Modelmania / www.modelmania.com.pl
Moderator: mod-Giełda
- Ranger
- Kontakt:
Re: Modelmania / www.modelmania.com.pl
Ja mam z MM dobre wspomninia, bardzo dobry kontakt, szybka odpowiedź na maila i przez gg. Porady na temat taboru. - Ranger
W MM duuuuuuże zakupy, ze sprzedawcą słaby kontakt, dostępność atykułów spora, przekracza terminy dostaw - Grzegorz TT
Nie mam zaufania, gość sprzedaje towar, którego nie ma. Ma problemy z kontaktem, nie można sie doczekać maila, telefonu nie odbiera często. Dziwne jest to traktowanie klienta. Nie lubię kupować powietrza ani słuchać, że sprowadza pod zamówienie i trza czekac dwa tygodnie, a i tak wiem gdzie kupi. Towar dotarł do mnie po ponad miesiącu od zapłacenia. Nie kupuję tam. - Marcin
totalne dno-doświatczenia własne - nie odbiera telefonu, nie odpisuje na miale z moich pieniędzy zrobił sobie prywatną 3 - miesięczną pożyczkę. Właściciel starał się usprawiedliwić / grubo po czasie/ że nie wiedział, że pieniążki które wpłyneły mu na konto są ode mnie.... totalna bzdura. Przy zakupie towaru , który miał być dostępny od ręki - wysłał go do mnie po 2 tygodniach. / znowu pożyczka?? / Zdecydowanie nie polecam - szkoda nerwów!! - DZIK
Co do naszej Modelmanii, tutaj już nigdy nic nie kupie. W każdym modelu jaki kupowałem tam był jakiś defekt, zazwyczaj to były powyginane bufory, krzywo wklejone, odstające itd zacinające się kks oraz błyszczące ślady po kleju, wygląda mi to na modele "drugiej" jakości, no ale nie wiem, może to tylko w moim przpadku tak było, raz wagon doszedł ze złamanym buforem co już mnie maksymalnie wkurzyło. - Trojan
W MM duuuuuuże zakupy, ze sprzedawcą słaby kontakt, dostępność atykułów spora, przekracza terminy dostaw - Grzegorz TT
Nie mam zaufania, gość sprzedaje towar, którego nie ma. Ma problemy z kontaktem, nie można sie doczekać maila, telefonu nie odbiera często. Dziwne jest to traktowanie klienta. Nie lubię kupować powietrza ani słuchać, że sprowadza pod zamówienie i trza czekac dwa tygodnie, a i tak wiem gdzie kupi. Towar dotarł do mnie po ponad miesiącu od zapłacenia. Nie kupuję tam. - Marcin
totalne dno-doświatczenia własne - nie odbiera telefonu, nie odpisuje na miale z moich pieniędzy zrobił sobie prywatną 3 - miesięczną pożyczkę. Właściciel starał się usprawiedliwić / grubo po czasie/ że nie wiedział, że pieniążki które wpłyneły mu na konto są ode mnie.... totalna bzdura. Przy zakupie towaru , który miał być dostępny od ręki - wysłał go do mnie po 2 tygodniach. / znowu pożyczka?? / Zdecydowanie nie polecam - szkoda nerwów!! - DZIK
Co do naszej Modelmanii, tutaj już nigdy nic nie kupie. W każdym modelu jaki kupowałem tam był jakiś defekt, zazwyczaj to były powyginane bufory, krzywo wklejone, odstające itd zacinające się kks oraz błyszczące ślady po kleju, wygląda mi to na modele "drugiej" jakości, no ale nie wiem, może to tylko w moim przpadku tak było, raz wagon doszedł ze złamanym buforem co już mnie maksymalnie wkurzyło. - Trojan
- Ranger
- Kontakt:
Modelmania.com.pl
Sklep Modelarski modelmania.com.pl, własciciel Adam Romańczuk
AD SYSTEM
Pomorska 15b/33
80-333 Gdańsk
Czynny: pn-pt: od 8:00 do 18:00
telefony: 58 741-87-12, 501 147-381
poczta e-mail: poczta@modelmania.com.pl
gg: 38696
AD SYSTEM
Pomorska 15b/33
80-333 Gdańsk
Czynny: pn-pt: od 8:00 do 18:00
telefony: 58 741-87-12, 501 147-381
poczta e-mail: poczta@modelmania.com.pl
gg: 38696
- DZIK
- Kontakt:
Niestety.Marcin pisze: ....tracą na tym inni sprzedający, a klient ostateczny cieszy się i wcale mnie to nie dziwi. Nie lubię tekstów w stylu: "większa konkurencja - niskie ceny" niestety ktoś na tym traci a słabsze firmy nie wytrzymują. Taki jest rynek. Tylko że ci co najpierw ceny zbijają na łeb na szyję potem muszą sobie powetować straty, jak już wykończą konkurencję, a wtedy zapłaczą ci co będą musieli zapłacić jako ostatni w łańcuszku.
