2012 - Zapowiedzi i Nowości

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Zablokowany
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

Re: 2012 - Zapowiedzi i Nowości

Post autor: wojtek_ »

et22 pisze:Ale zgodnie z opisem na stronie, literka n występuje po 1985 r., więc należałoby najpierw sprawdzić datę rewizji tego wagonu, jeśli jest przed 1985 r. no to chyba byłoby OK?
Zdecydowanie gorzej bo przed 1985 w oznaczeniu powinno być jeszcze więcej literek: w, x, z
Tutaj N-kowy wagonik z oznaczeniem Bwxzd: link

pzdr
wj

edit:
wg informacji na stronie modelmanii:
Stacja macierzysta: Bydgoszcz
Numer wagonu: 51 51 20-80 711-7
Rewizja: 85.07.15
Ostatnio zmieniony 06 sty 2012, 13:51 przez wojtek_, łącznie zmieniany 1 raz.
et22
Kontakt:

Post autor: et22 »

Ale zgodnie z opisem na stronie, literka n występuje po 1985 r., więc należałoby najpierw sprawdzić datę rewizji tego wagonu, jeśli jest przed 1985 r. no to chyba byłoby OK?

Gorsze jest chyba to, że on ma za nisko umieszczone światła końca pociągu, u nas chyba zawsze były wyżej?
Ostatnio zmieniony 06 sty 2012, 13:25 przez et22, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Wojtek, na temat dziadostwa Tilliga co do modeli pkp mozna by ksiązkę napisac, nie szarpmy sobie nerwów.
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

po pierwsze to żadna lampka, tylko jakiś syf w kolorze niebieskim bo nawet zakładając, że to lampka to jest to:
"Oznaczenie wagonów pocztowych z funkcjonariuszami, wagonów restauracyjnych, sypialnych, jak i również innych wagonów specjalnego
przeznaczenia oraz wagonów z podróżnymi na stacji, jeżeli te wagony nie
są złączone z pociągiem
"
czyli producent sugeruje zakup jednego wagonu i postawienie go na bocznicy. bez sensu.

po drugie skoro są kratki ogrzewania nawiewnego to w oznaczeniu wagonu powinna być literka n >> Tu więcej na temat oznaczeń wagonów osobowych

po trzecie: Tillig wyprodukował juz taki wagon w skali H0. Na obrazkach brak niebieskiego gluta i w oznaczeniu jest dodatkowa litera.
Żle to świadczy o producencie, który nie potrafi zrobić ctrl-c +ctrl-v....

pzdr
wj

ps
w H0 Tillig też ma wtopy.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2012, 12:52 przez wojtek_, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Post autor: Witek M. »

By1 pisze:[...] powinno być Bdn lub Bdnu lub Bdnu-x
Tak i mi się wydaje :( Sądząc po numeracji ma to być wagon typu Goerlitz 78. Te wagony posiadały ogrzewanie nawiewem, więc symbol "n" powinien występować.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2012, 12:41 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
By1
Kontakt:

Post autor: By1 »

Czyli generalnie można założyć, że niebieska lampka to jakieś nieporozumienie.

A co z oznaczeniem wagonu, o które pytałem? Ktoś potrafi zabrać głos w tej sprawie?

Według mnie powinno być Bdn lub Bdnu lub Bdnu-x, ale moge się mylić.

