Makieta - Toras Zduny

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
toras
Kontakt:

Re: Makieta - Toras Zduny

Post autor: toras »

drlukasz pisze:Z całym szacunkiem, czytałeś sTTandard ? To tylko 7 stron w tym dużo rysunków, wstęp itd. Punkt 2.1.4
Czytalem parę razy. Dziś chyba zakręcony jestem, faktycznie zapomniałem i chciałem się tylko upewnić ;) 9cm między profilem, a napędem powinno zatem wystarczyć. Jestem na etapie projektowania, więc dlatego pytam.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2011, 08:20 przez toras, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

toras pisze:To jeszcze szybkie dwa pytanka:
- minimalny odstęp zwrotnicy od profilu (7cm) ?
Tyle by zmieścił się napęd i pozostawał dostęp do rozjazdu
toras pisze:- minimalny sensowny odstęp pomiędzy torem a brzegiem modułu (podobnie)?
Z całym szacunkiem, czytałeś sTTandard ? To tylko 7 stron w tym dużo rysunków, wstęp itd. Punkt 2.1.4
Ostatnio zmieniony 17 lis 2011, 08:19 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
toras
Kontakt:

To jeszcze szybkie dwa pytanka:
- minimalny odstęp zwrotnicy od profilu (7cm) ?
- minimalny sensowny odstęp pomiędzy torem a brzegiem modułu (podbonie)?
Awatar użytkownika
biker
Kontakt:

Post autor: biker »

toras pisze:Rozumiem, że łuki z nich też można robić?
Tak.
Artur napisał ostatnio o tym w innym wątku: http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=7816
Ostatnio zmieniony 16 lis 2011, 20:59 przez biker, łącznie zmieniany 2 razy.
toras
Kontakt:

huberTT pisze:wsuwasz je w mocowanie szyny widoczne na podkładach
O właśnie na to czekałem, gdy pytałem jak się je montuje;-)) Jestem przekonany. Rozumiem, że łuki z nich też można robić?
Ostatnio zmieniony 16 lis 2011, 18:47 przez toras, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
biker
Kontakt:

Post autor: biker »

Ani chwili się nie zastanawiaj, szyny metrowe, podkłady luzem i do nawlekania marsz :mrgreen:
Osobiście żałuję, że kiedyś kupowałem gotowe fleksy.
huberTT
Kontakt:

Post autor: huberTT »

toras pisze:Czyli stosujesz podkłady osobno i osobno szyny? Jak się to układa i montuje, bo szczerze mówiąc to nie wiem i też się nad tym zastanawiałem.
Po prostu kupujesz odcinki szyn o długości 1000 mm i wsuwasz je w mocowanie szyny widoczne na podkładach. Zmontowanie metrowego odcinka przy odpowiedniej technice zajmuje raptem kilka minut.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2011, 18:22 przez huberTT, łącznie zmieniany 2 razy.
toras
Kontakt:

ArturSchŁ pisze:Tak, gotowe, a tańsze, do składania samemu: 1000 mm.
To ja wiem, tylko pytałem w jaki sposób się je składa;-)
Ostatnio zmieniony 16 lis 2011, 17:06 przez toras, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

toras pisze:Bo flexy mają po 66cm długości...
Tak, gotowe, a tańsze, do składania samemu: 1000 mm.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2011, 16:33 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Furia
Kontakt:

Post autor: Furia »

Bardziej opłaca się kupić oddzielnie szyny i podkłady. Poza tym dłuższe szyny -> mniej łączeń -> lepsza jazda;)
Ostatnio zmieniony 16 lis 2011, 15:17 przez Furia, łącznie zmieniany 1 raz.
toras
Kontakt:

