DCC w sTTandardzie - propozycje, sugestie i uwagi

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: DCC w sTTandardzie - propozycje, sugestie i uwagi

Post autor: ArturSchŁ »

bs221b pisze:1. Zastosowanie złącz typu Canon zgodnie z rozdziałem 4 standardu DCC dla HO powoduje, że dla modułów dwutorowych szyny północne i południowe są parami na stałe zwarte, co uniemożliwia niezależne zasilanie tych torów przy sterowaniu analogowym
To samo jest w DCC gdy za modułem mamy pętlę, np moduł podpięty do TorTa gdzie skład nawraca.
Awatar użytkownika
bs221b
Kontakt:

Post autor: bs221b »

Obawiam się, że zastosowanie standardu DCC w 100% zgodnego z HO jest (bez zmiany magistrali analogowej w sTTandardzie) niemożliwe bo:

1. Zastosowanie złącz typu Canon zgodnie z rozdziałem 4 standardu DCC dla HO powoduje, że dla modułów dwutorowych szyny północne i południowe są parami na stałe zwarte, co uniemożliwia niezależne zasilanie tych torów przy sterowaniu analogowym, a co za tym idzie moduł w praktyce będzie mógł być używany jedynie jako "cyfrowy". Myślę, że jest to najsłabszy punkt normy DCC dla HO i tu właśnie można tę normę poprawić.

2. Jak zauważyli przedpiścy zastosowanie złącza DB15 dwurzędowego (zgodnie ze standardem DCC dla HO) będzie mylące w przypadku modułów dwutorowych, gdzie takie złącze już występuje w magistrali analogowej sTTandardu.

Skoro i tak z w/w powodu zastosujemy (niezgodnie ze standardem DCC dla HO) złącze DB15 trzyrzędowe to i tak nawet kabelków łączących moduły nie będziemy mogli "pożyczać" od HO-wców, więc logika nakazuje żeby tak samo jak w magistrali analogowej zastosować złącze żeńskie od strony zachodniej, a męskie od wschodniej. Zatem również wymóg z rozdziału 3 pkt. c czyli odległość max. 10 cm od czoła modułu można zliberalizować do 15 cm zgodnie ze sTTandardem.

Zastrzegam, że wszystkie te wnioski nasunęła mi lektura norm, podstawy elektrotechniki i logika, bo mam zerowe doświadczenie, ale zależy mi żeby dało się bezboleśnie wykorzystywać sterowanie zarówno analogowe jak cyfrowe na modułach.
andrzejc
Kontakt:

Post autor: andrzejc »

Taki układ magistrali DCC jest moją propozycją
nie została jeszcze oficjalnie wprowadzona do sTTandardu.
Opisałem moje rozwiązanie zastosowane w module stacji.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

andrzejc pisze:Nigdzie nie jest powiedziane że musimy stosować pełną normę H0.
W sTTandarcie gniazda są różne na odpowiednich końcach
Oczywiście, że nie ma przymusu. Ale za to było rzucone, że będziecie stosować normę H0 dla DCC. Ja przynajmniej nie pamiętam, żeby ktoś mówił, że z wyjątkami. Stąd moje pytanie (chociażby po to, aby na moim Wiki jaśniej to napisać, bo na razie jest, jak widzę, źle opisane).
andrzejc
Kontakt:

Nigdzie nie jest powiedziane że musimy stosować pełną normę H0.
W sTTandarcie gniazda są różne na odpowiednich końcach
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

bs221b pisze:zastosował złącze żeńskie po stronie zachodniej modułu, a męskie po wschodniej - analogicznie do magistrali analogowej w sTTandardzie
Czy dobrze rozumiem, że jednak normę H0 użyjecie tylko w 90%? Czy wszyscy wiedzą o tym niuansie?
andrzejc
Kontakt:

Masz rację. Numeracja jest zachowana. Złącza są zgodne z sTTandardem
Awatar użytkownika
bs221b
Kontakt:

Bardzo dziękuję. Założę więc, że AndrzejC zachował numerację pinów dla złącza trzyrzędowego, oraz że zastosował złącze żeńskie po stronie zachodniej modułu, a męskie po wschodniej - analogicznie do magistrali analogowej w sTTandardzie (bo norma dla DCC zakłada oba złącza żeńskie na module).
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

bs221b pisze:Jakoś nie mogę znaleźć opisu normy DCC dla makiet modułowych w HO na Martelu
Tu jest: http://download.gbbkolejka.pl/doc/normaDCC.pdf

PS. Polecam stonę: http://www.gbbkolejka.pl/wiki/tiki-index.php?page=Normy
Awatar użytkownika
bs221b
Kontakt:

Jakoś nie mogę znaleźć opisu normy DCC dla makiet modułowych w HO na Martelu, a domyślam się z poprzednich postów w tym wątku, że zastosowano tam złącza DB15 ale dwurzędowe. Czy można prosić o schemat połączeń (wraz z przekrojami kabli jakie należy zastosować) tej wtyczki DB15 trzyrzędowej, bo jestem w trakcie okablowywania mojego pierwszego modułu i chciałbym od razu umieścić na nim również magistaralę DCC (na etapie konstrukcji skrzynki jest to najłatwiejsze).
andrzejc
Kontakt:

Wprowadziłem magistralę DCC na moje segmenty
Obrazek

Magistrala jest pełna według opisu na Martelu
Obrazek
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

whosho pisze:Chyba, że rozważacie możliwość chodzenia z mychą za składem, ale to na dobrą sprawę sprowadza się do tego samego... :?
IMHO: Jeśli jest to moduł cyfrowy to oznacza możliwość wpięcia się myszką/manipulatorem w gniazdko na tym module, czyli także i guzik STOP - niezależnie czy szlakowy czy stacja.
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Odnośnie przycisków stop warto zauwazyć że sterowanie najprawdopodobniej przebiegało będzie z okolic modułów aktywnych (przystanki, stacje, moduły rozgałężne, przejazdy kolejowe) gdzie przycisk "PANICK -STOP" powinien być standardowym wyposażeniem każdego pulpitu sterującego, a co za tym idzie, aby sposób jego dziłania był jednoznaczyczny - odcięcie wszelkiego napięcia w zasilanych torach w obrębie sekcji zasilania. Wobec tego nie widze sensu wciskania tego do magistrali bo bierząca kontrola i tak będzie sprawowana przez prowadzącego skład (przy pulpicie)...

Chyba, że rozważacie możliwość chodzenia z mychą za składem, ale to na dobrą sprawę sprowadza się do tego samego... :?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

martinezo pisze:Nawet wprawni zawodnicy mają problem z lutowaniem piętnastek w trzech rzędach.
A nie ma takich zaciskanych na taśmie jak do flopów/HDD ?
Awatar użytkownika
martinezo
Kontakt:

Post autor: martinezo »

Andrzeju mała uwaga.
Nawet wprawni zawodnicy mają problem z lutowaniem piętnastek w trzech rzędach.

Musicie założyc że będzie to zrobione idealnie.

Pozdrawiam
martinezo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”