Ryflak MTB
Moderator: mod-Tabor
-
ggrzegorz
- Kontakt:
Re: Ryflak MTB
No niestety. Po różnych próbach wagon postawiony na tory dalej miga. Została reklamacja. Dziekuje za podpowiedzi.
-
PiotrZ
- Kontakt:
Hmm, to wygląda na jakąś usterkę :-(
A czy próbowałeś - przy dyskotece po wyłączeniu magnesem - włączać i wyłączać oświetlenie klawiszem F5?
Jeśli uszkodzony jest kontaktron, to objawy przy F5 będą takie same, czyli włączone świeci, a wyłączone mruga (bo drga kontaktron).
Wg mnie potrzebna jest pomoc elektronika, albo... reklamacja.
[dopisane]
Ja bym jeszcze spróbował włączyć oświetlenie magnesem i zestawić wagon z toru. Poczekać aż "wyczerpie się bateria", czyli światła zgasną po ok. 3 minutach. I wtedy postawić wagon ponownie na tory.
A czy próbowałeś - przy dyskotece po wyłączeniu magnesem - włączać i wyłączać oświetlenie klawiszem F5?
Jeśli uszkodzony jest kontaktron, to objawy przy F5 będą takie same, czyli włączone świeci, a wyłączone mruga (bo drga kontaktron).
Wg mnie potrzebna jest pomoc elektronika, albo... reklamacja.
[dopisane]
Ja bym jeszcze spróbował włączyć oświetlenie magnesem i zestawić wagon z toru. Poczekać aż "wyczerpie się bateria", czyli światła zgasną po ok. 3 minutach. I wtedy postawić wagon ponownie na tory.
-
ggrzegorz
- Kontakt:
U mnie jest tak . Jak postawie wagon na torach ( zasilanie w DDC) to mam dyskotekę , Swiatło zapala się w wagonie i gaśnie. Gdy zbliżę magnes zapala się i świeci cały czas, po drugim zbliżeniu znowu dyskoteka.
-
PiotrZ
- Kontakt:
Nie wiemT_Domagalski pisze: ↑21 sty 2026, 15:47 skąd dekoder akcesoriów w wagonie "wie", w którą stronę "jedzie" wagon?
Masz rację, wagon nie wie, w którą stronę jedzie
Podczas moich eksperymentów na torze miałem akurat szczęśliwie przypadkowo ustawiony wagon i lokomotywę w tym samym kierunku, więc zapalanie czerwonych świateł odbywało się prawidłowo. Jednak gdy obróciłem wagon o 180 st., wówczas światła były na niewłaściwym końcu
To oznacza, że formując skład, trzeba go ustawić na torach "synchronicznie". Problem pojawi się po dojechaniu na stację końcową, gdy zechcemy lokomotywę obrócić na obrotnicy :-(
Moja wiedza pochodzi tylko z eksperymentów ;-), więc muszę się pobawić ustawieniami funkcji "consist" (CV19 i nast.), która pozwala na sterowanie taborem pod wspólnym adresem. Być może wtedy pójdzie czerwone światła zsynchronizować z lokomotywą.
PS. Lub po prostu mieć wagon na innym indywidualnym adresie i na stacji końcowej tylko przełączać kierunek "jazdy".
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Piotrze, dzięki za wyczerpujące wyjaśnienia.
Zainteresowało mnie jednak jedno - skąd dekoder akcesoriów w wagonie "wie", w którą stronę "jedzie" wagon? W analogu jest to proste, decyduje o tym polaryzacja napięcia w szynach. Ale w DCC? Tam na podstawie sygnału z szyn nie da się wydedukować, gdzie jest przód, a gdzie tył. Wystarczy lokomotywę obrócić o 180 stopni i już będzie odwrotnie.....
Zainteresowało mnie jednak jedno - skąd dekoder akcesoriów w wagonie "wie", w którą stronę "jedzie" wagon? W analogu jest to proste, decyduje o tym polaryzacja napięcia w szynach. Ale w DCC? Tam na podstawie sygnału z szyn nie da się wydedukować, gdzie jest przód, a gdzie tył. Wystarczy lokomotywę obrócić o 180 stopni i już będzie odwrotnie.....
