Ładnie się rok zaczyna...

Moderator: mod-Makieta Modułowa
Albo most/stację w wielkości OGRODOWEJT_Domagalski pisze:Ciesz się, ze nie budujesz w H0!
Ciesz się, ze nie budujesz w H0!Grzegorz TT pisze:Zacznę jednak od dostosowania sTTandardu do tego przeciętnego mieszkania i przeciętnego samochodu...
Hmm zaproponujesz 1:160 czy 1:220?ArturSch pisze:... a nie prościej użyć większej KOMPRESJI![]()
I tu chyba leży problemadamTT pisze:Nigdy nie byłem na warsztatach, ani na żadnych zlotach itp. więc nie wiem...
... a nie prościej użyć większej KOMPRESJIT_Domagalski pisze:1. Kupić dom większy niż przeciętny,
2. Wypożyczyć TIR'a lub dwa...
1. Kupić dom większy niż przeciętny,Grzegorz TT pisze:Mam również nadzieję, że poradzisz jak zbudować średniej wielkości stację w przeciętnym domu i jak ją przewieźć na imprezę nie posiadając TIR’a....
Oraz awaryjnego łączenia z braku pasujących modułów o profilach MP<>MG, MP<>MN.T_Domagalski pisze: 2. Czasami (np. na warsztatach) moduły są ustawiane na blatach stołów. Znormalizowana wysokość ułatwia wtedy ich montaż.
No, tu akurat palnąłeś chyba bez zastanowienia. Moduły MPx mogą być o wysokości nie tylko 160mm, ale również 90mm.Grzegorz TT pisze:sTTandard cechuje spora rozrzutność pod względem zagospodarowania miejsca i używanych materiałów (160mm przy MPX)...
Dokładnie tak! Ja bym proponował, że skoro masz już przycięte deski na 100mm, to zetnij jeszcze 1cm i będzie sTTanadardowo. Jeśli na jakichś warsztatach "stołowych" (bez nóg) będziesz się łączyć z modułem h=160mm, wówczas wystarczy podłożyć na krańcach belkę 70x70.wykombinowałem sobie na podstawie tego rysunku, że można wykonać profil na wysokość 90 -kable wtedy wiszą - ewentualnie mogą być podwieszone na jakimś uchwycie lub na wysokość160 wtedy kable przechodzą przez otwór techniczny
Nie. Mój najnowszy ma 56mm od podstawy do główki szyny.adamTT pisze: Czy wszystkie segmenty mają wysokość 16 cm?
"160" to obrys pełnowymiarowego profilu a "90" odchudzonego przy czym taki profil nie nadaje się do połączenia awaryjnego z MG i MNadamTT pisze: Tak jeszcze z ciekawości zapytam ponownieco określają te dwie liczby 90 i 160 na rysunku MP2-TT.
Czy wszystkie segmenty mają wysokość 16 cm?T_Domagalski pisze:2. Czasami (np. na warsztatach) moduły są ustawiane na blatach stołów. Znormalizowana wysokość ułatwia wtedy ich montaż.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość