Dekodery dla rumaków z mojej stajni

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Dekodery dla rumaków z mojej stajni

Post autor: ArturSchŁ »

Cobrix pisze:Transport przyjechal.
Woow !! Ładny TRANSPORT !!
:shock:

Witamy w świecie CYFRY !!
:mrgreen:
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

"Nadejszla wiekopomna chwila" :)

Transport przyjechal. Ta nocka i pewnie nastepne z glowy :)

Biore sie do dziela. Na pierwszy ogien ida Taurusy :)

Obrazek
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

1.
Cobrix pisze:Czy ona jest tej samej wielkosci co na zdjeciach z ICE?
Są tej samej wielkości.

2.
Cobrix pisze:Co lepsze w takim razie dekoder z kabelkami czy NEM651.
Najlepsze by było zdobycie i wlutowanie GNIAZDA NEM + 10411. A kupisz i wlutujesz co Ci wygodniej.

3.
Cobrix pisze:Sciezki sa od dolu ... Czy musze wylutowac silnik
Wystarczy wyjąć płytkę z silnikiem, położyć obok do lutowania i założyć spowrotem.
Cobrix
Kontakt:

Poniewaz jutro zamawiam dekodery chcialbym sie jeszcze upewnic co do BR 101. Odnosnie reszty lokow juz wiem co i jak.

Obrazek

Rozumiem ze mam wylamac ta plytke. Czy ona jest tej samej wielkosci co na zdjeciach z ICE? Wydaje mi sie troche mniejsza i mam watpliwosci czy sciezki sa w tej samej odleglosci. Na zdjeciach z przerobki ICE dekoder z NEM651 pasuje idealnie natomiast gdyby sie okazalo ze jednak sciezki sa tutaj wezej to ciezko bedzie wlutowac. Co lepsze w takim razie dekoder z kabelkami czy NEM651.
I drugie pytanie. Sciezki sa od dolu plytki wiec zeby sie do nich dostac trzeba zdemontowac cala plytke. Niestety trzyma jak takze silnik. Czy musze wylutowac silnik czy istnieje jakis inny sposob demontazu?
ArJu
Kontakt:

Re: Dekodery dla rumakow z mojej stajni

Post autor: ArJu »

Cobrix pisze:Dokladnie tak. W mojej 52 wygiela sie jedna z tych blaszek w laczniku i prad pobierany byl tylko przez kola w tendrze. Gdy to w koncy wykrylem i poprawilem w koncy loko przestala zabkowac. Sam tender jezdzi kiepsko podejrzewam ze ma cos nie tak z odbiorem pradu. Teraz gdy prad pobieraja takze kola z lokomotywy nie ma juz przypadkow ze loko zacina sie.
Gratulacje! Pamiętam z innego wątku, jak narzekałeś na BR52. Cieszę się, że udało Ci się to skorygować. To także nauka dla innych posiadaczy tego i tym podobnych loków.
Cobrix pisze:Czy sugerujesz ze zamontowanie dekodera zmieni stan rzeczy i prad bedzie pobierany tylko z tendra? Wydaje mi sie ze poprowadzenie tego jednego kabelka do loka ma na celu sterowanie oswietleniem przed dekoder. Andrzej tez napisal o odizolowaniiu swiatel wiec pobor pradu przez osie loko chyba pozostaje bez zmian?
Ja tylko zastanawiałem się, czy nie zmienić przeznaczenia styków w sprzęgu i nie wykorzystać ich do zasilania śwateł w loku. Ale - mając na uwadze Twoje wcześniejsze problemy - rozumiem, że to nienajlepszy pomysł. Zastanawiam się jeszcze nad wstawieniem dodatkowego dekodera w loku, sterującego tylko przednimi światłami, aby uniknąć kabla/i między lokiem i tendrem.
Pozdrawiam,
ArTTur
andrzejc
Kontakt:

Post autor: andrzejc »

Jestem w trakcie pakowania się przed wyjazdem na urlop, znikam na jakieś trzy tygodnie.
Jak wrócę to opiszę dokładnie jak podłączyłem dekoder do mojej BR52, a obecnie TY2
Ostatnio zmieniony 09 sie 2006, 09:02 przez andrzejc, łącznie zmieniany 1 raz.
Cobrix
Kontakt:

ArJu pisze:Jeśli się nie mylę, pierwotnie stykami miedzy parowozem a tendrem prowadzone jest dodatkowe zasilanie pobierane przez koła lokomotywy. Czy tak jest naprawdę? Jeśli tak, to czy nie dzieje się nic złego (np. na rozjazdach), gdy zasilanie jest tylko przez koła tendra? Dodam, że sam jestem zainteresowany przeróbką, ale jakoś nie mogę się zabrać.
Dokladnie tak. W mojej 52 wygiela sie jedna z tych blaszek w laczniku i prad pobierany byl tylko przez kola w tendrze. Gdy to w koncy wykrylem i poprawilem w koncy loko przestala zabkowac. Sam tender jezdzi kiepsko podejrzewam ze ma cos nie tak z odbiorem pradu. Teraz gdy prad pobieraja takze kola z lokomotywy nie ma juz przypadkow ze loko zacina sie.

Czy sugerujesz ze zamontowanie dekodera zmieni stan rzeczy i prad bedzie pobierany tylko z tendra? Wydaje mi sie ze poprowadzenie tego jednego kabelka do loka ma na celu sterowanie oswietleniem przed dekoder. Andrzej tez napisal o odizolowaniiu swiatel wiec pobor pradu przez osie loko chyba pozostaje bez zmian?

Andrzeju jesli mozna Cie prosic o kilka slow o przerobce. Jestes jedyna osoba ktora tego doswiadczyla wiec bazujemy na Twoim doswiadczeniu. Czy to podlaczenie polega tylko na przylutowaniu kabelka czy trzeba jeszcze ingerowac w sciezki na plytce i cos przerwac?
Na jednym z tych zdjec wyglada jak by trzeba fizycznie ingerowac w obwod na plytce i zeskrobac cos.
ArJu
Kontakt:

Post autor: ArJu »

ArturSch pisze:W lokomotywach posiadających "uniwersalną" płytkę drukowaną np BR101, ICE itd można zastosować dwa różne sposoby wstawienia dekodera : użyć płytki TE-1/TE-2 jak opisał ArJu albo wyłamać zaślepkę analogową jak opisałem TU. Płytki TE-1/TE-2 wcale nie są prostsze w montażu, a i do końca nie wiadomo czy ich dekodery mają wszystkie pożądane funkcje (może ArJu uzupełni/poprawi mnie).
Według moich "badań" w TE2 zabudowany jest jednak Silver. Proszę więc mieć to na uwadze w kwestii oczekiwanych funkcjonalności.
andrzejc pisze:Tak to prawda. W parowozie musisz wyizolować oświetlenie i połączyć kabelkami do tendra.
Jeśli się nie mylę, pierwotnie stykami miedzy parowozem a tendrem prowadzone jest dodatkowe zasilanie pobierane przez koła lokomotywy. Czy tak jest naprawdę? Jeśli tak, to czy nie dzieje się nic złego (np. na rozjazdach), gdy zasilanie jest tylko przez koła tendra? Dodam, że sam jestem zainteresowany przeróbką, ale jakoś nie mogę się zabrać.
Pozdrawiam,
ArTTur
Awatar użytkownika
martinezo
Kontakt:

Post autor: martinezo »

TomekW pisze:..........
No właśnie - wykorzystam okazję i zapytam - Martinezo -> czy planujesz zaimplementować tą (jakże przydatną funkcję) w swojej produkcji ? :)
Witam

Pewno ze tak.
Tylko ze jednoczesnie robie pare watkow DCC wlacznie z realizacja zamowien........
.... jest "jeszcze" Rodzina, praca i trzeba kiedys .... spac :D
ABC nie nalezy do prostych problemow, choc idea i zewnetrzne postrzeganie mowi cos innego.
Juz pare razy wydawalo mi sie ze "mam" rozwiazanie. Poranek weryfikowal......
Jak sie poddam - dam znac ;) chyba ze wczesniej bede mogl oglosic sprawdzona wersje ABC w M133/5