-
PiotrZ
- Kontakt:
Uzupełnienie poprzednich informacji (nie mogę już edytować poprzedniego posta).
W analogu - zgodnie z oczekiwaniem - oświetlenie działa, gdy jest prąd
.
W analogu - zgodnie z oczekiwaniem - oświetlenie działa, gdy jest prąd
- Zapala się oświetlenie wnętrza oraz czerwone końcówki, gdy wagon "jedzie", czyli gdy regulatorem podamy napięcie do szyn.
- Czerwone świecą zgodnie z kierunkiem jazdy, a po "zatrzymaniu" natychmiast gasną.
- Oświetlenie wnętrza, dzięki wbudowanemu podtrzymaniu napięcia, po "zatrzymaniu" wagonu powoli gasną, co trwa ok. 2min do całkowitego wyłączenia się. Myślę, że przy zabawie z postojami na stacjach, to jest wystarczające, aby na krótkim przystanku światła nadal świeciły.
- Sterowanie magnesem nie działa, nawet gdy wagon "jedzie", czyli gdy w szynach jest napięcie.
-
PiotrZ
- Kontakt:
Objawy, które opisujesz ggrzegorz, są dla mnie trochę zagmatwane, więc podam jeszcze raz, jak to wygląda u mnie w DCC.
Uwaga: Równolegle z "magnesem" nadal działa włączanie oświetlenia klawiszem F5, ale nie da się ich używać zamiennie! Jeśli włączyłeś za pomocą F5, musisz wyłączyć za pomocą F5, a jeśli włączyłeś magnesem, to tylko magnesem wyłączysz. Czasem można się zakręcić i oświetlenie "nie daje" się wyłączyć, a ustalenie przyczyny utrudnia długie podtrzymanie napięcia (ok. 3 minut)
Jutro spróbuję, jak taki "skonfigurowany" wagon zachowuje się w analogu.
- Najlepiej, jeśli coś grzebałeś w CV-kach, zacząć od resetu, czyli dla CV8 wpisać wartość "8".
- Ustaw adres w CV1, taki jak potrzebujesz. Domyślny jest "3", ja sobie wpisałem "11".
Teraz klawiszem F5 możesz włączać/wyłączać oświetlenie przedziałów (ono zapala się sekwencyjnie).
- Jeśli do CV7 wpiszesz wartość "17", to aktywujesz czerwone światła końcowe wagonu.
Klawiszem F1 możesz je włączać/wyłączać, przy czym świecą się zawsze tylko po jednej stronie wagonu zgodnie z kierunkiem jazdy
- Jeśli do CV49 wpiszesz wartość "1", to aktywujesz działanie "na magnes".
Zbliżenie magnesu na ok. 1 sek nad dachem w rejonie kibelka włącza oświetlenie przedziałów, a powtórne zbliżenie - wyłącza.
Funkcję można deaktywować, wpisując do CV49 wartość "0".
Jutro spróbuję, jak taki "skonfigurowany" wagon zachowuje się w analogu.
-
ggrzegorz
- Kontakt:
W moim przypadku (nie sprawdzałem jeszcze magnesem) przy zmianie adresu w "kibelku" migało świato. Po zmiane i próbie załączania jakiejkolwiek funkcji F0 ,F1 i tak dalej, oświetlenie się nie zapala. Po zdjęciu wagonu z torów świeci się przez chwilę. W analogu świeci się po postawieniu wagonu na torach. Czy coś robię źle, proszę o podpowiedź.
-
PiotrZ
- Kontakt:
Panowie, chyba za dużo oczekujecie od analogu
W analogu zasada jest prosta: nie ma napięcia w szynach, to pociąg stoi i światła nie świecą. Żadne kontaktrony i CV-ki nie pomogą, gdy nie ma zasilania. A gdy pociąg jedzie, to światła świecą, przy czym jeśli macie współczesny zasilacz impulsowy, to jasność jest pełna nawet przy powolnej jeździe. Przy starym FZ1 i podobnych, jasność zwiększa się wraz z napięciem, czyli wraz z prędkością jazdy.
