Jeśli tak jest to super - myślałem że to tworzywo jest raczej kruche.
406R TT produkcja seryjna
Moderator: mod-Tabor
- wlodar
- Kontakt:
-
BarTTek
- Kontakt:
- Ranger
- Kontakt:
Re: 406R TT produkcja seryjna
No na to bym nie wpadł? Chcesz ten wagon na podłogę upuszczaćT_Domagalski pisze: ↑21 lut 2025, 15:26Odlewane schodki będą też tylko tak trwałe, jak trwałe okaże się ich mocowanie na jeden bolec w żywicznej ramie.![]()
Nie wiem, co gorsze w razie wypadku - pogięte schodki czy schodki wyłamane z ramy...
Nie planowałem zrobić wersji G Shock.
Raczej musimy wybrać jedna albo muszą być obie wersje schodków w zestawie.
Bardzo byś się zdziwił jak ciężko ten druk połamać.wlodar pisze: ↑21 lut 2025, 17:00Pogięte można spróbować pęsetą wyprostować. Wyłamaną ramę trzeba szpachlować, szlifować, malować... Zależy jaka dźwignia zadziała i ile uszkodzi. Z drugiej strony jest motywacja by ułożyć tory prawidłowo i prowadzić bezpieczny, bezwypadkowy ruch, zgodnie z zasadami BHP.T_Domagalski pisze: ↑21 lut 2025, 15:26 Nie wiem, co gorsze w razie wypadku - pogięte schodki czy schodki wyłamane z ramy...![]()
- wlodar
- Kontakt:
Pogięte można spróbować pęsetą wyprostować. Wyłamaną ramę trzeba szpachlować, szlifować, malować... Zależy jaka dźwignia zadziała i ile uszkodzi. Z drugiej strony jest motywacja by ułożyć tory prawidłowo i prowadzić bezpieczny, bezwypadkowy ruch, zgodnie z zasadami BHP.T_Domagalski pisze: ↑21 lut 2025, 15:26 Nie wiem, co gorsze w razie wypadku - pogięte schodki czy schodki wyłamane z ramy...
-
BarTTek
- Kontakt:
Można zrobić dwie wersje wyposażenia do wyboru - odlewane i trawione, a rynek zweryfikuje
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Odlewane schodki będą też tylko tak trwałe, jak trwałe okaże się ich mocowanie na jeden bolec w żywicznej ramie.
Nie wiem, co gorsze w razie wypadku - pogięte schodki czy schodki wyłamane z ramy...
- Ranger
- Kontakt:
Szanuję Twoje argumenty ale mam parę uwag.
Rama ma szerokość 1mm a tam gdzie trzeba wiercić jest 0,75mm. Czy dasz radę wywiercić idealnie tak aby nie wyjść wiertłem na boczną ścianę? Wątpię.
Szanuję pomysł zrobienia z tego wagonu super delikatnej wersji itd. Ale czy to nie odbije się na modelu kosztem jego funkcjonalności? Nie każdy stawia model tylko w makiecie. Dużo osób używa ich na makietach podczas zlotów. Nie wiem czy pogięte schodki będą cieszyć użytkowników.
-
mae
- Kontakt:
Schodki w innych cysternach, które oferujesz są fototrawione, także już przywykliśmy chyba, że są delikatne.
Tablica oznaczeń mogłaby mieć trzy wypustki wkładane w otwory w ramie.
Tablica oznaczeń mogłaby mieć trzy wypustki wkładane w otwory w ramie.
- Ranger
- Kontakt:
Zawsze to mozna zrobic fototrawione. Ale jak wyobrazasz sobie montaz tablic oznaczeń?
Schodki fototrawione na pewno nie. Byly zbyt delikatne i latwo je bylo uszkodzić.
Tablice przestawcze żaden problem.
-
mae
- Kontakt:
Tak sobie myślę, że chyba lepiej by było gdyby tablice przestawcze, schodki i tablica na oznaczenia były fototrawione. Te elementy niestety odbierają sporo modelowi, który z jednej strony ma fajne delikatne elementy, a z drugiej dość masywne odlewy.
- Ranger
- Kontakt:
- Ranger
- Kontakt:
Po założeniu zbiornika pasy przeciągamy przez otwory. Nadmiar obcinamy i zaginamy po odpowiednim napięciu i ustawieniu w rowkach na zbiorniku. Sam zbiornik też bym przykleił w miejscach tych dwóch wpustów od spodu.
Gotowy zmontowany wagon prezentuje się tak.
Mam nadzieję, że od spodu jest wystarczająco detali.
Wagon waży prawie 37gr i ma bardzo dobry wybieg.
- Ranger
- Kontakt:
- Ranger
- Kontakt:
Wózki skręcamy a nadmiar śruby obcinamy. Można włożyć koła. Część wózków wymaga planowania panewek. Ja wiercę tak aby stożkowa część osi się trawie schowała.
- Ranger
- Kontakt:
Po wyszlifowaniu połączenia cały zbiornik przeszlifowałem zgrubnie papierem 400. Papier wodny oczywiście na sucho. Wnęk na pasy oczywiście nie szlifujemy.
Pomost końcowy zaginamy, nakładka ryflowana powinna ładnie pasować.