Ryflak MTB
Moderator: mod-Tabor
- wlodar
- Kontakt:
Re: Ryflak MTB
Jeżeli sterowanie światłem za pomocą magnesu trzeba włączyć w DCC to brawa dla inżynierów, którzy to wymyślili. Po co mi włączanie i wyłączanie światła magnesem jeśli mam DCC i mogę zrobić to z pulpitu? Kontaktron ma sens w analogu, tyle że co mi po tym jeśli muszę mieć DCC żeby tą funkcję w ogóle uruchomić?
- sTTaszek
- Kontakt:
Do każdego wagonu dołączona jest ulotka, pisałem już o niej 27 października 2025 w tym wątku.
Dla przypomnienia link do ulotki: https://mtb-model.com/files/produkty/CS ... _V1_CZ.pdf
Staszek
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
- piottrw
- Kontakt:
Trzeba zapisać wartość 0 pod CV 13.
- wlodar
- Kontakt:
Jeżeli tak jest, to jest to idiotyzm. Ale wszystko możliwe.

- piottrw
- Kontakt:
-
ggrzegorz
- Kontakt:
Z magnesem nie próbowałem. Sprawdzę wieczorem.
- wlodar
- Kontakt:
Ja próbowałem w analogu - w obu moich egzemplarzach zbliżenie magnesu nic nie zmienia. Jak w DCC - nie wiem.
- krzysztof
- Kontakt:
a może to jest przyczyną: pośrodku dachu jest kontaktron. spróbowałeś zbliżyć magnes aby nastąpiło przełączenie?
-
ggrzegorz
- Kontakt:
Może któryś z kolegów by wytłumaczył jak sterować oświetleniem w DDC. Zmieniłem CV1 z fabrycznego na to które chciałem i po załączaniu funkcji nic sie nie dzieje.
-
gemol
- Kontakt:
Nie spieprzyli, ale powielili wszystkie błędy z pierwszej partii modeli ROBO. Stąd wiadomo, czyj model skopiowali.
- wlodar
- Kontakt:
Masz rację. Zrobię obwódki z różowego futerka 
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
- wlodar
- Kontakt:
A co da reklamacja jeśli konstrukcja jest spieprzona? Przeprojektują wagon tylko dla ciebie? Poza tym to nie jest tylko znaczek PKP na przypadkowym wagonie, a zaprojektowany od podstaw model polskiego wagonu. Ma swoje (wcale niemałe) mankamenty, ale jest.
MTB ma jakość dyskusyjną i zdecydowanie ich wyroby nie są warte swojej ceny, niemniej gdybym się tym przejmował nie miałbym EU05, EP05, SN61, ST43, SU46 itd.
Owszem, można nabyć choćby u Ostbahna blachy i kalkomanie niektórych modeli, ale nie każdy ma czas, cierpliwość i umiejętności by samemu zbudować przyzwoity model, a i tak trzeba mieć dawcę napędu.
UMF od dość dawna zapowiada model EU07, ale kiedy będzie nie wiadomo, cena pewnie też będzie konkretna. W dodatku to wersja 303E, którą już mam, dlatego zamówiłem EU07 od MTB (4E) i czekam na paczkę. A że trzeba będzie kupić lepsze pantografy (bo te się zaraz rozpadną), być moźe pomalować na czarno uszczelki w oknach czołowych (bo te na zdjęciach wydają się zbyt małe. Czarne uszczelki powinny je optycznie powiększyć)? Trudno, nam tego świadomość.
TT to nie H0 i na ofertę choćby taką jaka jest w katalogu PIKO do H0 na razie nie ma co liczyć. I tak mamy lepiej od N-kowców. A modele MTB na makiecie wyglądają całkiem przyzwoicie i to, co mają przypominać, przypominają.
MTB ma jakość dyskusyjną i zdecydowanie ich wyroby nie są warte swojej ceny, niemniej gdybym się tym przejmował nie miałbym EU05, EP05, SN61, ST43, SU46 itd.
Owszem, można nabyć choćby u Ostbahna blachy i kalkomanie niektórych modeli, ale nie każdy ma czas, cierpliwość i umiejętności by samemu zbudować przyzwoity model, a i tak trzeba mieć dawcę napędu.
UMF od dość dawna zapowiada model EU07, ale kiedy będzie nie wiadomo, cena pewnie też będzie konkretna. W dodatku to wersja 303E, którą już mam, dlatego zamówiłem EU07 od MTB (4E) i czekam na paczkę. A że trzeba będzie kupić lepsze pantografy (bo te się zaraz rozpadną), być moźe pomalować na czarno uszczelki w oknach czołowych (bo te na zdjęciach wydają się zbyt małe. Czarne uszczelki powinny je optycznie powiększyć)? Trudno, nam tego świadomość.
TT to nie H0 i na ofertę choćby taką jaka jest w katalogu PIKO do H0 na razie nie ma co liczyć. I tak mamy lepiej od N-kowców. A modele MTB na makiecie wyglądają całkiem przyzwoicie i to, co mają przypominać, przypominają.
-
romanpumas
- Kontakt:
Jak to jest wagon za ponad 300 zł i trzeba go poprawiać i nikt nie składa reklamacji bo co bo znaczek PKP zrobili
Czy jest jakiś model PKP z MTB co nie trzeba go poprawiać albo nie ma baboli???
Czy jest jakiś model PKP z MTB co nie trzeba go poprawiać albo nie ma baboli???