CEPR Szymbark

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Re: CEPR Szymbark

Post autor: WojTTek »

To by trzeba z szefem pogadać. Narazie rzuciłem taką luźną sugestię.
Jeżeli cena wynajęcia lokalu byłaby za duża to można pokombinować z innym miejscem (szkoły czy domy kultury).
eg_ptmkż
Kontakt:

Re: CEPR Szymbark

Post autor: eg_ptmkż »

Z tego co wiem to się szef tam ceni.....
Ja bym proponował coś bliżej ...
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

CEPR Szymbark

Post autor: WojTTek »

Na Radomiu nie będę. Żałuję może kiedyś. ale nie o tym chciałem mówić
otóż:
w zimie tego roku byłem w Centrum Edukacji i Promocji Regionu w Szymbarku k. Wieżycy.
Jest tam Dom Sybiraka przywieziony z odległej miejscowości (8100 km od Polski !! ), dworek, kościółek, najdłuższa deska świata, bunkier Gryfa Pomorskiego itp. Zesłańcy musieli jakoś dotrzeć na sybir. W Szymbarku obok wieży wartowniczej i domu sybiraka stoją 3 dawne wagony towarowe, kryte i parowóz Ty2 z czerwoną pięcioramienną gwiazdą. skład ten ma znaczenie nie tylko symboliczne ale i wymowne - w wagonach są wywieszone wstrząsające zdjęcia i opowieści Polaków tam mieszkających.

Wpadłem na pomysł zrobienia tam (nie wiem czy nie będzie trzeba płacić) super spotkania pomorskich modelarzy i nie tylko. Mielibyśmy wtedy do dyzpozycji 36 metrowy stół !!

Wrzucam linka i przemyślcie to ;) bo warto cuś takiego zorganizować. Bez sensu jest organizować to w czasie Radomia, ale gdzieś tak powiedzmy w sierpniu albo wrześniu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”