Ładnie się rok zaczyna...
Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
Kilkujadek
- Kontakt:
Re: Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)
Dzięki Tadziu za kolejne dobre rady ale nie skorzystam. Jak widzę dla Ciebie nie ma problemu z łączeniem ze sobą modułów o profilach np. MN z MG ale za to jest problem z modułem o grubości konstrukcji której to sTTandard nie określa.

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Albo most/stację w wielkości OGRODOWEJT_Domagalski pisze:Ciesz się, ze nie budujesz w H0!
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Ciesz się, ze nie budujesz w H0!Grzegorz TT pisze:Zacznę jednak od dostosowania sTTandardu do tego przeciętnego mieszkania i przeciętnego samochodu...
No i zawsze możesz się przesiąść na wielkość Normalną...
Ostatnio zmieniony 01 sty 2009, 16:19 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kilkujadek
- Kontakt:
Najprościej robić swoje bo jak widać zmiana elektryki z 40 do 4 pinów była na tyle wielkim szokiem, że tych zmian wystarczy na kilka lat 
-
Paweł Basiński
- Kontakt:
Hmm zaproponujesz 1:160 czy 1:220?ArturSch pisze:... a nie prościej użyć większej KOMPRESJI![]()
pozdrawiam w Nowym Roku 2009
Paweł
Ostatnio zmieniony 01 sty 2009, 16:19 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
I tu chyba leży problemadamTT pisze:Nigdy nie byłem na warsztatach, ani na żadnych zlotach itp. więc nie wiem...
Każde spotkanie twarzą w twarz, pozwala na zorientowanie się, co w trawie piszczy.
Najbliższe to chyba Sosnowiec, więc zarezerwuj sobie czas, a najlepiej i nocleg, byś mógł w bezpośredniej dyskusji z kolegami wyjaśnić wątpliwości.
... a nie prościej użyć większej KOMPRESJIT_Domagalski pisze:1. Kupić dom większy niż przeciętny,
2. Wypożyczyć TIR'a lub dwa...
-
Kilkujadek
- Kontakt:
TXT Tadziu.
Zacznę jednak od dostosowania sTTandardu do tego przeciętnego mieszkania i przeciętnego samochodu...
Zacznę jednak od dostosowania sTTandardu do tego przeciętnego mieszkania i przeciętnego samochodu...
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
1. Kupić dom większy niż przeciętny,Grzegorz TT pisze:Mam również nadzieję, że poradzisz jak zbudować średniej wielkości stację w przeciętnym domu i jak ją przewieźć na imprezę nie posiadając TIR’a....
2. Wypożyczyć TIR'a lub dwa...
Ostatnio zmieniony 01 sty 2009, 11:46 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
andrzejc
- Kontakt:
Moja stacja swobodnie wchodzi do Skody Felicji.
Zrób tak jak Ci radzi PiotrZ zetnij ten 1 cm i będziesz miał moduły sTTandardowe.
Zrób tak jak Ci radzi PiotrZ zetnij ten 1 cm i będziesz miał moduły sTTandardowe.
-
whosho
- Kontakt:
Moją da się upchnąć. 
-
Kilkujadek
- Kontakt:
Oczywiście Tadziu – tak sobie tylko piszę bo na forum ostatnio nudno...
W takim razie odnieś się do:
Mam również nadzieję, że poradzisz jak zbudować średniej wielkości stację w przeciętnym domu i jak ją przewieźć na imprezę nie posiadając TIR’a (małe stacje obecnie nie mieszczą się do samochodu osobowego).
W takim razie odnieś się do:
Oraz awaryjnego łączenia z braku pasujących modułów o profilach MP<>MG, MP<>MN.T_Domagalski pisze: 2. Czasami (np. na warsztatach) moduły są ustawiane na blatach stołów. Znormalizowana wysokość ułatwia wtedy ich montaż.
Mam również nadzieję, że poradzisz jak zbudować średniej wielkości stację w przeciętnym domu i jak ją przewieźć na imprezę nie posiadając TIR’a (małe stacje obecnie nie mieszczą się do samochodu osobowego).
Ostatnio zmieniony 01 sty 2009, 11:45 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
No, tu akurat palnąłeś chyba bez zastanowienia. Moduły MPx mogą być o wysokości nie tylko 160mm, ale również 90mm.Grzegorz TT pisze:sTTandard cechuje spora rozrzutność pod względem zagospodarowania miejsca i używanych materiałów (160mm przy MPX)...
