Jak podlaczyc

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Re: Jak podlaczyc

Post autor: aquirlan »

TA sama. Rozjazdy podłączasz w następujący sposób - bierzesz FZ1, podłączasz lewe wyprowadzenie zasilania dla akcesoriów do skrajnego przyłączenia na klawiaturze sterującej. Potem z klawiatury, z wyprowadzeń dla kolejnych przycisków, ciągniesz przewody do lewej i prawej blaszki w rozjeździe. Środkową przyłączasz do prawego wyjścia z FZ1. Jakbyś się pogubił, to schematy są w sieci.
franek80
Kontakt:

jak podlaczyc

Post autor: franek80 »

HA HA taka sama masz moze jakies instrukcje jak podlaczyc elektryke

bylbym wdzieczny
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Post autor: aquirlan »

A już myślałem, że to deja vu...
http://allegro.pl/makieta-tt-i1902250217.html

Pucuj tory, cilit bang, polecam.
Marsal
Kontakt:

Post autor: Marsal »

Witam!
Proponuję na dobry początek zadbać o tory. Przeczyścić szyny, przyjrzeć się końcówkom szyn, gdzie tory łączą się ze sobą. Końcówki te poprzez wielokrotne ich łączenie i rozłączanie potrafią się deformować. Należy doprowadzić do tego, aby był poprawny profil szyny w kształcie "U", a następnie dogiąć blaszki pod podkładami. Ja osobiście dla ciaśniejszego połączenia torów odginam lekko wsuwki w kierunku środka toru. Tory nie rozłączają się wtedy same.
Twój zasilacz, na zdjęciu to zasilacz z zestawu StartTT, ma on zakres napięć od 0 do 9 V. Biorąc pod uwagę straty na niepewnych połączeniach torów to zdecydowanie za mało.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Zajrzyj TU. Znajdziesz tam niezbedne informacje. Czyszczonko, Smarowanko też się przyda przejrzeć. :lol:
Awatar użytkownika
Sudovia
Kontakt:

Post autor: Sudovia »

Witaj.
Ja na twoim miejscu, to bym przeczyścił tory i zmienił zasilacz. Proponuję stary niezawodny FZ1. Zobacz też, czy lokomotywa nie potrzebuje małego przeglądu (smarowanie, czyszczenie, odbiór prądu). Zakładam, iż masz tabor BTTB.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2011, 09:16 przez Sudovia, łącznie zmieniany 1 raz.
franek80
Kontakt:

jeszcze jedno

Jest na niej 5 rozjazdów i trzy podłączenia prądu
Obrazek
Ostatnio zmieniony 15 lis 2011, 09:30 przez franek80, łącznie zmieniany 3 razy.
franek80
Kontakt:

Jak podlaczyc

Witam wszystkich

Jakiś czas temu dostałem od ojca makietę, która przeleżała w szafie ponad 15 lat i postanowiłem w końcu ją zrobić. Kupiłem kolejki, domki i jeszcze trochę innych rzeczy i tu pojawił się problem. Nie mam żadnej instrukcji, a dopiero zaczynam się uczyć, więc proszę o pomoc.

Później wstawię zdjęcie.

Gdy podłączam prąd do torów kolejka zaczyna jechać, ale bardzo powoli i staje i znów jedzie, a w niektórych miejscach nie ma w ogóle prądu, sprawdzałem żarówką.

Proszę o jakieś linki lub odpis.

Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 15 lis 2011, 09:14 przez franek80, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”