makieta 170x100

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
kulaj85
Kontakt:

Re: makieta 170x100

Post autor: kulaj85 »

A o to deski pod makietę:

foty

Jak na razie czeka w pracy, bo stolarz musi poprawić jedną rzecz ;)
adrian pander
Kontakt:

Post autor: adrian pander »

Jeżeli chodzi o napędy to polecam serwa wraz z płytką sterującą.
Opis:
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=11482
http://slaskagrupatt.pl/narzedzia/kontr ... chanizmow/
Awatar użytkownika
kulaj85
Kontakt:

Borczy pisze:U mnie w domu jest akceptacja mojego hobby ( hurra ) :) ale już mi zaczyna być głupio bo decha już od dwóch miesięcy w salonie na stole leży :mrgreen:
U mnie też ;) ale do póki nie ma płyty, zobaczymy jak juz będzie płyta co się wydarzy :D

Na szczęście mam duży taras wiec stołu nie będę używać ;) a że pogoda jest ok można działać na zewnątrz :)
Ostatnio zmieniony 15 cze 2015, 08:11 przez kulaj85, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

U mnie w domu jest akceptacja mojego hobby ( hurra ) :) ale już mi zaczyna być głupio bo decha już od dwóch miesięcy w salonie na stole leży :mrgreen:
Awatar użytkownika
kulaj85
Kontakt:

Borczy pisze:No to mamy tyle samo pola do popisu :mrgreen: - walę ten sam wymiar
Zgadza się, zgapiłem od Ciebie lekko :D tylko dodałem mały aspekt aby moja kobieta ogniem nie strzelała że coś szpeci mieszkanie, wiec zrobiłem ramę w okleinie takiej jak są meble :D a więc mam nadzieję że nie będzie źle jak zobaczy te wymiary, bądź co bądź ale 180 na 100 w mieszkaniu to spory kawałek :D
Ostatnio zmieniony 13 cze 2015, 11:38 przez kulaj85, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

No to mamy tyle samo pola do popisu :mrgreen: - walę ten sam wymiar
Awatar użytkownika
kulaj85
Kontakt:

Że by nie było że mój temat padł, dziś w końcu dotarła do mnie dechy pod makietę, o wymiarach 180x100cm, lecz lekko pomyliło się mojemu stolarzowi i źle zamontował sklejkę do ramy :/ no nic na szczęście da rade jeszcze to wszystko odkręcić ;) foty wrzucę w poniedziałek gdyż cała rama stoi u mnie w pracy
Awatar użytkownika
kulaj85
Kontakt:

Odpowiedź wyszukałem, a więc muszą być z polaryzacja.
Awatar użytkownika
kulaj85
Kontakt:

Alteo pisze:Tutaj sposób włączenia modułu.
W sumie to musisz wyizolować pętle zwierające tory szlakowe i moduł podłączyć pod tor stacyjny i wyizolowaną pętle / prawą i lewą/. Potrzebne są dwa moduły.
Ok, kolejne pytanie mam, jakie napędy do rozjazdów ? Conrada ? Czy Tilligowskie? Pewnie ile osób tyle opinii, ale chciałbym się dowiedzieć co lepsze. Napędy na pewno pod makietowe.

Dalej idąc tematem rozjazdów, posiadam EW2 15 prawa i lewa, oraz IBW 30 łukowa prawa i lewa, nie wiem czy to wpływa na wybór napędu, bo do końca też nie rozumiem tej różnicy miedzy polaryzacją od Conrada w napędach a Tilligowskimi.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2015, 15:07 przez kulaj85, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Alteo

Post autor: Alteo »

Tutaj sposób włączenia modułu.
W sumie to musisz wyizolować pętle zwierające tory szlakowe i moduł podłączyć pod tor stacyjny i wyizolowaną pętle / prawą i lewą/. Potrzebne są dwa moduły.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2015, 18:19 przez Alteo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kulaj85
Kontakt:

Alteo pisze:W tym układzie tory stacyjne będą bardzo krótkie. Należałoby przemyśleć zastosowanie rozjazdów łukowych w łukach /pomiędzy torami 1 i 2/. Jednocześnie pociąg zmieniając tor będzie miał mniej łuków do pokonania co jest bardzo istotne na tak małej makiecie /mniejsze prawdopodobieństwo wykolejeń/.
W poście powyżej mały błąd. Zdanie powinno brzmieć:
Pociąg wyjeżdżający ze stacji torem na prawo wraca drugim torem szlakowym z prawej strony.
Czyli najlepiej przy wyjeździe/wjeździe z/do tunelu.
A co z ty moim planem Czy dobrze zaznaczyłem podłączenie modułu ?
Awatar użytkownika
Alteo

W tym układzie tory stacyjne będą bardzo krótkie. Należałoby przemyśleć zastosowanie rozjazdów łukowych w łukach /pomiędzy torami 1 i 2/. Jednocześnie pociąg zmieniając tor będzie miał mniej łuków do pokonania co jest bardzo istotne na tak małej makiecie /mniejsze prawdopodobieństwo wykolejeń/.
W poście powyżej mały błąd. Zdanie powinno brzmieć:
Pociąg wyjeżdżający ze stacji torem na prawo wraca drugim torem szlakowym z prawej strony.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2015, 17:13 przez Alteo, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
kulaj85
Kontakt:

Alteo pisze:Tory szlakowe 1 i 2 zamykają się w pętlę. Pociąg wyjeżdżający ze stacji torem na prawo wraz drugim torem szlakowym z prawej strony. Tak samo z lewej strony. Aby uniknąć stosowania pętli musiałbyś usunąć rozjazdy pomiędzy torem 1 i 2 w stacji. Lepszy byłby układ szlaku dwutorowego / tak jak na tutaj/. W tym układzie można zastosować rozjazdy pomiędzy torami 1 i 2.
Czyli w tym planie co przedstawiłeś mógłbym zastosować rozjazdy w taki sposób jaki zaznaczyłem (poniżej link), bez zastosowania modułów ?

I czy dobrze zaznaczyłem podłączenie jednego z modułów, bo drugiego nie do końca wiem w którym miejscu musiałbym go podłączyć, w tym który ja przedstawiłem

Plan
Ostatnio zmieniony 12 maja 2015, 17:40 przez kulaj85, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Alteo

Tory szlakowe 1 i 2 zamykają się w pętlę. Pociąg wyjeżdżający ze stacji torem na prawo wraz drugim torem szlakowym z prawej strony. Tak samo z lewej strony. Aby uniknąć stosowania pętli musiałbyś usunąć rozjazdy pomiędzy torem 1 i 2 w stacji. Lepszy byłby układ szlaku dwutorowego / tak jak na tutaj/. W tym układzie można zastosować rozjazdy pomiędzy torami 1 i 2.
Awatar użytkownika
kulaj85
Kontakt:

Alteo pisze:Ze schematu wynika, że będą potrzebne dwie pętle.
Alteo możesz mi to zobrazować w którym miejscu ? ;) Bo właśnie nie do końca wiem w którym miejscu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”