Ostatnio zmieniony 01 sty 2009, 11:45 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PiotrZ
- Kontakt:
Dokładnie tak! Ja bym proponował, że skoro masz już przycięte deski na 100mm, to zetnij jeszcze 1cm i będzie sTTanadardowo. Jeśli na jakichś warsztatach "stołowych" (bez nóg) będziesz się łączyć z modułem h=160mm, wówczas wystarczy podłożyć na krańcach belkę 70x70.wykombinowałem sobie na podstawie tego rysunku, że można wykonać profil na wysokość 90 -kable wtedy wiszą - ewentualnie mogą być podwieszone na jakimś uchwycie lub na wysokość160 wtedy kable przechodzą przez otwór techniczny
Na większe zloty norma wymaga własnych nóg, a wtedy wysokość skrzynki nie ma znaczenia.
PiotrZ
Ostatnio zmieniony 01 sty 2009, 11:44 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kilkujadek
- Kontakt:
Nie. Mój najnowszy ma 56mm od podstawy do główki szyny.adamTT pisze: Czy wszystkie segmenty mają wysokość 16 cm?
"160" to obrys pełnowymiarowego profilu a "90" odchudzonego przy czym taki profil nie nadaje się do połączenia awaryjnego z MG i MNadamTT pisze: Tak jeszcze z ciekawości zapytam ponownieco określają te dwie liczby 90 i 160 na rysunku MP2-TT.
Ostatnio zmieniony 01 sty 2009, 11:43 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
adamTT
- Kontakt:
Pytam o te wymiary ponieważ mam już wykonane skrzynki które robiłem wg zamieszczonego opisu w ŚK. Wysokość właśnie wynosi 10 cm. Rozumiem że norma nie nakłada jaka ma być wysokość poszczególnych segmentów, natomiast określa wysokość profili przejściowych gdzie określono wysokość na 16 cm. W moim przypadku gdybym chciał wykonać moduł przejściowych o znormalizowanej wysokości 16 cm to miałbym problem z ustawieniem ich w jednej płaszczyźnie. W moim przypadku w grę wchodzi podłoga, bo nóg się jeszcze nie dorobiłem... 
Jak to się więc ma do wypowiedzi:
Nigdy nie byłem na warsztatach, ani na żadnych zlotach itp. więc nie wiem jak to wygląda od strony praktycznej, ale może w przyszłości będę miał okazje uczestniczyć, tak więc budując swoje moduły, chciałbym je móc kiedyś podłączyć do innych.
Problem zniknie kiedy wykonam do swoich segmentów nogi, wtedy wykonanie profilu przejściowego w wysokości 16 cm i dołączenie do moich skrzynek 10cm nie będzie problemem
Tak jeszcze z ciekawości zapytam ponownie
co określają te dwie liczby 90 i 160 na rysunku MP2-TT. Zasugerowałem się tą przerywaną linią, wykombinowałem sobie na podstawie tego rysunku, że można wykonać profil na wysokość 90 -kable wtedy wiszą - ewentualnie mogą być podwieszone na jakimś uchwycie lub na wysokość160 wtedy kable przechodzą przez otwór techniczny. 
Jak to się więc ma do wypowiedzi:
Czy wszystkie segmenty mają wysokość 16 cm?T_Domagalski pisze:2. Czasami (np. na warsztatach) moduły są ustawiane na blatach stołów. Znormalizowana wysokość ułatwia wtedy ich montaż.
Nigdy nie byłem na warsztatach, ani na żadnych zlotach itp. więc nie wiem jak to wygląda od strony praktycznej, ale może w przyszłości będę miał okazje uczestniczyć, tak więc budując swoje moduły, chciałbym je móc kiedyś podłączyć do innych.
Problem zniknie kiedy wykonam do swoich segmentów nogi, wtedy wykonanie profilu przejściowego w wysokości 16 cm i dołączenie do moich skrzynek 10cm nie będzie problemem
Tak jeszcze z ciekawości zapytam ponownie
Ostatnio zmieniony 01 sty 2009, 11:38 przez adamTT, łącznie zmieniany 1 raz.