Licznik prędkości, a DCC

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Blue
Kontakt:

Re: Licznik prędkości, a DCC

Post autor: Blue »

Ten licznik nie tylko nie jest dokładny, ale liczy co chce. To z grubsza tak, jak gdybyśmierzył prędkość i przebieg samochodu poprzez podawanie przez kierowcę jeżdżącego po mieście, jak mocno wcisnął gaz, naśladowanie tego wciścnięcia przez faceta siedzącego w samochodzie w garażu na rolkach i odczytywanie wskazań w tym samochodzie w garażu. Zrozum, że ten silnik "luzem" nie ma praktycznie nic wspólnego z lokomotywą jeżdżącą po torze. Oczywiście bawić się możesz, ale to nie jest żaden pomiar. Czy jak przytrzymasz lokomotywę, to ten drugi silnik staje?
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

Nie twierdze ze licznik jest dokladny i o tym juz nie rozmawiamy koniec i kropka.
Jedyne co mnie martwi to identyczne CV we wszystkich lokach co dyskwalifikuje licznik jak chodzi o ddc. Podejrzewałem że tak musi być ale chcialem sie upewnić.
Wiec pozostaje poczekać na odpowiedni software.
Awatar użytkownika
martinezo
Kontakt:

Post autor: martinezo »

tak tylko sobie napisze, moje zdanko....:

nie jest mozliwe zasymulowanie/odwzorowanie tych samych warunkow i obciazen dla dekodera z licznikiem odpowiednich do zmiennych ktorym jest poddawany dekoder w lokomotywie...... nawet z feedback'iem.
czy ilosc obrotow kol lokomotywy i "kol" licznika jest taka sama ? (obroty silnika to zupelnie inna bajka niz kol....)
jak nie to taki pomiar mozna uznac za calkowicie z kosmosu.
dodatkowo:
dekoder w "liczniku" musi miec dokladnie te same parametry CV2, CV3, CV4 i CV5 (CV1 to oczywiste) i jezeli jest wlaczona tabela predkosci to tu i tu identyczna.

wnioseczek:

pomiar jest zgrubny jak ta lala - jak spalanie w miescie...... czyli byc moze sredni/przyblizony itd itp.

jedyny pewny sposob okreslenia predkosci to przejazd na odcinku prostym, przy stalej predkosci, przeskalowanej odleglosci w jednostce czasu i przekonwertowaniu pozniej tego na odpowiednie wartosci CV w dekoderze okreslajace Vmax i na tej podstawie wyliczenie predkosci loka dla posrednich krokow szybkosci.

to co robisz Przyjacielu to poprostu zabawa.

Pozdrawiam
martinezo
Ostatnio zmieniony 09 lis 2006, 01:08 przez martinezo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

No tak ale ja jeszcze sobie nie zdałem trudu by objaśnic kalibracje tego ustrojstwa :D
Mianowicie cala petla ma na makiecie w przeliczeniu na real 500m, puszczam loke z prawdopodobną predkościa 60kmh, w liczniku rowerowym mam pomiar odlegosci, i jak widze ze okrązenie na liczniku wyszlo 400m znaczy to ze loka jedzie mniej niż 60kmh, wtedy zwiększam obroty silnika w liczniku az loka zmieci sie w 500m, ot i tyle
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

El_Filippo pisze:Sposób pomiaru prędkości opisany powyżej wydaje mi się bardzo mało dokładny
IMHO: jest kuriozalny - przez porównanie. To tak, jakby patrząc na grubasa określać, jaki smak mają pączki, którymi on się zajada !!
:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 08 lis 2006, 22:49 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

El_Filippo pisze:2. Lokomotywa w przeciwieństwie do silnika w liczniku spotyka się z oporem - sama waga lokomotywy, skład, tory etc.
Z tym można powalczyć włączając kompensację obciążenia... :)
El_Filippo
Kontakt:

Post autor: El_Filippo »

Sposób pomiaru prędkości opisany powyżej wydaje mi się bardzo mało dokładny, a wręcz nie miarodajny, ponieważ:
1. Silnik w liczniku jest pewnie innego typu niż w lokomotywie
2. Lokomotywa w przeciwieństwie do silnika w liczniku spotyka się z oporem - sama waga lokomotywy, skład, tory etc.

Stąd obroty silnika w liczniku będą się różnić od obrotów silnika w lokomotywie przy tym samym napięciu. Obawiam się, że margines błędu pomiaru będzie duży.
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

W zasadzie równie dobrze można podłączyć woltomierz i/lub uruchomić stoper.
i nalać sobie kufel piwa bo co wiecej do szczescie potrzeba :lol:
Blue
Kontakt:

Post autor: Blue »

Zliczane będą obroty silnika, który z żadną lokomotywą nie ma nic wspólnego. W zasadzie równie dobrze można podłączyć woltomierz i/lub uruchomić stoper. Naprawdę nie wiem, czemu to ma służyć.
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Tylko Karolu co zrobisz, jak naraz puścisz dwa składy?

Jak mowie jedna loka bedzie zliczana
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

No nawet HDD ode mnie Karol dostał do tegoż celu specjalnie.

Z tego, co wiem, to Karol chce kupić jakiś dekoder typu Master, który mógłby się łatwo sprzęgać z każdym jednym dekoderem w lokomotywie. Tylko Karolu co zrobisz, jak naraz puścisz dwa składy?
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Oczywiście docelowo wszystko bedzie programowo przez GBBkolejka. Komputer do makiety juz mam tylko brakuje mi adaptera Li100 i centralki Lenz La152 lub Roco.
Licznik w analogu dziala z dokladościa do 10% - dobrałem odpowiednią przekładnie.
Do 120kmh jest w miarę dokładnie jednak powyzej tej szybkosci zaczynaja sie problemy.
Na razie jest to rozwiązanie tymczasowe ponieważ nawet jak go uruchomie w ddc to i tak mam pomiar tylko jednej lokomotywy.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

ArturSch pisze:To nie prościej programowo?
Programowo ma obiecane... :mrgreen:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Karol pisze:Dokładnie o to chodzi :D
To ciekawa KONCEPCJA ! Musisz chyba jednak przepracować projekt.
:P
Jaka jest tolerancja tych wyników (współbieżność) 10, 20 % ?? To nie prościej programowo albo szacunkowo ?
:)
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Dokładnie o to chodzi :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”