To samo jest w DCC gdy za modułem mamy pętlę, np moduł podpięty do TorTa gdzie skład nawraca.bs221b pisze:1. Zastosowanie złącz typu Canon zgodnie z rozdziałem 4 standardu DCC dla HO powoduje, że dla modułów dwutorowych szyny północne i południowe są parami na stałe zwarte, co uniemożliwia niezależne zasilanie tych torów przy sterowaniu analogowym
DCC w sTTandardzie - propozycje, sugestie i uwagi
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Re: DCC w sTTandardzie - propozycje, sugestie i uwagi
- bs221b
- Kontakt:
Obawiam się, że zastosowanie standardu DCC w 100% zgodnego z HO jest (bez zmiany magistrali analogowej w sTTandardzie) niemożliwe bo:
1. Zastosowanie złącz typu Canon zgodnie z rozdziałem 4 standardu DCC dla HO powoduje, że dla modułów dwutorowych szyny północne i południowe są parami na stałe zwarte, co uniemożliwia niezależne zasilanie tych torów przy sterowaniu analogowym, a co za tym idzie moduł w praktyce będzie mógł być używany jedynie jako "cyfrowy". Myślę, że jest to najsłabszy punkt normy DCC dla HO i tu właśnie można tę normę poprawić.
2. Jak zauważyli przedpiścy zastosowanie złącza DB15 dwurzędowego (zgodnie ze standardem DCC dla HO) będzie mylące w przypadku modułów dwutorowych, gdzie takie złącze już występuje w magistrali analogowej sTTandardu.
Skoro i tak z w/w powodu zastosujemy (niezgodnie ze standardem DCC dla HO) złącze DB15 trzyrzędowe to i tak nawet kabelków łączących moduły nie będziemy mogli "pożyczać" od HO-wców, więc logika nakazuje żeby tak samo jak w magistrali analogowej zastosować złącze żeńskie od strony zachodniej, a męskie od wschodniej. Zatem również wymóg z rozdziału 3 pkt. c czyli odległość max. 10 cm od czoła modułu można zliberalizować do 15 cm zgodnie ze sTTandardem.
Zastrzegam, że wszystkie te wnioski nasunęła mi lektura norm, podstawy elektrotechniki i logika, bo mam zerowe doświadczenie, ale zależy mi żeby dało się bezboleśnie wykorzystywać sterowanie zarówno analogowe jak cyfrowe na modułach.
1. Zastosowanie złącz typu Canon zgodnie z rozdziałem 4 standardu DCC dla HO powoduje, że dla modułów dwutorowych szyny północne i południowe są parami na stałe zwarte, co uniemożliwia niezależne zasilanie tych torów przy sterowaniu analogowym, a co za tym idzie moduł w praktyce będzie mógł być używany jedynie jako "cyfrowy". Myślę, że jest to najsłabszy punkt normy DCC dla HO i tu właśnie można tę normę poprawić.
2. Jak zauważyli przedpiścy zastosowanie złącza DB15 dwurzędowego (zgodnie ze standardem DCC dla HO) będzie mylące w przypadku modułów dwutorowych, gdzie takie złącze już występuje w magistrali analogowej sTTandardu.
Skoro i tak z w/w powodu zastosujemy (niezgodnie ze standardem DCC dla HO) złącze DB15 trzyrzędowe to i tak nawet kabelków łączących moduły nie będziemy mogli "pożyczać" od HO-wców, więc logika nakazuje żeby tak samo jak w magistrali analogowej zastosować złącze żeńskie od strony zachodniej, a męskie od wschodniej. Zatem również wymóg z rozdziału 3 pkt. c czyli odległość max. 10 cm od czoła modułu można zliberalizować do 15 cm zgodnie ze sTTandardem.
Zastrzegam, że wszystkie te wnioski nasunęła mi lektura norm, podstawy elektrotechniki i logika, bo mam zerowe doświadczenie, ale zależy mi żeby dało się bezboleśnie wykorzystywać sterowanie zarówno analogowe jak cyfrowe na modułach.
-
- Kontakt:
Taki układ magistrali DCC jest moją propozycją
nie została jeszcze oficjalnie wprowadzona do sTTandardu.
Opisałem moje rozwiązanie zastosowane w module stacji.
nie została jeszcze oficjalnie wprowadzona do sTTandardu.
