Makieta TT by Kiyosaki

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
biker
Kontakt:

Re: Makieta TT by Kiyosaki

Post autor: biker »

Ciekawy plan i ma dwie pętle.
Jeżeli Ciebie zadowala to do dzieła :)
Kiyosaki
Kontakt:

Post autor: Kiyosaki »

A co o tym myślicie? :)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 12 sty 2011, 13:51 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 1 raz.
Gloow
Kontakt:

Post autor: Gloow »

Na wszystkie swoje pytania znajdziesz odpowiedź na forum. Dużo zależy od tego jak chcesz sterować makietą. Np przy DCC, makieta tej wielkości to tylko podpięcie dwóch kabelków. Przy analogu zastanów się jakie możliwe przebiegi lokomotyw planujesz i podziel torowisko na izolowane odcinki. Co do rozjazdów to musisz poczytać na tamat sposobów zmiany ich położenia i wybrać najbardziej pasującą Ci opcję. Ja np. rozjazdy EW2 i EW3 steruję zwykłym przełącznikiem za 1,50zł. EW1 nie używam i używać nie będę.
Kiyosaki
Kontakt:

Ok, więc mamy plan gotowy, teraz kosztorys torów :) Wstępnie już zrobiłem jednak tylko "metalu" czyli torów bez wszystkim podłączeń pod sterowanie zwrotnicami i ogólne zasilanie. Wie ktoś może gdzie i czego należy użyć, żeby to miało ręce i nogi? :)

PS. No i co proponujecie za Tabor na początek? Zależało mi na PKP ale osobowe wagony b. ciężko dostać.. Więc może zrobić PKP towarowy a osobowe jakieś zwykłe? (epoka V ale bez przypisania do Państw itp jeżeli jest). Opłaca się wsiąść jakiś cyfrowy zestaw startowy? Tylko chyba nie ma żadnych Tilliga, żeby na torach zaoszczędzić ;/

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, 10:24 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 3 razy.
Kiyosaki
Kontakt:

Niestety widzę tylko jeden główny problem, praktycznie brak wagonów osobowych PKP z ep V ;/ jest jakiś jeden 2kl ale takich wagonów nigdy u nas nie było (poznaje po drzwiach) :(
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

No ten plan spoko - może tylko którąś z bocznic puścić równolegle do torów (może tą dolną) ale generalnie nieźle wyszło.

Sprzedawców sobie poszukaj tutaj: http://forumtt.pl/viewforum.php?f=35
Generalnie większość teraz jest OK - więc możesz sugerować się dostępnością lub ceną.

Paweł
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, 10:23 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiyosaki
Kontakt:

Znacie może jakiś dobry sklep gdzie jest konkretny tabor PKP z epoki V-VI ??
Kiyosaki
Kontakt:

Troszkę źle dobrałem słowa :) chodziło mi o to, że gdybym teraz nic nie zmieniał, to bym musiał kombinować. :) Na razie wymyśliłem coś takiego, bo ciężko mi wsadzić przeciwlegle wjazdy obok siebie.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, 10:22 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Fantomas
Kontakt:

Post autor: Fantomas »

Kiyosaki pisze:Racja :) niby tu też na upartego mógłbym dać tylko, że musiałbym dobrze wszystko zaprogramować, żeby kiedy jeden będzie przejeżdzał to drugi stoi itp :) Ale pokombinuje i dam znać
Ale w czym kłopot? W analogu jak masz dwa kółka, to izolujesz od siebie obwody, a w DCC to już żaden problem...
Ostatnio zmieniony 10 sty 2011, 08:37 przez Fantomas, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiyosaki
Kontakt:

Gloow pisze:A nie myślałeś nad zrobieniem dwóch pełnych owali torowiska, połączonych ze sobą rozjazdami tak aby z jednego dało się zjechać na drugi?
Racja :) niby tu też na upartego mógłbym dać tylko, że musiałbym dobrze wszystko zaprogramować, żeby kiedy jeden będzie przejeżdzał to drugi stoi itp :) Ale pokombinuje i dam znać
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, 10:20 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 1 raz.
Gloow
Kontakt:

Post autor: Gloow »

A nie myślałeś nad zrobieniem dwóch pełnych owali torowiska, połączonych ze sobą rozjazdami tak aby z jednego dało się zjechać na drugi? W schematach które prezentujesz wystarczy „dołożyć tylko trochę” i już masz dwa pełne owale. Taki układ daje duże możliwości, np. puszczania dwóch składów w przeciwległym kierunku naraz. 4 rozjazdy i możesz oblecieć dowolny skład. Pozdrawiam
Kiyosaki
Kontakt:

kolejkowicz pisze:A może pomyśleć o powiązaniu infrastruktury makiety z układem torów i sposobie w jaki ma makieta funkcjonować.
Staram się mniej więcej i na to troszkę zwracać uwagi :)

Cały czas testuję i szukam rozwiązania :) tutaj w tym projekcie pomogła mi dziewczyna, co sądzicie, chyba już troszkę lepiej?
Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, 10:20 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 1 raz.
kolejkowicz
Kontakt:

Post autor: kolejkowicz »

Witam
A może pomyśleć o powiązaniu infrastruktury makiety z układem torów i sposobie w jaki ma makieta funkcjonować.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
biker
Kontakt:

Post autor: biker »

Proponuje nie mniejsze niż r = 310.
Kiyosaki
Kontakt:

Muszę to wszystko przemyśleć, żeby właśnie było ok. :) Aha powiedzcie mi, do taboru PKP (taki mam zamiar robić) to luki obojętnie jakie mogę stosować? Czy określone R?
Ostatnio zmieniony 09 sty 2011, 20:36 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”