Pytanie o cysterny DR, DB czy DB AG?

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
pepsigo2pl
Kontakt:

Re: Pytanie o cysterny DR, DB czy DB AG?

Post autor: pepsigo2pl »

juz znalazlem te cystreny w kolekcji ModelarzeTT, i sa one prawidlowo opisane

15422 nosi oznaczenia DB AG (80 DB AG), a 15423A nosi oznaczenia OBB (81 OBB), czyli wszystko jest jak ustawa przewiduje.

troszke szkoda, bo myslalem, ze uda mi sie je wykorzystac jako tabor DR :|
Ostatnio zmieniony 19 lis 2006, 18:56 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
pepsigo2pl
Kontakt:

Re: pytanie o cystreny 01484, 15420, 15422, 15423

DBv pisze: Wagony DR miały oznaczenie 50, DB - 80. Powstała DB AG przejęła numer 80, co jednak nie oznacza, że zwłaszcza w poczatkowym okresie po połączeniu, numery na wagonach exDR zmieniane były natychmiast (i było 50 DB).
DBv - jak zwykle zaskakujesz swoja wiedza!!

hehe to mialem na mysli
50 - oznacza DR, a potem DB i przejete wagony z NRD

do cystren KVG mnie przekonales, ale w dalszym ciagu mam pewne watpliwosci co do
ERMWA i VTG.

jezeli, to nie jest kwestia prototypowych zdjec do katalogu i faktycznie cysterny sa wypuszczane jak widac na zdjeciu, to swobodnie moglbym ich uzywac jako cysterny z DR.
wiec moje kolejne pytanie byloby do Szanownych Forumowiczow: "czy ktos z Was ma w swojej kolekcji cysterny 15422 i 15423, jezeli tak - to jak sa opisane"

z gory dziekuje za informacje
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Re: pytanie o cystreny 01484, 15420, 15422, 15423

Post autor: DBv »

pepsigo2pl pisze:moze to moje oczy, moze chochlik drukarski w katalogu TILLIG'a
01484 A - 2 osiowa cystrena KVG, opisana jako zarzad DB, ep.IV/V
15420 - 4-osiowa cysterna KVG, i tu jest opisana jako zarzad DR, ep. IV, 50 DR, czy tez przejete od NRD
czyzby zle opisane w katalogu, czy tak ma byc??
Jest ok.
2os KVG ma malowanie/opis z przełomu epoki IV i V i dlatego jest tak opisana. Można ją stosować jako model DB ze schyłkowego okresu, ale również po 1994 roku, kiedy nie wszsytkie wagony miały już naniesione oznaczenia DBAG.
4os. KVG równiez jest opisana prawidłowo, to z reszta jeden z niewielu modeli tego wagonu, który ma prawidłowe - oryginalne oznaczenia. W starszych katalogach znajdziesz z reszta jego zdjecie w oryginale (poczawszy od 1999). Koleje DBAG powstały formalnie w 1994 roku. Do tego czasu, już w zjednoczonych Niemczech funkcjonowały dwa zarządy kolejowe. jest to więc jak najbardziej model DR, tyle ze nie z okresu "socjalizmu" (podobnie jak Hbbins DR od Roco).

pepsigo2pl pisze:i nastepna rzecz, ktora mnie gryzie:
15422 - 4-osiowa cysterna ERMWA opisana jako zarzad DB AG, ep.V a na modelu z tablicy ewidencyjnej (chyba tak to sie nazywa) czytamy 50 DR - czyli przynaleznosc do zarzadu DR :| lub przejete potem przez DB
15423 A - 4-osiowa cysterna VTG opisana jako zarzad OBB i znowu na tablicy znajdujemy 50 DR, co znow swiadczy o przynaleznosci do zarzadu DR :? czyzby tez przejete po NRD
Wagony na zdjęciach w katalogu to w pewnym sensie (jak to czesto bywa) prototypy i w tym przypadku mają tabliczki identyczne jak w pierwszym modelu tego wagonu.

pepsigo2pl pisze:i teraz zgodnie z oznaczeniami:
50 oznacza DB i przejete wagony z NRD
80 DB AG
81 OBB

czyli jak to wszystko traktowac?? czy wszystko oznaczone jako 50 DR mozna traktowac jako DR lub jako DB w zaleznosci od nastroju?? pytam sie, bo wybralem zbieranie taboru DR, wiec zanim zakupie, chcialbym ta sytuacje wyjasnic.
Wagony DR miały oznaczenie 50, DB - 80. Powstała DB AG przejęła numer 80, co jednak nie oznacza, że zwłaszcza w poczatkowym okresie po połączeniu, numery na wagonach exDR zmieniane były natychmiast (i było 50 DB).
Ostatnio zmieniony 19 lis 2006, 17:07 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
pepsigo2pl
Kontakt:

Pytanie o cysterny DR, DB czy DB AG?

moze to moje oczy, moze chochlik drukarski w katalogu TILLIG'a
01484 A - 2 osiowa cystrena KVG, opisana jako zarzad DB, ep.IV/V
15420 - 4-osiowa cysterna KVG, i tu jest opisana jako zarzad DR, ep. IV, 50 DR, czy tez przejete od NRD

czyzby zle opisane w katalogu, czy tak ma byc??
i nastepna rzecz, ktora mnie gryzie:
15422 - 4-osiowa cysterna ERMWA opisana jako zarzad DB AG, ep.V a na modelu z tablicy ewidencyjnej (chyba tak to sie nazywa) czytamy 50 DR - czyli przynaleznosc do zarzadu DR :| lub przejete potem przez DB
15423 A - 4-osiowa cysterna VTG opisana jako zarzad OBB i znowu na tablicy znajdujemy 50 DR, co znow swiadczy o przynaleznosci do zarzadu DR :? czyzby tez przejete po NRD

i teraz zgodnie z oznaczeniami:
50 oznacza DB i przejete wagony z NRD
80 DB AG
81 OBB

czyli jak to wszystko traktowac?? czy wszystko oznaczone jako 50 DR mozna traktowac jako DR lub jako DB w zaleznosci od nastroju?? pytam sie, bo wybralem zbieranie taboru DR, wiec zanim zakupie, chcialbym ta sytuacje wyjasnic.

wszystkie komentarze mile widziane
Ostatnio zmieniony 19 lis 2006, 17:13 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”