Jak podlaczyc
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- aquirlan
- Kontakt:
Re: Jak podlaczyc
TA sama. Rozjazdy podłączasz w następujący sposób - bierzesz FZ1, podłączasz lewe wyprowadzenie zasilania dla akcesoriów do skrajnego przyłączenia na klawiaturze sterującej. Potem z klawiatury, z wyprowadzeń dla kolejnych przycisków, ciągniesz przewody do lewej i prawej blaszki w rozjeździe. Środkową przyłączasz do prawego wyjścia z FZ1. Jakbyś się pogubił, to schematy są w sieci.
-
- Kontakt:
jak podlaczyc
HA HA taka sama masz moze jakies instrukcje jak podlaczyc elektryke
bylbym wdzieczny
bylbym wdzieczny
- aquirlan
- Kontakt:
A już myślałem, że to deja vu...
http://allegro.pl/makieta-tt-i1902250217.html
Pucuj tory, cilit bang, polecam.
http://allegro.pl/makieta-tt-i1902250217.html
Pucuj tory, cilit bang, polecam.
-
- Kontakt:
Witam!
Proponuję na dobry początek zadbać o tory. Przeczyścić szyny, przyjrzeć się końcówkom szyn, gdzie tory łączą się ze sobą. Końcówki te poprzez wielokrotne ich łączenie i rozłączanie potrafią się deformować. Należy doprowadzić do tego, aby był poprawny profil szyny w kształcie "U", a następnie dogiąć blaszki pod podkładami. Ja osobiście dla ciaśniejszego połączenia torów odginam lekko wsuwki w kierunku środka toru. Tory nie rozłączają się wtedy same.
Twój zasilacz, na zdjęciu to zasilacz z zestawu StartTT, ma on zakres napięć od 0 do 9 V. Biorąc pod uwagę straty na niepewnych połączeniach torów to zdecydowanie za mało.
Proponuję na dobry początek zadbać o tory. Przeczyścić szyny, przyjrzeć się końcówkom szyn, gdzie tory łączą się ze sobą. Końcówki te poprzez wielokrotne ich łączenie i rozłączanie potrafią się deformować. Należy doprowadzić do tego, aby był poprawny profil szyny w kształcie "U", a następnie dogiąć blaszki pod podkładami. Ja osobiście dla ciaśniejszego połączenia torów odginam lekko wsuwki w kierunku środka toru. Tory nie rozłączają się wtedy same.
Twój zasilacz, na zdjęciu to zasilacz z zestawu StartTT, ma on zakres napięć od 0 do 9 V. Biorąc pod uwagę straty na niepewnych połączeniach torów to zdecydowanie za mało.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
- Sudovia
- Kontakt:
Witaj.
Ja na twoim miejscu, to bym przeczyścił tory i zmienił zasilacz. Proponuję stary niezawodny FZ1. Zobacz też, czy lokomotywa nie potrzebuje małego przeglądu (smarowanie, czyszczenie, odbiór prądu). Zakładam, iż masz tabor BTTB.
Pozdrawiam.
Ja na twoim miejscu, to bym przeczyścił tory i zmienił zasilacz. Proponuję stary niezawodny FZ1. Zobacz też, czy lokomotywa nie potrzebuje małego przeglądu (smarowanie, czyszczenie, odbiór prądu). Zakładam, iż masz tabor BTTB.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2011, 09:16 przez Sudovia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
jeszcze jedno
Ostatnio zmieniony 15 lis 2011, 09:30 przez franek80, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Kontakt:
Jak podlaczyc
Witam wszystkich
Jakiś czas temu dostałem od ojca makietę, która przeleżała w szafie ponad 15 lat i postanowiłem w końcu ją zrobić. Kupiłem kolejki, domki i jeszcze trochę innych rzeczy i tu pojawił się problem. Nie mam żadnej instrukcji, a dopiero zaczynam się uczyć, więc proszę o pomoc.
Później wstawię zdjęcie.
Gdy podłączam prąd do torów kolejka zaczyna jechać, ale bardzo powoli i staje i znów jedzie, a w niektórych miejscach nie ma w ogóle prądu, sprawdzałem żarówką.
Proszę o jakieś linki lub odpis.
Z góry dziękuję
Jakiś czas temu dostałem od ojca makietę, która przeleżała w szafie ponad 15 lat i postanowiłem w końcu ją zrobić. Kupiłem kolejki, domki i jeszcze trochę innych rzeczy i tu pojawił się problem. Nie mam żadnej instrukcji, a dopiero zaczynam się uczyć, więc proszę o pomoc.
Później wstawię zdjęcie.
Gdy podłączam prąd do torów kolejka zaczyna jechać, ale bardzo powoli i staje i znów jedzie, a w niektórych miejscach nie ma w ogóle prądu, sprawdzałem żarówką.
Proszę o jakieś linki lub odpis.
Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 15 lis 2011, 09:14 przez franek80, łącznie zmieniany 1 raz.