89/94
- Przemek
- Kontakt:
ernie_gdynia promocji teraz kolejnych nie będzie bo pytałem się w mm
-
- Kontakt:
Parę nowości Tilliga pojawiło się w dziale TT nowości ostatnich 20 dni ... oby jakies promocje były ...
- Marcin
- Kontakt:
Tak sobie czytam. Widzicie jestem niestety przedst. handlowym i wiem że rynek psują ci co nagle zjeżdżają z cenami o połowę. Nazywa sie to czasami dumping. Ale nie o to chodzi, bo na rynku znajdzie się zawsze ktoś kto chce tylko przewalać towar i zarabiać na siebie. Więc ma gdzieś czy cena odstaje od reszty rynku. Tracą na tym inni sprzedający, a klient ostateczny cieszy się i wcale mnie to nie dziwi. Nie lubię tekstów w stylu: "większa konkurencja - niskie ceny" niestety ktoś na tym traci a słabsze firmy nie wytrzymują. Taki jest rynek. Tylko że ci co najpierw ceny zbijają na łeb na szyję potem musza sobie powetować straty, jak już wykończą konkurencję, a wtedy zapłaczą ci co będa musieli zapłacić jako ostatni w łańcuszku.
Póki co ogólnie patrząc rynek jest w stanie swoistego zawieszenia bez tendencji w lewo czy w prawo , jest to w jakimś stopniu dobre. Mamy kilku sprzedawców i jednego importera Tilliga. Oby tak dalej.
Póki co ogólnie patrząc rynek jest w stanie swoistego zawieszenia bez tendencji w lewo czy w prawo , jest to w jakimś stopniu dobre. Mamy kilku sprzedawców i jednego importera Tilliga. Oby tak dalej.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2007, 13:41 przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
- pamelar
- Kontakt:
papuga twierdzi, że taką umowę da sie podważyć, ale to czas i pieniądze. A cena na umowie jest właśnie ceną minimalną, sugerowaną jednocześnie.gbbsoft pisze: Tylko, czy to jest zgodne z prawem? Czy cena w tej umowie jest zgodna z ceną sugerowaną, czy jednak trochę niższa?
Pozdrawiam,
Wojtek Świątkowski
Wojtek Świątkowski
- wmac27
- Kontakt:
Zakupy internetowe
WitamArturSch pisze:Bardzo proszę o ograniczenie się tylko do FAKTÓW ...
Zgadzam się, tylko po faktach ocenimy pracę sklepu. W T-H czekam (nadal!) na przesyłkę od końca listopada. Uważam, że powinno wpłacać się zaliczki (10-20%)a reszta przy odbiorze. Sklep też musi ryzykować swoimi pieniędzmi a nie tylko moimi.
Pozdrawiam

- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Tylko, czy to jest zgodne z prawem? Czy cena w tej umowie jest zgodna z ceną sugerowaną, czy jednak trochę niższa?pamelar pisze:podpisują ze swoimi detalistami umowy, w ktorych zastrzegaja sobie minimalne ceny detaliczne pod karą przewidzianą w umowie
- pamelar
- Kontakt:
..określa, że detalista nie powinien sprzedawać taniej, bo "psuje rynek", inni detaliści nie są zainteresowani towarem, który się tylko"mieli" i nie przynosi on zysków. Bo marża nie wystarcza na opłacenie zusów-srusów, pracowników itpAdams pisze:Sugerowanie ceny detalicznej mało daje , a w zasadzie określa tylko że detalista nie powinien sprzedawać drożej bo dostał solidny rabat właśnie od tej sugerowanej ceny.
Ci (niektórzy)producenci , którym zależy na uporządkowaniu rynku i przestrzeganiu cennikow podpisują ze swoimi detalistami umowy, w których zastrzegają sobie minimalne ceny detaliczne pod karą przewidzianą w umowie. I wtedy sytuacja jest jasna.
no ale są tu dwie racje do pogodzenia, klient chce kupić tanio, sprzedawca sprzedać drogo.
p.s. jak czytam o wysokich marżach na produktach modelarskich, a w szczególności na modelach kolejowych -- to mam takiego banana na gębie...
Ostatnio zmieniony 26 sty 2007, 13:40 przez pamelar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Wojtek Świątkowski
Wojtek Świątkowski
- biegacz67
- Kontakt:
Witam szanownych kolegow.
Chciałem zabrać glos w sprawie nieszczęsnego sklepu internetowego "ModelMania".
Nie będę tu demonizował wyższości W/w sklepu nad innymi itp.
Żaluje tylko ze nie dotarłem do tego tematu wcześniej.
Ale chciałbym podać same fakty a na końcu wystawie swoja opinie.
-Zarejestrowałem sie i złożylem zamówienie 20.11. 2006.
-Pieniądze przesłałem 21.11.2006.
-Modelmania zatwierdziła wpływ na swoje kato 22.11.2006
i potwierdziła to mailem.
-08.12.2006 otrzymałem maila o wystawieniu faktury.
to jest 18 dni od opłacenia towaru.
Biorąc po uwagę ze w zamówieniu były towary dostępne w ciągu
10-ciu dniu, to i tak trochę długo.
-18.12.2006 właściciel Modelmani potwierdził ze towar został wysłany do mnie
08.12.2006.
Dodam tez ze w międzyczasie przychodziły do mnie różne przesyłki z polski,
zakupione na allegro i w int.sklepie.
Co by sobie ktoś nie pomyślał ze problem lezy po stronie poczty polskiej.
Raczej to wykluczam. Do początku stycznia z dużym opożnieniem dotarty do mnie
wszystkie przesyłki oprócz Modelmani.
-Dalej sprawy toczą się dla mnie juz niezrozumiale, otrzymuje maila z 08.01 2007 12:25
z zapytaniem czy otrzymałem towar?
-Następnie tego samego dnia to jest 08.01.2007 12:37 zapytanie
"proszę o podanie adresu pod jaki towar miał być wysłany"
Nic z tego nie rozumiem, jeżeli sie twierdzi ze towar był wysłany 08.12.2006.
a za miesiąc prosi o adres na który ma być wysłany towar, to ktoś tu kreci?
A ja wiem kto.
-Ostatecznie 11.01.2007 wezwałem Modelmanie do wysłania mi zamówionego towaru lub
zwrotu pieniędzy na kato do 20.01.2006. W dniu dzisiejszym nie wiem czy pieniądze
zostały zwrócone, wiem natomiast to ze towaru dalej nie mam za który zapłaciłem
i czuje sie oszukany. Na dodatek ze strony właściciela sklepu nie ma żadnej
odpowiedzi. Na telefon nie odpowiada. Dzwonie wyrywkowo raz albo dwa razy w tygodniu.
Komentarza do tego z mojej strony nie będzie ponieważ nie mogę wyrazić tego co bym
chciał, przedstawiłem tylko czyste fakty poparte korespondencją mailową.
