Dekoder do Kuehna

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
wkocierz
Kontakt:

Re: Dekoder do Kuehna

Post autor: wkocierz »

Cobrix pisze:A tak na marginesie jestem w szoku pod wzgledem wlasciowosci jezdnych tego Kuehna.
Elok 109 wlasnie wskoczyl na 1 miejsce w moim rankingu spychajac BR110 Tilliga na druga pozycje
Zgadzam sie, właściwości jezdne rewelacja. Niestety mam minusa dla firmy Kuehn a nawet dwa. Przy zakładaniu dekodera po założeniu obudowy przestało świecić światło stop po jednej stronie. Okazało się, że dioda z płytki odpadła :( Drugi minus za czas naprawy gwarancyjnej-czekam drugi miesiąć na powrót loka z Niemiec. Słyszałem ze to norma w tej firmie :/
Ostatnio zmieniony 06 sty 2008, 16:02 przez wkocierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

Przelozylem dekoder z innego loka i sprawdzilem.

Po zastapieniu zaslepki analogowej dekoderem swiatla dzialaja prawidlowo tzn. biale w kierunku jazdy, czerwone na koncu loka. Zmiana kierunku zmienia oswietlenie.

To przerwanie sciezek, tak jak pisalem, dotyczy przypadku gdy chcemy miec niezalezne sterowanie swiatlami w przypadku dekodera z wieksza iloscia wyjsc (o ile sie nie myle Lenz mini ktory na razie chyba jako jedyny sie tam miesci nie ma takich mozliwosci).

W instrukcji cos pisza (nie wiem czy tak jest w istocie w realu moze ktos znajacy sie na przepisach potwierdzi) ze gdy loko ciagnie sklad swiala czerwone nie sa zapalone i dlatego daja taka mozliwosc.

A tak na marginesie jestem w szoku pod wzgledem wlasciowosci jezdnych tego Kuehna.
Elok 109 wlasnie wskoczyl na 1 miejsce w moim rankingu spychajac BR110 Tilliga na druga pozycje :).
Myslalem ze juz nic mnie nie zaskoczy w tym wzgledzie ale plynnosc z jaka porusza sie ten lok zwalila mnie z nog. Tilligom przy predkosciach 1-2 zdarza sie troszke "skakac". Ponadto Tilligi jezdza zdecydowanie glosniej.
Cobrix
Kontakt:

Ja czekam na zamowiony dekoder az przyjdzie ale z tego co sie doczytalem to przerwanie sciezek w miejscach ktore zaznaczylem ma miejsce wtedy kiedy chcemy zamontowac dekoder z wieksza ilosci wyjsc funkcyjnych i zalezy nam na niezaleznym sterowaniu swiatlami - a wiec oddzielnie wlaczane biale i czerwone.

W przypadku standardowej funkcjonalnosci nie ma potrzeby przerywania tych sciezek.

Wyglada wiec na to ze jednak cos z Twoim loczkiem. Dla pewnosci jednak wyjme dekoder z innego loka i sprawdze. Za godzine dam odpowiedz.
romek tt
Kontakt:

Post autor: romek tt »

Cobrixie masz chyba rację.Założyłem dekoder do loka i z jednej strony nie swiecą czerwone.Albo trzeba zrobić to tak jak mówi instrukcja,albo mój lok jest sp.....Co Ty w tym temacie dalej zrobiłeś?
Cobrix
Kontakt:

Dekoder do Kuehna

Czy digitalizowal moze ktos juz Kuehna? Wlasnie probuje sie dobrac do mojego nowego nabytku. Loko ma gniazdo NEM651 ale w instrukcji, niestety w tym poganskim jezyku, jest tez cos o tym zeby mimo wszystko w dwoch miejscach zrobic przerwy na sciezkach. Z tego co sie doczytuje to chyba swiatla (w DCC palily by sie biale i czerwone?)

Moze ktos ma juz to za soba? Ewentualnie ktos kto wlada niemieckim moglby pomoc w tlumaczeniu instrukcji?

Z gory dziekuje.

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”