MfG
By1
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Mariusz pisze:Wnioskuję, że jest to bardzo ważny wagon z bardzo ważnymi funkcjonariuszami. Może sam wódz DDR w nim jechał i dlatego ma niebieskie lampki.
Tak się składa że to przepisy PKP a nie DR, tym bardziej pociągów rządowych DDR 8)
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Wnioskuję, że jest to bardzo ważny wagon z bardzo ważnymi funkcjonariuszami. Może sam wódz DDR w nim jechał i dlatego ma niebieskie lampki.
Jeszcze maszynista by drgnął pociągiem, gdy ten wysiadał z wagonu. A niebieskie światełko zapewni bezpieczeństwo wysiadających, albo pijących napitki wewnątrz wagonu.
Tak czy owak nie widziałem takiego wagonu jak i wodza w nim.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Marcin pisze:Ja równiez nie spotkałem nigdy na oliwkowym wagonie (poza pocztą) żeby była ta lampka, ot ...ironio losu...kolejny wagon udający pkp z kolekcji tilliga :mrgreen:
Zdania uczonych są jednak podzielone. 8)
Zapalone światełko, z boku wagonu, oznacza, że odbywa się wsiadanie lub wysiadanie z wagonu. Sygnał ten stosowany był na ambulansach pocztowych i oznaczał trwanie załadunku lub wyładunku wagonu. Wagony pocztowe i niektóre salonki mają też na szczycie światło niebieskie, oznaczające, że w wagonie znajdują się ludzie. Sygnał ten stosowany jest w czasie postoju wagonu niebędącego w składzie pociągu.
W nowszych wagonach pocztowych i zapewne w nowej salonce też, boczna niebieska lampka zapala się automatycznie w chwili, gdy drzwi wagonu są otwarte.
Sygnał Tb 2 (§ 10 E-1)
A ten mówi jednoznacznie że:
Sygnał Tb 2 "Oznaczenie wagonów pocztowych z funkcjonariuszami, wagonów restauracyjnych, sypialnych, jak i również innych wagonów specjalnego
przeznaczenia oraz wagonów z podróżnymi na stacji, jeżeli te wagony nie
są złączone z pociągiem"
Dzienny: po jednej niebieskiej chorągiewce umieszczonej na każdej ścianie szczytowej wagonu.

Dzienny i nocny: po jednym lub dwa niebieskie światła na każdej ścianie szczytowej wagonu; dopuszcza się takie wykonanie latarń, by niebieskie światło było widoczne także z boku wagonu, lub umieszczenie na bocznej ścianie dodatkowych świateł niebieskich.

Sygnał Tb 2 na oznaczenie wagonów specjalnego przeznaczenia można stosować na jednej ścianie szczytowej wagonu, jeżeli najechanie na wagon zagraża tylko z jednej strony.

Sygnał Tb 2 zakłada i zdejmuje personel wagonu, a w przypadku braku personelu pracownik stacyjny, jeżeli inne instrukcje nie stanowią inaczej.

Sygnał Tb 3 " Oznaczenie wagonów pocztowych w pociągach w czasie postoju,
podczas załadowania i wyładowania poczty"
Dzienny: niebieska chorągiewka lub latarka z niebieskim światłem, świecąca na trzy strony, umieszczone na otwartych drzwiach.
Nocny: latarka z niebieskim światłem świecącym na trzy strony, umieszczona na otwartych drzwiach wagonu.
Dzienny i nocny: lampy sygnałowe z niebieskim światłem wbudowane w boczne ściany wagonu.
Na wagonach pocztowych sygnał Tb 3 zakładają i zdejmują funkcjonariusze pocztowi.
;)
Ostatnio zmieniony 05 sty 2012, 22:18 przez Maciej, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Ja równiez nie spotkałem nigdy na oliwkowym wagonie (poza pocztą) żeby była ta lampka, ot ...ironio losu...kolejny wagon udający pkp z kolekcji tilliga :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 05 sty 2012, 21:29 przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

Niebieska lampka jest zapalana przez pracowników poczty lub bagażowych i oznacza że trwa załadunek i odjazd pociągu jest zabroniony, nie spotkałem na PKP takiego wagonu.
Samowarek
Kontakt:

Post autor: Samowarek »

Może to oznaczenie przedziału pocztowego bo wagony pocztowe zostały wycofane z przez Pocztę z przewozów.(zgaduję bo się nigdy z czymś podobnym nie spotkałem) lub wagon innych przewożników a pomalowany na PKP i ten element pozostał. :/
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

niebieska lampka, taka jaką miały wagony pocztowe, tylko po co to w tym ?
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

y

y: http://www.amcwroclaw.pl/index.php?opti ... Itemid=159
pzdr
wj

ps
co to jest to niebieskie coś przy drzwiach?
Ostatnio zmieniony 05 sty 2012, 18:49 przez wojtek_, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
carman
Kontakt:

Post autor: carman »

makieciarz pisze:Jak by uciekło to pokazał się nowy katalog Tilliga na rok 2012
Heavy duty wagon, PKP
Prototype: Heavy duty wagon type SSy of the Polish State Railways loaded with one Leopard tank.
H0, str. 105.
Ja chcę taki w TT! :D
Ostatnio zmieniony 05 sty 2012, 11:37 przez carman, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany

Wróć do „Tabor”