15422 nosi oznaczenia DB AG (80 DB AG), a 15423A nosi oznaczenia OBB (81 OBB), czyli wszystko jest jak ustawa przewiduje.
troszke szkoda, bo myslalem, ze uda mi sie je wykorzystac jako tabor DR

Moderator: mod-Tabor
DBv - jak zwykle zaskakujesz swoja wiedza!!DBv pisze: Wagony DR miały oznaczenie 50, DB - 80. Powstała DB AG przejęła numer 80, co jednak nie oznacza, że zwłaszcza w poczatkowym okresie po połączeniu, numery na wagonach exDR zmieniane były natychmiast (i było 50 DB).
Jest ok.pepsigo2pl pisze:moze to moje oczy, moze chochlik drukarski w katalogu TILLIG'a
01484 A - 2 osiowa cystrena KVG, opisana jako zarzad DB, ep.IV/V
15420 - 4-osiowa cysterna KVG, i tu jest opisana jako zarzad DR, ep. IV, 50 DR, czy tez przejete od NRD
czyzby zle opisane w katalogu, czy tak ma byc??
Wagony na zdjęciach w katalogu to w pewnym sensie (jak to czesto bywa) prototypy i w tym przypadku mają tabliczki identyczne jak w pierwszym modelu tego wagonu.pepsigo2pl pisze:i nastepna rzecz, ktora mnie gryzie:
15422 - 4-osiowa cysterna ERMWA opisana jako zarzad DB AG, ep.V a na modelu z tablicy ewidencyjnej (chyba tak to sie nazywa) czytamy 50 DR - czyli przynaleznosc do zarzadu DRlub przejete potem przez DB
15423 A - 4-osiowa cysterna VTG opisana jako zarzad OBB i znowu na tablicy znajdujemy 50 DR, co znow swiadczy o przynaleznosci do zarzadu DRczyzby tez przejete po NRD
Wagony DR miały oznaczenie 50, DB - 80. Powstała DB AG przejęła numer 80, co jednak nie oznacza, że zwłaszcza w poczatkowym okresie po połączeniu, numery na wagonach exDR zmieniane były natychmiast (i było 50 DB).pepsigo2pl pisze:i teraz zgodnie z oznaczeniami:
50 oznacza DB i przejete wagony z NRD
80 DB AG
81 OBB
czyli jak to wszystko traktowac?? czy wszystko oznaczone jako 50 DR mozna traktowac jako DR lub jako DB w zaleznosci od nastroju?? pytam sie, bo wybralem zbieranie taboru DR, wiec zanim zakupie, chcialbym ta sytuacje wyjasnic.
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość