Makieta - Toras Zduny

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
toras
Kontakt:

Re: Makieta - Toras Zduny

Post autor: toras »

Dachówek Auhagena, z racji tego, że niedawno powróciłem do modelarstwa to nie miałem w rękach. Najlepiej będzie jak kupię i porównam z moim pomysłem. Zobaczymy co lepiej wygląda. Cenowo lepiej powinny wyjść wycinanki. Auhagen 10x20cm kosztuje koło 6-7zł.
Wycinane powinny kosztować koło 17zl za arkusz A4. Będą układane na zakładkę, wiec de facto po złożeniu jest to mniejszy format.

Teoretycznie na to samo może wyjść, ale przyjemności więcej przy układaniu dachówki samemu zaprojektowanej ;)
Ostatnio zmieniony 27 paź 2011, 19:52 przez toras, łącznie zmieniany 3 razy.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

To może dachówki Auhagena zastosuj?
Sporo różnych wzorów do wyboru - ciekawe jak cenowo konkurowały by z wycinankami laserowymi :)

Paweł
toras
Kontakt:

Na zdjęciu słabo widać, bo tam akurat pada cień na grubą krawędź dachu. Nie mniej z jednej strony jest około 1mm od dachu. Co do mocowania masz racje. Jest w sumie źle i bardziej umowne. Następnym razem muszę poprawić.
Co do przewodu to bardzo dobry pomysł. Musze poszukać coś co się nada do modelu docelowego.

Dzięki za podpowiedz!

p.s.
Teraz będę się przymierzał do nakładania dachówki (pocięta laserowo w paskach), więc powinna być trójwymiarowa i dobrze wyglądać.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2011, 18:50 przez toras, łącznie zmieniany 2 razy.
Paweł Basiński
Kontakt:

Hmm - ta rynna wygląda jakby w rzeczywistości wisiała jakieś 20-30cm pod dachem, a powinna być mocowana prawie bezpośrednio do dachu.

A na rynny wypróbuj zwykły przewód elektryczny pozbawiony przewodów i rozcięty na pół - zdecydowanie mniej syzyfowa praca :)

Paweł
toras
Kontakt:

Heja

No to udało się zrobić nawet rynny. Niestety krzywa na dole, ale to stary budynek ;) Rynny zrobiłem z patyczków do czyszczenia uszu. Ciężko było rozkroić te rurkę, ale po paru próbach udało się. Później lekko zacisnąć kombinerkami i pomalować. Pionowy upust z rynny to drucik ze spinacza owinięty papierem namoczonym w wikolu.
Doszedł jeszcze komin, podmurówka, belki przy dachu.
Obrazek

Teraz czas na to samo cięte laserowo, aby móc podświetlić i na kolejny model. Następna będzie ładniejsza kamienica do zabudowy szeregowej. Jak przyjdzie do mnie
drewno to wystartuje budowa zabytkowej wiaty peronowej.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2011, 18:48 przez toras, łącznie zmieniany 1 raz.
toras
Kontakt:

No właśnie gdybym miał doświadczenie to pewnie dobrze bym zrobił, a tak to trochę błędów poszło.

Użyłem:
- karton z bloku technicznego do ścian
- papier 120gr do zewnętrznych ram i drobnych elementów
- karton 1.6 mm na dach i dystanse okien
- zwykły papier do drukarki (ostatnia warstwa okien)

Początkowo ściany miały być z tego grubego kartonu, ale okazało się, że jest tak twardy, że wycinanie dziur na okna, nawet ostrym skalpelem stanowi nie lada wyzwanie. Więc poszedłem na łatwiznę, zrobiłem z bloku, a z kartonu wyciąłem paski, które podkleiłem dla usztywnienia i odsadzenia okien. Oczywiście zapomniałem zostawić na bokach miejsce na usztywnienia wzdłuż. Generalnie robiłem z tego, co dostałem w zwykłym papierniczym.
Na dach dodatkowo nakleiłem papier do wizytówek z fakturką w krateczkę. Elementy drewniane i deski z balsy. Kartonu nie gruntowałem.
Będę zamawiał ściany i inne elementy cięte laserowo, więc w następnym rzucie będzie można budynek podświetlić ;)

Przedostatnie foto:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, 21:36 przez toras, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł Basiński
Kontakt:

Hejka!
Jakiego kartonu używasz - specjalnie dla celów modelarskich czy jakiegoś innego wynalazku? ;)
Jestem ciekawy czy użycie grubszego kartonu np 1mm nie dało by ciekawszego efektu "3 wymiarów"
Gruntujesz ten karton?
Pytam się bo widać na niektórych fokach jak trochę się odkształca pod wpływem wody podczas malowania. a tak a'propo to zna ktoś dobry sposób na zagruntowanie przed wilgocią kartonu?

pozdrawiam
Paweł
toras
Kontakt:

Jako, że to model testowy to próbuję go jakoś zwaloryzować i przyznam, że coś mi nie idzie.
Niby jest mnóstwo porad w tym zakresie, ale jakoś ciężko przez nie przebrnąć, bo rzadko która dotyczy kartonu.
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, 21:32 przez toras, łącznie zmieniany 1 raz.
toras
Kontakt:

A tutaj jeszcze fotka z soboty:
Obrazek

i dzisiejsza:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, 21:24 przez toras, łącznie zmieniany 3 razy.
toras
Kontakt:

Makieta - Toras Zduny

Witam

Jestem nowy na forum, więc witam wszystkich serdecznie. TTką zaraził mnie ponownie kolega, więc odgrzebuję właśnie to co pozostało mi z dzieciństwa i wracam do modelarstwa po ponad dwudziestu latach ;)
Na rozgrzewkę i nabranie wprawy zaprojektowałem sobie kamienicę, wraz z teksturami etc, która skleiłem. Zaraz potem postanowiłem zrobić, co prawda kartonową, ale bardziej skomplikowaną wersję.
Jest już prawie skończona. Brakuje komina i paru belek i drobnych elementów. Zastanawiam się jak zrobić jeszcze rynny Dach chwilowo jest zastępczy, docelowo miała być dachówka. Okienka składają się z ramy zewnętrznej, ramy okiennej, samych okien, szyby i później firanek. Całość pomalowana jest akrylową Pactrą. Deseczki przy dachu wycięte są z balsy i zabejcowane. Prace zajęły mi 4 dni.
Teraz chcę zamówić pocięte wszystko laserowo, bo cięcie kartonu i papieru drobnych elementach skalpelem czasami jest hardcorem (rama okna ma pół milimetra).
Zaplanowałem zrobienie modułu(ów) makiety w sTTandardzie. Będzie to stacja Zduny (tutaj teraz mieszkam), wraz z peronami, bocznicą i nieco zmodyfikowaną okolicą. Przejrzałem dokumentacje i na pewno będę miał trochę pytań, do ludzi z doświadczeniem w tym temacie ;)
A to pierwsze koty za płoty:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jak skończę to zrobię jakieś ładniejsze zdjęcia ;)

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, 21:20 przez toras, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”