W DCC zasilanie w szynach jest zawsze, więc można się bawić ustawieniami świateł.
PS. Oczywiście gdy w DCC ustawicie włączanie poprzez kontaktron, to w analogu też będzie działać, ale... tylko podczas jazdy
- wlodar
- Kontakt:
- piottrw
- Kontakt:
Nie wiem jak musiałby być silny magnes w tym tunelu żeby zadziałać, może neodymowy, ale wtedy to cały wagon przyciągnie 
Ma to działać i działa jak na filmach modeli h0 od Robo. Po prostu tak jest prościej i szybciej.
Kontrakton znajduje się mniej więcej na wysokości okna kibelka, po środku dachu. Mi działa zwykłym śrubokrętem z magnesem tilliga dawanym do rozsprzęgania w zestawach startowych.
Wystarczy wpisać podane przeze mnie wartości w DCC i potem już w analogu lub cyfrze operować.
Zresztą jak miałoby działać w tunelu to i tak będzie niekonsekwencja. Bo w 4 epoce wagony osobowe jak i lokomotywy jeździły bez świateł w dzień, często na końcówkach były tylko tarcze a nie zapalane lampy. To jedzie taki pociąg po zmierzchu, ma zapalone światła i bach... w tunelu gasną. Bez logiki wg mnie.
W każdym bądź razie u mnie działa, a pociągi jeżdżą i mnie na torcie prawie co dzień, w analogu, znaczy samo mi jeździ bo w automacie.
Ma to działać i działa jak na filmach modeli h0 od Robo. Po prostu tak jest prościej i szybciej.
Kontrakton znajduje się mniej więcej na wysokości okna kibelka, po środku dachu. Mi działa zwykłym śrubokrętem z magnesem tilliga dawanym do rozsprzęgania w zestawach startowych.
Wystarczy wpisać podane przeze mnie wartości w DCC i potem już w analogu lub cyfrze operować.
Zresztą jak miałoby działać w tunelu to i tak będzie niekonsekwencja. Bo w 4 epoce wagony osobowe jak i lokomotywy jeździły bez świateł w dzień, często na końcówkach były tylko tarcze a nie zapalane lampy. To jedzie taki pociąg po zmierzchu, ma zapalone światła i bach... w tunelu gasną. Bez logiki wg mnie.
W każdym bądź razie u mnie działa, a pociągi jeżdżą i mnie na torcie prawie co dzień, w analogu, znaczy samo mi jeździ bo w automacie.
- aviaTTor
- Kontakt:
włączanie i wyłączanie magnesem podobno jest po to,że jak wagon wjeżdża w tunelu to oświetlenie załącza sie samo,przez przyklejony magnes w tunelu....
- wlodar
- Kontakt:
Zbliżałem magnes do obu wagonów, nic się nie działo. Jak świeciło, tak świeci.
- miano
- Kontakt:
Według instrukcji jest fabrycznie włączona.wlodar pisze: ↑19 sty 2026, 18:35 Jeżeli sterowanie światłem za pomocą magnesu trzeba włączyć w DCC to brawa dla inżynierów, którzy to wymyślili. Po co mi włączanie i wyłączanie światła magnesem jeśli mam DCC i mogę zrobić to z pulpitu? Kontaktron ma sens w analogu, tyle że co mi po tym jeśli muszę mieć DCC żeby tą funkcję w ogóle uruchomić?
Więc nie potrzeba DCC aby tego używać, natomiast potrzeba żeby wyłączyć opcję włączania magnesem lub zmienić zasadę działania.
Moim zdaniem logicznie.
- wlodar
- Kontakt:
Jeżeli sterowanie światłem za pomocą magnesu trzeba włączyć w DCC to brawa dla inżynierów, którzy to wymyślili. Po co mi włączanie i wyłączanie światła magnesem jeśli mam DCC i mogę zrobić to z pulpitu? Kontaktron ma sens w analogu, tyle że co mi po tym jeśli muszę mieć DCC żeby tą funkcję w ogóle uruchomić?