W tej sytuacji postanowiłem złożyć doniesienie do prokuratury i ochrony
praw konsumenta i gdzie się jeszcze da. Wiem jedno praktyki stosowane przez ten sklep
są niezgodne z prawem gospodarczym.
Dlatego tez zwracam sie do osób które miały podobne sytuacje związane z tym pseudo
sklepem o kontakt ze mna na priwa.
pozdrawiam biegacz67.
ps. prosiłem rowniez o skan nadania przesyłki, niestety nie dostałem.
TO WSZYSTKO MOWI SAMO ZA SIEBIE.
NIGDY NIE KUPOJCIE W MODELMANI
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
----------------------------------------------------------------
Chciałem zabrać glos w sprawie nieszczęsnego sklepu internetowego "ModelMania".
Nie będę tu demonizował wyższości W/w sklepu nad innymi itp.
Żaluje tylko ze nie dotarłem do tego tematu wcześniej.
Ale chciałbym podać same fakty a na końcu wystawie swoja opinie.
-Zarejestrowałem sie i złożylem zamówienie 20.11. 2006.
-Pieniądze przesłałem 21.11.2006.
-Modelmania zatwierdziła wpływ na swoje kato 22.11.2006
i potwierdziła to mailem.
-08.12.2006 otrzymałem maila o wystawieniu faktury.
to jest 18 dni od opłacenia towaru.
Biorąc po uwagę ze w zamówieniu były towary dostępne w ciągu
10-ciu dniu, to i tak trochę długo.
-18.12.2006 właściciel Modelmani potwierdził ze towar został wysłany do mnie
08.12.2006.
Dodam tez ze w międzyczasie przychodziły do mnie różne przesyłki z polski,
zakupione na allegro i w int.sklepie.
Co by sobie ktoś nie pomyślał ze problem lezy po stronie poczty polskiej.
Raczej to wykluczam. Do początku stycznia z dużym opożnieniem dotarty do mnie
wszystkie przesyłki oprócz Modelmani.
-Dalej sprawy toczą się dla mnie juz niezrozumiale, otrzymuje maila z 08.01 2007 12:25
z zapytaniem czy otrzymałem towar?
-Następnie tego samego dnia to jest 08.01.2007 12:37 zapytanie
"proszę o podanie adresu pod jaki towar miał być wysłany"
Nic z tego nie rozumiem, jeżeli sie twierdzi ze towar był wysłany 08.12.2006.
a za miesiąc prosi o adres na który ma być wysłany towar, to ktoś tu kreci?
A ja wiem kto.
-Ostatecznie 11.01.2007 wezwałem Modelmanie do wysłania mi zamówionego towaru lub
zwrotu pieniędzy na kato do 20.01.2006. W dniu dzisiejszym nie wiem czy pieniądze
zostały zwrócone, wiem natomiast to ze towaru dalej nie mam za który zapłaciłem
i czuje sie oszukany. Na dodatek ze strony właściciela sklepu nie ma żadnej
odpowiedzi. Na telefon nie odpowiada. Dzwonie wyrywkowo raz albo dwa razy w tygodniu.
Komentarza do tego z mojej strony nie będzie ponieważ nie mogę wyrazić tego co bym
chciał, przedstawiłem tylko czyste fakty poparte korespondencją mailową.
W tej sytuacji postanowiłem złożyć doniesienie do prokuratury i ochrony
praw konsumenta i gdzie się jeszcze da. Wiem jedno praktyki stosowane przez ten sklep
są niezgodne z prawem gospodarczym.
Dlatego tez zwracam sie do osób które miały podobne sytuacje związane z tym pseudo
sklepem o kontakt ze mna na priwa.
pozdrawiam biegacz67.
ps. prosiłem rowniez o skan nadania przesyłki, niestety nie dostałem.
TO WSZYSTKO MOWI SAMO ZA SIEBIE.
NIGDY NIE KUPOJCIE W MODELMANI

----------------------------------------------------------------
Ostatnio zmieniony 26 sty 2007, 13:39 przez biegacz67, łącznie zmieniany 1 raz.
