Jeżeli Ciebie zadowala to do dzieła
Makieta TT by Kiyosaki
Moderator: mod-Makieta
- biker
- Kontakt:
Re: Makieta TT by Kiyosaki
Ciekawy plan i ma dwie pętle.
-
Kiyosaki
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 12 sty 2011, 13:51 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Gloow
- Kontakt:
Na wszystkie swoje pytania znajdziesz odpowiedź na forum. Dużo zależy od tego jak chcesz sterować makietą. Np przy DCC, makieta tej wielkości to tylko podpięcie dwóch kabelków. Przy analogu zastanów się jakie możliwe przebiegi lokomotyw planujesz i podziel torowisko na izolowane odcinki. Co do rozjazdów to musisz poczytać na tamat sposobów zmiany ich położenia i wybrać najbardziej pasującą Ci opcję. Ja np. rozjazdy EW2 i EW3 steruję zwykłym przełącznikiem za 1,50zł. EW1 nie używam i używać nie będę.
-
Kiyosaki
- Kontakt:
Ok, więc mamy plan gotowy, teraz kosztorys torów
Wstępnie już zrobiłem jednak tylko "metalu" czyli torów bez wszystkim podłączeń pod sterowanie zwrotnicami i ogólne zasilanie. Wie ktoś może gdzie i czego należy użyć, żeby to miało ręce i nogi?
PS. No i co proponujecie za Tabor na początek? Zależało mi na PKP ale osobowe wagony b. ciężko dostać.. Więc może zrobić PKP towarowy a osobowe jakieś zwykłe? (epoka V ale bez przypisania do Państw itp jeżeli jest). Opłaca się wsiąść jakiś cyfrowy zestaw startowy? Tylko chyba nie ma żadnych Tilliga, żeby na torach zaoszczędzić ;/
Pozdrawiam
PS. No i co proponujecie za Tabor na początek? Zależało mi na PKP ale osobowe wagony b. ciężko dostać.. Więc może zrobić PKP towarowy a osobowe jakieś zwykłe? (epoka V ale bez przypisania do Państw itp jeżeli jest). Opłaca się wsiąść jakiś cyfrowy zestaw startowy? Tylko chyba nie ma żadnych Tilliga, żeby na torach zaoszczędzić ;/
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, 10:24 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Kiyosaki
- Kontakt:
Niestety widzę tylko jeden główny problem, praktycznie brak wagonów osobowych PKP z ep V ;/ jest jakiś jeden 2kl ale takich wagonów nigdy u nas nie było (poznaje po drzwiach) 
-
Paweł Basiński
- Kontakt:
No ten plan spoko - może tylko którąś z bocznic puścić równolegle do torów (może tą dolną) ale generalnie nieźle wyszło.
Sprzedawców sobie poszukaj tutaj: http://forumtt.pl/viewforum.php?f=35
Generalnie większość teraz jest OK - więc możesz sugerować się dostępnością lub ceną.
Paweł
Sprzedawców sobie poszukaj tutaj: http://forumtt.pl/viewforum.php?f=35
Generalnie większość teraz jest OK - więc możesz sugerować się dostępnością lub ceną.
Paweł
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, 10:23 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kiyosaki
- Kontakt:
Znacie może jakiś dobry sklep gdzie jest konkretny tabor PKP z epoki V-VI 
-
Kiyosaki
- Kontakt:
Troszkę źle dobrałem słowa
chodziło mi o to, że gdybym teraz nic nie zmieniał, to bym musiał kombinować.
Na razie wymyśliłem coś takiego, bo ciężko mi wsadzić przeciwlegle wjazdy obok siebie.

Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, 10:22 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 1 raz.
- Fantomas
- Kontakt:
Ale w czym kłopot? W analogu jak masz dwa kółka, to izolujesz od siebie obwody, a w DCC to już żaden problem...Kiyosaki pisze:Racjaniby tu też na upartego mógłbym dać tylko, że musiałbym dobrze wszystko zaprogramować, żeby kiedy jeden będzie przejeżdzał to drugi stoi itp
Ale pokombinuje i dam znać
Ostatnio zmieniony 10 sty 2011, 08:37 przez Fantomas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kiyosaki
- Kontakt:
RacjaGloow pisze:A nie myślałeś nad zrobieniem dwóch pełnych owali torowiska, połączonych ze sobą rozjazdami tak aby z jednego dało się zjechać na drugi?
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, 10:20 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Gloow
- Kontakt:
A nie myślałeś nad zrobieniem dwóch pełnych owali torowiska, połączonych ze sobą rozjazdami tak aby z jednego dało się zjechać na drugi? W schematach które prezentujesz wystarczy „dołożyć tylko trochę” i już masz dwa pełne owale. Taki układ daje duże możliwości, np. puszczania dwóch składów w przeciwległym kierunku naraz. 4 rozjazdy i możesz oblecieć dowolny skład. Pozdrawiam
-
Kiyosaki
- Kontakt:
Staram się mniej więcej i na to troszkę zwracać uwagikolejkowicz pisze:A może pomyśleć o powiązaniu infrastruktury makiety z układem torów i sposobie w jaki ma makieta funkcjonować.
Cały czas testuję i szukam rozwiązania

Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, 10:20 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kolejkowicz
- Kontakt:
Witam
A może pomyśleć o powiązaniu infrastruktury makiety z układem torów i sposobie w jaki ma makieta funkcjonować.
Pozdrawiam
A może pomyśleć o powiązaniu infrastruktury makiety z układem torów i sposobie w jaki ma makieta funkcjonować.
Pozdrawiam
- biker
- Kontakt:
Proponuje nie mniejsze niż r = 310.
-
Kiyosaki
- Kontakt:
Muszę to wszystko przemyśleć, żeby właśnie było ok.
Aha powiedzcie mi, do taboru PKP (taki mam zamiar robić) to luki obojętnie jakie mogę stosować? Czy określone R?
Ostatnio zmieniony 09 sty 2011, 20:36 przez Kiyosaki, łącznie zmieniany 1 raz.