Opisałem moje rozwiązanie zastosowane w module stacji.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Oczywiście, że nie ma przymusu. Ale za to było rzucone, że będziecie stosować normę H0 dla DCC. Ja przynajmniej nie pamiętam, żeby ktoś mówił, że z wyjątkami. Stąd moje pytanie (chociażby po to, aby na moim Wiki jaśniej to napisać, bo na razie jest, jak widzę, źle opisane).andrzejc pisze:Nigdzie nie jest powiedziane że musimy stosować pełną normę H0.
W sTTandarcie gniazda są różne na odpowiednich końcach
-
- Kontakt:
Nigdzie nie jest powiedziane że musimy stosować pełną normę H0.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Czy dobrze rozumiem, że jednak normę H0 użyjecie tylko w 90%? Czy wszyscy wiedzą o tym niuansie?bs221b pisze:zastosował złącze żeńskie po stronie zachodniej modułu, a męskie po wschodniej - analogicznie do magistrali analogowej w sTTandardzie
-
- Kontakt:
Masz rację. Numeracja jest zachowana. Złącza są zgodne z sTTandardem
- bs221b
- Kontakt:
Bardzo dziękuję. Założę więc, że AndrzejC zachował numerację pinów dla złącza trzyrzędowego, oraz że zastosował złącze żeńskie po stronie zachodniej modułu, a męskie po wschodniej - analogicznie do magistrali analogowej w sTTandardzie (bo norma dla DCC zakłada oba złącza żeńskie na module).
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Tu jest: http://download.gbbkolejka.pl/doc/normaDCC.pdfbs221b pisze:Jakoś nie mogę znaleźć opisu normy DCC dla makiet modułowych w HO na Martelu
PS. Polecam stonę: http://www.gbbkolejka.pl/wiki/tiki-index.php?page=Normy
- bs221b
- Kontakt:
Jakoś nie mogę znaleźć opisu normy DCC dla makiet modułowych w HO na Martelu, a domyślam się z poprzednich postów w tym wątku, że zastosowano tam złącza DB15 ale dwurzędowe. Czy można prosić o schemat połączeń (wraz z przekrojami kabli jakie należy zastosować) tej wtyczki DB15 trzyrzędowej, bo jestem w trakcie okablowywania mojego pierwszego modułu i chciałbym od razu umieścić na nim również magistaralę DCC (na etapie konstrukcji skrzynki jest to najłatwiejsze).
-
- Kontakt:
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
IMHO: Jeśli jest to moduł cyfrowy to oznacza możliwość wpięcia się myszką/manipulatorem w gniazdko na tym module, czyli także i guzik STOP - niezależnie czy szlakowy czy stacja.whosho pisze:Chyba, że rozważacie możliwość chodzenia z mychą za składem, ale to na dobrą sprawę sprowadza się do tego samego...
-
- Kontakt:
Odnośnie przycisków stop warto zauwazyć że sterowanie najprawdopodobniej przebiegało będzie z okolic modułów aktywnych (przystanki, stacje, moduły rozgałężne, przejazdy kolejowe) gdzie przycisk "PANICK -STOP" powinien być standardowym wyposażeniem każdego pulpitu sterującego, a co za tym idzie, aby sposób jego dziłania był jednoznaczyczny - odcięcie wszelkiego napięcia w zasilanych torach w obrębie sekcji zasilania. Wobec tego nie widze sensu wciskania tego do magistrali bo bierząca kontrola i tak będzie sprawowana przez prowadzącego skład (przy pulpicie)...
Chyba, że rozważacie możliwość chodzenia z mychą za składem, ale to na dobrą sprawę sprowadza się do tego samego...
Chyba, że rozważacie możliwość chodzenia z mychą za składem, ale to na dobrą sprawę sprowadza się do tego samego...

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
A nie ma takich zaciskanych na taśmie jak do flopów/HDD ?martinezo pisze:Nawet wprawni zawodnicy mają problem z lutowaniem piętnastek w trzech rzędach.
- martinezo
- Kontakt:
Andrzeju mała uwaga.
Nawet wprawni zawodnicy mają problem z lutowaniem piętnastek w trzech rzędach.
Musicie założyc że będzie to zrobione idealnie.
Pozdrawiam
martinezo
Nawet wprawni zawodnicy mają problem z lutowaniem piętnastek w trzech rzędach.
Musicie założyc że będzie to zrobione idealnie.
Pozdrawiam
martinezo