zagadki? To dziwne, tak odrestaurowane wagony a tablichki zniszczone.

P.S. Własnych zdjęć jeszcze nie mam, używam analogowego sprzętuwięc poczekać musze na wywołanie, nie mam skanera.
Ostatnio zmieniony 16 lip 2007, 22:05 przez Garinol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Kilka zdjęć z Bydgoszczy autorstwa W.Matalewskiego:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Zdjęcia mają byc TU a nie w sieci.
Tam są różne zdjęcia :oops:
Świetnie, dzięki.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Wałbrzych Główny - Mieroszów :arrow: ST43+SU46
Mieroszów - Mezimesti :arrow: ST43
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

To ja już nic nie rozumiem !! Na pierwszym zdjęciu 2 lokomotywy, na ostatnim jedna.
To jak to w końcu z tym przepinaniem było ??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”