Scio pisze:Projektując moduł stacyjny podzieliłem go na segmenty o dł. 99cm, ponieważ dostepne na rynku szyny mają dł 100cm
Dobrze, że poruszyłeś ten temat. Czyli stosujesz podkłady osobno i osobno szyny? Jak się to układa i montuje, bo szczerze mówiąc to nie wiem i też się nad tym zastanawiałem. Bo flexy mają po 66cm długości i miałem na nich wszystko robić.
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Post autor: Scio »

toras pisze: Najnowszy pomysł to dwa segmenty po 100cm
Projektując moduł stacyjny podzieliłem go na segmenty o dł. 99cm, ponieważ dostepne na rynku szyny mają dł 100cm, więc żeby je spasować, a jednocześnie nie mieć odpadów, taki wymiar wydaje się najbardziej optymalny. Oczywiście dotyczy to segmentów z prostymi. Segmenty z głowicami też będą tej samej długości. Ze względów logistycznych lepiej jak wszystkie segmenty mają te same wymiary.
Awatar użytkownika
Mac
Kontakt:

Post autor: Mac »

drlukasz pisze:...
Przy czym moduł stacji również nie musi mieć długości będącej wielokrotnością 300mm :D
To dość oczywiste :-)
Jako że kolega Toras uparł się na Mac-ówkę to mnie obarcza rolą operatora programu SCARM więc znam dość dokładnie warianty jego planowanej makiety :-) Wczoraj, na przykład, była przymiarka do wersji o długości 4,5 m. Wyglądało to nawet fajnie ale mój argument że na takim module nawet 1,5-metrowy skład będzie się "optycznie gubić" (nie wspominając o detalach i wolnostojącej architekturze) doprowadził do rychłego zaniechania takiego projektu.
toras
Kontakt:

Odpisuję zbiorczo:

Co do wielkości to zostanę przy takiej jak jest.
hehe.. poszedlem pomierzyć samochód. Segment 120xm zmieści się na styk, a trzy sztuki to jak się popieści to się zmieści;-) 110xm bez problemu na różne sposoby. Najnowszy pomysł to dwa segmenty po 100cm i dwa segmenty po 80cm i powinno być idealnie. Dodatkowo po usunięciu pierwszego peronu rozjazdy zmieszczą się w 100cm. Pierwszy peron w sumie bez sensu jest (na prawdę go nie ma), bo wyszłoby, że pomiędzy dwoma peronami jest tylko jeden tor.

Co do przesuwania rozjazdow to chciałbym tego uniknąć z dwóch powodów. Po rozsunięciu skracają mi się tory przyperonowe i mogą nie mieścić się na mijankę długie składy. Powód drugi to po przesunięciu wyjdzie "eska" i mogą rozpinać się sklady (wspominał o tym wcześniej ArturSchŁ).

O nogach pamiętam. Mam w głowie jakieś koncepcje mocowania do segmentu (do przemyślenia jeszcze) i zastanawiam się nad regulacją, ale tutaj też widziałem wcześniej na forum jakieś rozwiązanie.

Wymyśliłem również ochronę od góry, wraz z systemem pokrowców, które będzie można stosować zarowno do pojedynczego segmentu, jak i rownież zabezpieczyć cały skręcony moduł, ale do tego jeszcze daleka droga;-)

No to jestem juz blisko ostatecznej wersji.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

Z praktyki - najlepiej jest ustalić sobie wymiar dopasowany do środka transportu i zakładanego sposobu magazynowania modułów (oddzielne pudła, skręcone ze sobą po dwa, skrzynia ze wszystkimi itp. itd.).
Trzeba to zrobić na etapie projektowania układu torowego. Mając zaprojektowane skrzynki - wymyślić/zaadaptować jakiś system nóg i dopiero po tym wszystkim brać się za układanie torów. Niewygodnie i niebezpiecznie jest robić mocowania nóg do modułów już posiadających jakiś wystrój.

Ja bym przesunął rozjazdy (nie tylko jeden który wchodzi w łączenie skrzynek, ale i proporcjonalnie pozostałe), bez kombinowania z długościami poszczególnych kawałków.

Stacja tworzy jeden moduł wielosegmentowy :)
Przy czym moduł stacji również nie musi mieć długości będącej wielokrotnością 300mm :D
Ostatnio zmieniony 16 lis 2011, 12:05 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”