Pozdrawiam
marcin
andrzejc
Kontakt:

Tak to prawda. W parowozie musisz wyizolować oświetlenie i połączyć kabelkami do tendra.
Umieszczenie dekodera jest pokazane na zdjęciu, spokojnie się mieści, ja tak zrobiłem.
W starszych wersjach tędra trzeba tą imitację węgla trochę podfrezować.
Cobrix
Kontakt:

Znalazlem cos takiego:

http://tt.borrmanns.de/index.php?nav=134;0&cont=digital-br52#top

Rany wyglada na to ze trzeba calego loka na drobne rozebrac :(
Cobrix
Kontakt:

Dziekuje wszystkim za podpowiedzi.

Pozostaje tylko jedna niewiadoma - BR 52.

Mam watpliwosci czy ten dekoder z kabelkami sie tam zmiesci :( jest naprawde malo miejsca. A po drugie nie wiem jak te kabelki przylutowac. Nie ma tam zadnego typowego miejsca jak w innych lokach. Moze te kabelki trzeba przylutowac do tych punktow na plytce? Ale ktory do ktorego ?

Gdzies wydaje mi sie ze na ktorym forum czytalem ze ktos posiada BR 52 z dekoderem ale nie pamietam kto.
Awatar użytkownika
TomekW
Kontakt:

Post autor: TomekW »

ArturSch pisze:Martinezo jeszcze nie zaimplementował ABC. Innych marek też są pozbawione tych funkcji.
No właśnie - wykorzystam okazję i zapytam - Martinezo -> czy planujesz zaimplementować tą (jakże przydatną funkcję) w swojej produkcji ? :)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Cobrix pisze:to jestem skazany na Gold Mini (jezeli chodzi o wymiary).
Zalezy mi na USP (mam anglika na ktorym moga sie dziac rozne rzeczy) i na ABC.
Raczej na LENZ'a - Gold'y, bo Silvery nie mają UPSa, a o ile wiem Martinezo jeszcze nie zaimplementował ABC. Innych marek też są pozbawione tych funkcji.
Cobrix pisze:4. Tillig BR 101. 5. Tillig ICE.
W lokomotywach posiadających "uniwersalną" płytkę drukowaną np BR101, ICE itd można zastosować dwa różne sposoby wstawienia dekodera : użyć płytki TE-1/TE-2 jak opisał ArJu albo wyłamać zaślepkę analogową jak opisałem TU. Płytki TE-1/TE-2 wcale nie są prostsze w montażu, a i do końca nie wiadomo czy ich dekodery mają wszystkie pożądane funkcje (może ArJu uzupełni/poprawi mnie). W przeróbkach z wyłamywaniem możemy użyć zarówno Gold mini z wtykiem NEM 651 jak i z kabelkami - tylko kwestia zamocowania. Możliwe jest także użycie Silverów mini, ale nie posiadają USP oraz stwierdziliśmy pewne problemy w egzemplarzach z pierwszej serii (np wolna jazda).

Jeśli zamierzamy zestawić lokomotywy do trakcji wielokrotnej np 2 Ludmiły w tandemie (adres grupowy) to zalecam użycie identycznych dekoderów z jednej partii.
Ostatnio zmieniony 08 sie 2006, 09:59 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 3 razy.
andrzejc
Kontakt:

Ad. 1 możesz zastosować normalnego Golda.
Ad. 2 dobrze rozumujesz, tylko zamiast wycinania proponuję wylutować płytkę.
Ad. 3 Do Ludmiły Gold Mini
Ad. 4 Na zdjęciach pokazana jest starsza wersja płytki, w nowszych jest miejsce na dekoder,
do starszej wersji można zastosować Golda Mini z kabelkami.
Ad. 5 Do ICE potrzebne są dwa dekodery na jednym adresie.
Ad. 6 Tak ja. Potrzebny jest Ci dekoder z kabelkami, dekoder należy przykleić taśmą do imitacji
węgla
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”