Dekodery Kuehna

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Posty: 2027
Rejestracja: 08 kwie 2006, 23:40
Lokalizacja: Warszawa-Bemowo
Kontaktowanie:

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: gbbsoft » 14 lut 2007, 22:42

Dobre pomysły szybko są powielane.. :mrgreen:


Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Posty: 1434
Rejestracja: 09 kwie 2006, 13:57
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: KrzyszTTof » 14 lut 2007, 22:32

Cobrix pisze:Nie da sie ukryc ze bardzo przydatny.
Bez F3 juz mi sie pare razy zdarzylo przeleciec przez pomost obrotnicy :) zwlaszcza ze jak juz opisywalem przy wlaczonym ABC i stalym odcinku hamowania mozna wscieklizny dostac zeby wyhamowac loka :)
Sprawdziłem - Kuehn na F4 ma zmniejszoną prędkość i wyłaczone opóźnenie hamowania i przyspieszania. Do manewrów jak znalazł.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2007, 08:25 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
ArJu
Posty: 488
Rejestracja: 07 kwie 2006, 23:19
Lokalizacja: Wrocław / Warszawa

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: ArJu » 13 lut 2007, 22:42

ArturSch pisze:
Cobrix pisze:Nie da sie ukryc ze bardzo przydatny.
Dlatego, gdy jest pytanie o to, jaki dekoder, zawsze odpowiadam: GOLD/GOLD mini.
Zgadzam się. Pierwotnie chciałem napisać, że warto mieć na uwadze także silver, bo w porówaniu do gold'a nie ma właściwie tylko RC i USP, ale zajrzałem do cennika i myślę, że nie warto oszczędzać ok. 15%, tym bardziej, że RC ma chyba realne szanse zaistnieć.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2007, 07:59 przez ArJu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8273
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 32 times
Been thanked: 18 times
Kontaktowanie:

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: ArturSchŁ » 13 lut 2007, 15:31

Cobrix pisze:Nie da sie ukryc ze bardzo przydatny.
Dlatego, gdy jest pytanie o to, jaki dekoder, zawsze odpowiadam: GOLD/GOLD mini.
:mrgreen:
Cobrix
Posty: 440
Rejestracja: 10 kwie 2006, 13:15
Lokalizacja: wlkp

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: Cobrix » 13 lut 2007, 15:24

Nie da sie ukryc ze bardzo przydatny.
Bez F3 juz mi sie pare razy zdarzylo przeleciec przez pomost obrotnicy :) zwlaszcza ze jak juz opisywalem przy wlaczonym ABC i stalym odcinku hamowania mozna wscieklizny dostac zeby wyhamowac loka :)
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Posty: 2027
Rejestracja: 08 kwie 2006, 23:40
Lokalizacja: Warszawa-Bemowo
Kontaktowanie:

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: gbbsoft » 13 lut 2007, 15:15

Cobrix pisze:F3 - jazdy manewrowej to bardzo boli :(

Bo F3 i F4 to akurat chyba pomysł własny Lenz'a
Cobrix
Posty: 440
Rejestracja: 10 kwie 2006, 13:15
Lokalizacja: wlkp

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: Cobrix » 13 lut 2007, 14:53

ABC to jedno ale brak F3 - jazdy manewrowej to bardzo boli :(
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Posty: 2027
Rejestracja: 08 kwie 2006, 23:40
Lokalizacja: Warszawa-Bemowo
Kontaktowanie:

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: gbbsoft » 13 lut 2007, 14:50

ArturSch pisze:ale nic nt. ABC nie widać.:(

Bo to po prostu nie jest łatwo zrobić... Martinezo wie coś o tym i mówił...
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8273
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 32 times
Been thanked: 18 times
Kontaktowanie:

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: ArturSchŁ » 13 lut 2007, 14:40

tuchol pisze:Ciekawe czy jest jakis ze standardem abc.
Jest mowa mowa o SUSI, RailCom ale nic nt. ABC nie widać.
:(
Ostatnio zmieniony 13 lut 2007, 14:42 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
tuchol
Posty: 274
Rejestracja: 09 kwie 2006, 09:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: tuchol » 13 lut 2007, 14:18

Jarkott podał link do nowych dekoderów Kuehna.
http://catalog.lokshop.de/KUE/HR/2007.D ... index.html

Jakby ktoś mógł to przełożyć na polski to byłoby super, bo ja po niemiecku ni w ząb.
Albo może wiecie gdzie jest opis takowych po angielsku? Ciekawe czy jest jakis ze standardem abc.
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Posty: 1434
Rejestracja: 09 kwie 2006, 13:57
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: KrzyszTTof » 18 sty 2007, 08:22

Cobrix pisze:To nie jest wlasciwosc dekodera tylko centralki. Dekoder sie resetuje (chyba ze posiada USP wtedy nie) a centralka wysyla rozkazy caly czas od momentu wydania ich na manipulatorze az do zmiany.

Jezeli lok gdzies nie dostanie napiecia to zwalnia tak plynnie dzieki swoim kolom zamahowym - te ktore ich nie maja stanelyby jak wryte. Poniewaz jednak zanik napiecia jest chwilowy to lok po tej malej chwili znow dostaje napiecie a tym samym dekoder po resecie znow dostaje rozkazy. Jezeli przed zanikiem miales predkosc 20 to caly czas w szynach lataja rozkazy dla dekodera nr x jedz z predkoscia 20.




