Ryflak MTB

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Re: Ryflak MTB

Post autor: miano »

wlodar pisze: 19 sty 2026, 18:35 Jeżeli sterowanie światłem za pomocą magnesu trzeba włączyć w DCC to brawa dla inżynierów, którzy to wymyślili. Po co mi włączanie i wyłączanie światła magnesem jeśli mam DCC i mogę zrobić to z pulpitu? Kontaktron ma sens w analogu, tyle że co mi po tym jeśli muszę mieć DCC żeby tą funkcję w ogóle uruchomić?
Według instrukcji jest fabrycznie włączona.
Więc nie potrzeba DCC aby tego używać, natomiast potrzeba żeby wyłączyć opcję włączania magnesem lub zmienić zasadę działania.
Moim zdaniem logicznie.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

Jeżeli sterowanie światłem za pomocą magnesu trzeba włączyć w DCC to brawa dla inżynierów, którzy to wymyślili. Po co mi włączanie i wyłączanie światła magnesem jeśli mam DCC i mogę zrobić to z pulpitu? Kontaktron ma sens w analogu, tyle że co mi po tym jeśli muszę mieć DCC żeby tą funkcję w ogóle uruchomić?
Awatar użytkownika
sTTaszek
Kontakt:

Post autor: sTTaszek »

ArturSchŁ pisze: 19 sty 2026, 17:12Czy jest w ogóle, dołączona do wagonu, jakaś ulotka ??
Do każdego wagonu dołączona jest ulotka, pisałem już o niej 27 października 2025 w tym wątku.
Dla przypomnienia link do ulotki: https://mtb-model.com/files/produkty/CS ... _V1_CZ.pdf

Staszek
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

piottrw pisze: 19 sty 2026, 16:15Trzeba zapisać wartość ....
...a jest gdzieś lista fabrycznych (default) wartości CV-ków (w ryflaku MTB) i ich opis ??
Czy jest w ogóle, dołączona do wagonu, jakaś ulotka ??
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Trzeba zapisać wartość 0 pod CV 13.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Jeżeli tak jest, to jest to idiotyzm. Ale wszystko możliwe. :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

wlodar pisze: 19 sty 2026, 12:16 Ja próbowałem w analogu - w obu moich egzemplarzach zbliżenie magnesu nic nie zmienia. Jak w DCC - nie wiem.
Trzeba w DCC ustawić żeby w analogu też działało wyłączenie magnesem.
ggrzegorz
Kontakt:

Post autor: ggrzegorz »

Z magnesem nie próbowałem. Sprawdzę wieczorem.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Ja próbowałem w analogu - w obu moich egzemplarzach zbliżenie magnesu nic nie zmienia. Jak w DCC - nie wiem.
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

ggrzegorz pisze: 18 sty 2026, 14:48 Może któryś z kolegów by wytłumaczył jak sterować oświetleniem w DDC. Zmieniłem CV1 z fabrycznego na to które chciałem i po załączaniu funkcji nic sie nie dzieje.
a może to jest przyczyną: pośrodku dachu jest kontaktron. spróbowałeś zbliżyć magnes aby nastąpiło przełączenie?
ggrzegorz
Kontakt:

Post autor: ggrzegorz »

Może któryś z kolegów by wytłumaczył jak sterować oświetleniem w DDC. Zmieniłem CV1 z fabrycznego na to które chciałem i po załączaniu funkcji nic sie nie dzieje.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Jacek765 pisze: 12 sty 2026, 19:39 W przypadku ryflaka to podejrzewam że wzorowali się na modelu H0 firmy Robo starszej produkcji i dzięki temu udało im się tego modelu zbytnio nie spieprzyć.
Nie spieprzyli, ale powielili wszystkie błędy z pierwszej partii modeli ROBO. Stąd wiadomo, czyj model skopiowali.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Masz rację. Zrobię obwódki z różowego futerka :lol:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

wlodar pisze: 18 sty 2026, 09:32Czarne uszczelki powinny je optycznie powiększyć)?
Co TY !!
Czarne odchudza, spytaj dowolnej puszystej.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

A co da reklamacja jeśli konstrukcja jest spieprzona? Przeprojektują wagon tylko dla ciebie? Poza tym to nie jest tylko znaczek PKP na przypadkowym wagonie, a zaprojektowany od podstaw model polskiego wagonu. Ma swoje (wcale niemałe) mankamenty, ale jest.
MTB ma jakość dyskusyjną i zdecydowanie ich wyroby nie są warte swojej ceny, niemniej gdybym się tym przejmował nie miałbym EU05, EP05, SN61, ST43, SU46 itd.
Owszem, można nabyć choćby u Ostbahna blachy i kalkomanie niektórych modeli, ale nie każdy ma czas, cierpliwość i umiejętności by samemu zbudować przyzwoity model, a i tak trzeba mieć dawcę napędu.
UMF od dość dawna zapowiada model EU07, ale kiedy będzie nie wiadomo, cena pewnie też będzie konkretna. W dodatku to wersja 303E, którą już mam, dlatego zamówiłem EU07 od MTB (4E) i czekam na paczkę. A że trzeba będzie kupić lepsze pantografy (bo te się zaraz rozpadną), być moźe pomalować na czarno uszczelki w oknach czołowych (bo te na zdjęciach wydają się zbyt małe. Czarne uszczelki powinny je optycznie powiększyć)? Trudno, nam tego świadomość.
TT to nie H0 i na ofertę choćby taką jaka jest w katalogu PIKO do H0 na razie nie ma co liczyć. I tak mamy lepiej od N-kowców. A modele MTB na makiecie wyglądają całkiem przyzwoicie i to, co mają przypominać, przypominają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pasażerskie”