- brovarek
- Kontakt:
Zdecydowanie należy szukać okazji. Sa sklepy które sprzedają wręcz w cenie producenta netto +VAT , dodając jeszcze drobny rabat. Mają w głebokim powazaniu ceny sugerowane, co pozwala kupić nam taniej modele. Wszystkie cenniki z ceną sugerowana sa przeznaczone dla:
1. Monopolistów
2. Fajtłapów którzy nie powinni nic sprzedawać!!
Zauważcie ,że taki cennik to tylko sugerowana cena. Przecież w innym wypadku urzędy antymonopolowe i anty trustowe miałyby co robić!!
Stara zasada kupiecka mówi,że zarabia sie na obrocie i niskiej marzy.
Niestety w PL jakoś niewielu handlowców o tym pamięta. Na szczęście pojawiają się wyjątki i w takich sklepach kupuję!
Inna sprawa to pretensje do danego sklepu ,że ma wysokie ceny ? Panowie, to akurat sprzedawcy powinni porównywać ceny, nie ułatwiajmy im tego.Nie znaja cen, możemy nimi łatwiej manipulować robiąc zakupy. Ci którzy sie nami nie interesują, niech "wyginą" prawem rynku!!
Ps. A miałem sie nie odzywać...
np. 01478
TEE-Set 1, DB, Ep.III/IV
144,00 EUR cena netto producenta - ile kosztuje u Nas? Cena pochodzi z oficjalnego cennika i nie obejmuje rabatów...
1. Monopolistów
2. Fajtłapów którzy nie powinni nic sprzedawać!!
Zauważcie ,że taki cennik to tylko sugerowana cena. Przecież w innym wypadku urzędy antymonopolowe i anty trustowe miałyby co robić!!
Stara zasada kupiecka mówi,że zarabia sie na obrocie i niskiej marzy.
Niestety w PL jakoś niewielu handlowców o tym pamięta. Na szczęście pojawiają się wyjątki i w takich sklepach kupuję!
Inna sprawa to pretensje do danego sklepu ,że ma wysokie ceny ? Panowie, to akurat sprzedawcy powinni porównywać ceny, nie ułatwiajmy im tego.Nie znaja cen, możemy nimi łatwiej manipulować robiąc zakupy. Ci którzy sie nami nie interesują, niech "wyginą" prawem rynku!!
Ps. A miałem sie nie odzywać...

np. 01478
TEE-Set 1, DB, Ep.III/IV
144,00 EUR cena netto producenta - ile kosztuje u Nas? Cena pochodzi z oficjalnego cennika i nie obejmuje rabatów...
Ostatnio zmieniony 26 sty 2007, 13:20 przez brovarek, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Kontakt:
Szanowny kolega zdaje się mylić
Cenniki te stanowią przede wszystkim podstawę systemów rabatowych na płaszczyznach producent-hurtownnik-detalista.
Sugerowanie ceny detalicznej mało daje , a w zasadzie określa tylko że detalista nie powinien sprzedawać drożej bo dostał solidny rabat właśnie od tej sugerowanej ceny.
chyba chodzi o to samo ?
więc gdzie pomyłka ?
Cenniki te stanowią przede wszystkim podstawę systemów rabatowych na płaszczyznach producent-hurtownnik-detalista.
Sugerowanie ceny detalicznej mało daje , a w zasadzie określa tylko że detalista nie powinien sprzedawać drożej bo dostał solidny rabat właśnie od tej sugerowanej ceny.

chyba chodzi o to samo ?
więc gdzie pomyłka ?
-
- Kontakt:
Znaczy się - ktoś nie dotrzymuje umowy.
A my - zamiast biadolić - szukajmy okazji. To łatwe
A my - zamiast biadolić - szukajmy okazji. To łatwe

Marcin Szwanenfeld
-
- Kontakt:
Marcinie cennik Tilliga to jakis absurd. Zaden sklep nie ma takich cen - no chyba ze ten w Sebnitz. Jakikolwiek inny niemiecki sklep ma ceny nizsze. Tych cen to chyba trzyma sie tylko AMC