foty
Jak na razie czeka w pracy, bo stolarz musi poprawić jedną rzecz

Moderator: mod-Makieta
U mnie teżBorczy pisze:U mnie w domu jest akceptacja mojego hobby ( hurra )ale już mi zaczyna być głupio bo decha już od dwóch miesięcy w salonie na stole leży
Zgadza się, zgapiłem od Ciebie lekkoBorczy pisze:No to mamy tyle samo pola do popisu- walę ten sam wymiar
Ok, kolejne pytanie mam, jakie napędy do rozjazdów ? Conrada ? Czy Tilligowskie? Pewnie ile osób tyle opinii, ale chciałbym się dowiedzieć co lepsze. Napędy na pewno pod makietowe.Alteo pisze:Tutaj sposób włączenia modułu.
W sumie to musisz wyizolować pętle zwierające tory szlakowe i moduł podłączyć pod tor stacyjny i wyizolowaną pętle / prawą i lewą/. Potrzebne są dwa moduły.
Czyli najlepiej przy wyjeździe/wjeździe z/do tunelu.Alteo pisze:W tym układzie tory stacyjne będą bardzo krótkie. Należałoby przemyśleć zastosowanie rozjazdów łukowych w łukach /pomiędzy torami 1 i 2/. Jednocześnie pociąg zmieniając tor będzie miał mniej łuków do pokonania co jest bardzo istotne na tak małej makiecie /mniejsze prawdopodobieństwo wykolejeń/.
W poście powyżej mały błąd. Zdanie powinno brzmieć:
Pociąg wyjeżdżający ze stacji torem na prawo wraca drugim torem szlakowym z prawej strony.
Czyli w tym planie co przedstawiłeś mógłbym zastosować rozjazdy w taki sposób jaki zaznaczyłem (poniżej link), bez zastosowania modułów ?Alteo pisze:Tory szlakowe 1 i 2 zamykają się w pętlę. Pociąg wyjeżdżający ze stacji torem na prawo wraz drugim torem szlakowym z prawej strony. Tak samo z lewej strony. Aby uniknąć stosowania pętli musiałbyś usunąć rozjazdy pomiędzy torem 1 i 2 w stacji. Lepszy byłby układ szlaku dwutorowego / tak jak na tutaj/. W tym układzie można zastosować rozjazdy pomiędzy torami 1 i 2.
Alteo możesz mi to zobrazować w którym miejscu ?Alteo pisze:Ze schematu wynika, że będą potrzebne dwie pętle.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość