mae pisze: ↑21 lut 2025, 11:40
Schodki w innych cysternach, które oferujesz są fototrawione, także już przywykliśmy chyba, że są delikatne.
Tablica oznaczeń mogłaby mieć trzy wypustki wkładane w otwory w ramie.
Szanuję Twoje argumenty ale mam parę uwag.

Tablice przestawcze rzeczywiście można przenieść na trawionkę oraz dodać im cięgna, cięgno do luzowania hamulca i małą tablicę przestawczą. Odlewane tablice mają grubość 0,7mm.

Duże tablice oznaczeń mają z tyłu zbieżność i na krawędziach mają 0,5mm grubości.

Mocowanie trawionych tablic nóżkami do drukowanej ramy raczej tylko dla doświadczonych.
Rama ma szerokość 1mm a tam gdzie trzeba wiercić jest 0,75mm. Czy dasz radę wywiercić idealnie tak aby nie wyjść wiertłem na boczną ścianę? Wątpię.

Te schodki mają całej powierzchni 0,6mm grubości. Tak jak kiedyś pisałem można je na krawędzie lekko oszlifować.
Szanuję pomysł zrobienia z tego wagonu super delikatnej wersji itd. Ale czy to nie odbije się na modelu kosztem jego funkcjonalności? Nie każdy stawia model tylko w makiecie. Dużo osób używa ich na makietach podczas zlotów. Nie wiem czy pogięte schodki będą cieszyć użytkowników.
Chcę aby było jasne, ja zrobię wagon taki jak będziecie chcieli. Ale niech w tej sprawie wypowie się więcej osób niż tylko jeden kolega z ponadprzeciętnymi umiejętnościami modelarskimi oraz o bardzo konkretnej wizji wyglądu modeli.