Marcin pisze:Ja równiez nie spotkałem nigdy na oliwkowym wagonie (poza pocztą) żeby była ta lampka, ot ...ironio losu...kolejny wagon udający pkp z kolekcji tilliga

Zdania uczonych są jednak podzielone.
Zapalone światełko, z boku wagonu, oznacza, że odbywa się wsiadanie lub wysiadanie z wagonu. Sygnał ten stosowany był na ambulansach pocztowych i oznaczał trwanie załadunku lub wyładunku wagonu. Wagony pocztowe i niektóre salonki mają też na szczycie światło niebieskie, oznaczające, że w wagonie znajdują się ludzie. Sygnał ten stosowany jest w czasie postoju wagonu niebędącego w składzie pociągu.
W nowszych wagonach pocztowych i zapewne w nowej salonce też, boczna niebieska lampka zapala się automatycznie w chwili, gdy drzwi wagonu są otwarte.
Sygnał Tb 2 (§ 10 E-1)
A ten mówi jednoznacznie że:
Sygnał Tb 2 "Oznaczenie wagonów pocztowych z funkcjonariuszami, wagonów restauracyjnych, sypialnych, jak i również innych wagonów specjalnego
przeznaczenia oraz wagonów z podróżnymi na stacji, jeżeli te wagony nie
są złączone z pociągiem"
Dzienny: po jednej niebieskiej chorągiewce umieszczonej na każdej ścianie szczytowej wagonu.
Dzienny i nocny: po jednym lub dwa niebieskie światła na każdej ścianie szczytowej wagonu; dopuszcza się takie wykonanie latarń, by niebieskie światło było widoczne także z boku wagonu, lub umieszczenie na bocznej ścianie dodatkowych świateł niebieskich.
Sygnał Tb 2 na oznaczenie wagonów specjalnego przeznaczenia można stosować na jednej ścianie szczytowej wagonu, jeżeli najechanie na wagon zagraża tylko z jednej strony.
Sygnał Tb 2 zakłada i zdejmuje personel wagonu, a w przypadku braku personelu pracownik stacyjny, jeżeli inne instrukcje nie stanowią inaczej.
Sygnał Tb 3 " Oznaczenie wagonów pocztowych w pociągach w czasie postoju,
podczas załadowania i wyładowania poczty"
Dzienny: niebieska chorągiewka lub latarka z niebieskim światłem, świecąca na trzy strony, umieszczone na otwartych drzwiach.
Nocny: latarka z niebieskim światłem świecącym na trzy strony, umieszczona na otwartych drzwiach wagonu.
Dzienny i nocny: lampy sygnałowe z niebieskim światłem wbudowane w boczne ściany wagonu.
Na wagonach pocztowych sygnał Tb 3 zakładają i zdejmują funkcjonariusze pocztowi.