Taurus/Herkules DCC - brzęczenie przy niskich prędkościach

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Taurus/Herkules DCC - brzęczenie przy niskich prędkościach

Post autor: ArturSchŁ »

KrzyszTTof pisze: Jak nie ma różnicy...
No jest kilka możliwości Golda, których jeszcze nie umiemy użyć, a o ile się orietuję, to nie ma ich u Kuehna (np: ABC, RailCom).
:P
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

ArturSch pisze:
miano pisze:PS: Co polecacie Gold Mini, Silver Mini czy Kuehn?
Jeśli cena nie gra roli, to Goldy mini.
:)
Ja polecam Kuhna 8) Jak nie ma różnicy, to po co przepłacać... :mrgreen:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

miano pisze:PS: Co polecacie Gold Mini, Silver Mini czy Kuehn?
Jeśli cena nie gra roli, to Goldy mini.
:)
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

Wydaje mi się że znam przyczynę. Po prostu w analogu lokomotywa startowała od wyższego napięcia i silnik miał od razu w miarę duże obroty. W cyfrze silnik sterowany impulsowo pracuje tak wolno że słychać dźwięki których w analogu nie było. Jest to głośne brzęczenie silnika - tak jakby chciał a nie mógł.
Karol pisze:Jest to normalne zjawisko - chodzi o to że przy niskich obrotach silnik ( kiepskiej jakości) wpada w minimalne wibracje, które są przenoszone na zestawy kołowe, u mnie jest identyczna sytuacja.
Mam nadzieję że te dźwieki to tylko w PIKO.

Przed chwilą przetestowałem uciąg cyfrowego Taurusa. Przedtem (analog) Taurus+Herkules nie potrafiły ruszyć z moim 110 osiowym składem - wpadały w poślizg i skład wykonywał wolne pełzanie naprzód co kończyło się wykolejeniem w łuku powodowanym naprężeniami. Ze składem tym radziła sobie tylko Ludmiła. Teraz Taurus gdy na manipulatorze damy od razu maxa płynnie rozpędza cały skład i nie ma z jego ciągnięciem żadnych kłopotów. Tak więc problem polegał na tym że w analogu lokomotywa nie potrafiła ruszyć wystarczająco wolno i wpadało od razu w poślizg.
Teraz pozostaje czekać na scyfrzenie Ludmiły i Kuehna - i to będzie to :lol: :lol: :lol:

PS: Co polecacie Gold Mini, Silver Mini czy Kuehn? Bo dekoder ROCO z kompensacją jest chyba gorszy niż Kuehn?
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Z instrukcji - częstotliwość taktowania impulsów do silnika - 32 kHz. Zacząłem już czytać instrukcję dekodera - ma 54 strony. Są tam podane optymalne ustawienia dla lokomotyw danych firm i wartości jakie ma dekoder ustawione. Nie zgadzają sie parametry dla cv 53, 54 i 55. Nie bardzo wiem za co one odpowiadają. W DCC-Wiki nie znalazłem.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Karol pisze:Jest to normalne zjawisko
A czy dekoder ESU nie pracuje z niską częstotliwością przełączania (w zakresie słyszalności) ...co może powodować takie zjawisko ? Z Goldem nie obserwuję go.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2007, 09:39 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

Jest to normalne zjawisko - chodzi o to że przy niskich obrotach silnik ( kiepskiej jakości) wpada w minimalne wibracje, które są przenoszone na zestawy kołowe, u mnie jest identyczna sytuacja.
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Taurus/Herkules DCC - brzęczenie przy niskich prędkościach

We wtorek przez przypadek stałem się posiadaczem zestawu z Roco Multimaus. Ponieważ od ręki udało mi się kupić tylko dekoder ESU LokPilot V 3,0 z gniazdem NEM 652 to zamontowałem go w Herkulesie. Ponieważ lok przy niskich prędkościach wydawał nieprzyjemne brzęczenie a jest jeszcze na dotarciu przełożyłem dekoder do Taurusa. Tenże zachowuje się podobnie i nie wiem czy tak ma być - w końcu DCC miało być lepsze, a bez dekodera loki chodziły przy małych prędkościach ciszej (lub pełzały). Mam pytanie: czy jest to normalne zjawisko i tylko w Piko czy nie. Dodam że na razie nie mam możliwości sprawdzenia na innych lokach gdyż nie posiadam jeszcze deka z gniazdem NEM 651. Dekoder przy zakupie sprawdziłem, ale nie patrzyłem na zachowanie przy niskich prędkościach (zresztą na loku HO). Byłbym wdzięczny za porady bardziej zaawansowanych w DCC.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”