Może słowo "resetuje" nie było właściwe, natomiast chodziło mi o to, że lok wyposażony w Golda mini, natrafiający na zanik napięcia zatrzymuje się, po czym wraca do zadanej prędkości płynnie przyśpieszając od 0. Natomiast lok wyposażony w dekoder Kuehn'a natrafiając na zanik napięcia nie zatrzymuje się (jeśli lok ma dobry wybieg to zanik zostanie zauważony tylko przez przygaśniecie świateł).
Cobrix
Posty: 440
Rejestracja: 10 kwie 2006, 13:15
Lokalizacja: wlkp

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: Cobrix » 17 sty 2007, 21:52

KrzyszTTof pisze:podczas zaniku napięcia dekoder się nie resetuje
To nie jest wlasciwosc dekodera tylko centralki. Dekoder sie resetuje (chyba ze posiada USP wtedy nie) a centralka wysyla rozkazy caly czas od momentu wydania ich na manipulatorze az do zmiany.

Jezeli lok gdzies nie dostanie napiecia to zwalnia tak plynnie dzieki swoim kolom zamahowym - te ktore ich nie maja stanelyby jak wryte. Poniewaz jednak zanik napiecia jest chwilowy to lok po tej malej chwili znow dostaje napiecie a tym samym dekoder po resecie znow dostaje rozkazy. Jezeli przed zanikiem miales predkosc 20 to caly czas w szynach lataja rozkazy dla dekodera nr x jedz z predkoscia 20.

KrzyszTTof pisze:czy jest jakiś sposób, aby po wznowieniu "ruchu" przyciskiem awaryjnego zatrzymania (tzn po zatrzymaniu), wszystkie loki grzecznie stały i czekaly "na rozkazy"? Bo mi zawsze wracają od razu w poprzedni tryb (ten przed zatrzymaniem)
I tak to dziala. Centralka pamieta wydane rozkazy. Mozesz wylaczyc i wlaczyc centralke wtedy z pewnoscia wszystko stanie albo po wcisnieciu przycisku awaryjnego przechodzic do poszczegolnych lokow i wydac nowe rozkazy, te ktore moga jechac dalej zostawiasz, inne zatrzymujesz albo zmieniasz im predkosc. Po wznowieniu ruchu przyciskiem awaryjnym centralka wysle nowe rozkazy.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2008, 11:36 przez Cobrix, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Posty: 1434
Rejestracja: 09 kwie 2006, 13:57
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: KrzyszTTof » 17 sty 2007, 21:05

Charakterek pisze:O tak, to fajne, ale jak robisz dramatyczny stop przed wypadkiem, to najlepiej zawczasu zmieniaj kierunki jazdy loków, bo po puszczeniu stopu one pojadą tam, gdzie jechały.
Ale na goldach mam to samo.... po wznowieniu ruchu wracają w swoje tryby, z tym że te na goldach płynnie się rozpędzają. I własnie, miałem o to pytać - czy jest jakiś sposób, aby po wznowieniu "ruchu" przyciskiem awaryjnego zatrzymania (tzn po zatrzymaniu), wszystkie loki grzecznie stały i czekaly "na rozkazy"? Bo mi zawsze wracają od razu w poprzedni tryb (ten przed zatrzymaniem). Przynajmniej tak się dzieje na Compact'cie Lenza.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2008, 11:36 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Charakterek
Posty: 1760
Rejestracja: 02 kwie 2006, 21:06
Lokalizacja: Radom

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: Charakterek » 17 sty 2007, 21:00

O tak, to fajne, ale jak robisz dramatyczny stop przed wypadkiem, to najlepiej zawczasu zmieniaj kierunki jazdy loków, bo po puszczeniu stopu one pojadą tam, gdzie jechały. To jedyny minus. Ale jak napisałem w poście o Ludmile - te dekodery spisują mi się sporo lepiej od Lenza i kosztują 60% tego, co Lenz...
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Posty: 1434
Rejestracja: 09 kwie 2006, 13:57
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: KrzyszTTof » 17 sty 2007, 20:55

Charakterek pisze:Na razie wygląd dekodera, który chyba był lutowany pezez pijanego Zenka i jednocześnie ów Zenek musiał być mocno niedowidzący. Obrazek
Nie zrażąjąc się tymże postem nabyłem u mikieciarza jeden dekoder na próbę. Otóż mój egzemplarz nie odbiega wyglądowi wykonania Lezn'owi. Więc pierwszy plus. Zamontowałem go do ludmiły i w drogę... Na nastawach fabrycznych jeździ elegancko, gołym okiem nie widze różnic między nim a Goldem mini. Drugi plus. Natomiast to, co zaskoczyło mnie najbardziej i to w pozytywnym znaczeniu to to, że podczas zaniku napięcia dekoder się nie resetuje! Sprawdzałem to róznymi sposobami, i tak własnie jest. Czyli po zaniku napięcia lok nie zaczyna jazdy "od zera", tylko kontynuuje jazdę zadanym trybem! Pieknie współgra to z wybiegiem ludmiłki - lok płynnie jedzie także podczas zaników. Trzeci ogromny plus! Teraz pora na zabawę z CV i kolejną ocenę.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2008, 11:33 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Elektryka i DCC”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: sn61 i 2 gości