Moja makieta TT - FASLER
Moderator: mod-Makieta
-
- Kontakt:
Re: Moja makieta TT - FASLER
Szanowni koledzy mam jedno pytanie, koło magazynu mam zamiar zrobić parking i drogę dojazdową z trylinki, czy ktoś wie gdzie można kupić trylinkę w skali TT.
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
I efekt (przynajmniej na zdjęciach) jest rewelacyjnyFASLER pisze:Jeśli chodzi o tory, owszem doradzano mi wymianę na modelowe i słusznie ja również odradzam wykorzystywanie u-rurek jednak zdecydowałem o pozostaniu przy torowisku BTTB ponieważ sam nie wiedziałem czy coś z tego będzie.

Ostatnio zmieniony 10 sie 2011, 19:59 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Witam
Po pierwsze w żadnym wypadku nie czuję się atakowany, rzeczywiście maciej_kolej ma rację ujednolicenie taboru powoduje większy realizm, ja osobiście staram się zbierać - na tyle na ile pozwalają finanse - zarówno tabor PKP jak i DB.
Jeśli chodzi o tory, owszem doradzano mi wymianę na modelowe i słusznie ja również odradzam wykorzystywanie u-rurek jednak zdecydowałem o pozostaniu przy torowisku BTTB ponieważ sam nie wiedziałem czy coś z tego będzie. Jak już wspominałem to mój pierwszy kontakt z modelarstwem kolejowym i to co robię traktuję bardziej jako pole do nauki nowych metod modelarskich. Chciałem zbudować makietę do zabawy w domu wraz z synem i dla własnej satysfakcji, bo przecież to i dobra zabawa moim zdaniem jest tutaj najważniejsze. Równolegle mam zamiar zacząć tworzyć moduły tym razem na torach modelowych
.
Jeśli chodzi o dojazd do drogi, są to wycinane laserowo z kartonu płyty betonowe, kupione niegdyś na Allegro.
Pozdrawiam
Po pierwsze w żadnym wypadku nie czuję się atakowany, rzeczywiście maciej_kolej ma rację ujednolicenie taboru powoduje większy realizm, ja osobiście staram się zbierać - na tyle na ile pozwalają finanse - zarówno tabor PKP jak i DB.
Jeśli chodzi o tory, owszem doradzano mi wymianę na modelowe i słusznie ja również odradzam wykorzystywanie u-rurek jednak zdecydowałem o pozostaniu przy torowisku BTTB ponieważ sam nie wiedziałem czy coś z tego będzie. Jak już wspominałem to mój pierwszy kontakt z modelarstwem kolejowym i to co robię traktuję bardziej jako pole do nauki nowych metod modelarskich. Chciałem zbudować makietę do zabawy w domu wraz z synem i dla własnej satysfakcji, bo przecież to i dobra zabawa moim zdaniem jest tutaj najważniejsze. Równolegle mam zamiar zacząć tworzyć moduły tym razem na torach modelowych

Jeśli chodzi o dojazd do drogi, są to wycinane laserowo z kartonu płyty betonowe, kupione niegdyś na Allegro.
Pozdrawiam
- maciejh76
- Kontakt:
A ja poproszę o uchylenie rąbka tajemnicy
z czego Kolega wykonał utwardzenie bocznej drogi (w postaci płyt betonowych), które dochodzi do drogi asfaltowej? Miejsce to jest dobrze widoczne na jednej z fotek z Ziłem i przejazdem kolejowym
Maciej

Maciej
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Widzę że tory rurkowe nadal utrzymujesz, pisaliśmy na początku o tym
Szkoda.
Klimacik jeśli chodzi o otoczenie fajny, tabor natomiast
Albo PKP albo DB 

Klimacik jeśli chodzi o otoczenie fajny, tabor natomiast

-
- Kontakt:
- Scio
- Kontakt:
Przydało by się spatynować trochę te ziły
No chyba, że są takie wypucowane, bo towarzysz Gierek będzie przejeżdżał 
Generalnie makieta bardzo mi się podoba.

Generalnie makieta bardzo mi się podoba.
-
- Kontakt:
Kilka nowości na makiecie, małe pole, kawałek łąki, powoli kończony jest przejazd kolejowy z ogromnym naciskiem na powoli

Ostatnio zmieniony 18 maja 2011, 19:26 przez FASLER, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Zastanawiałem się nad basztą lub wierzą widokową ale to jeszcze odległa przyszłość.
- Mariusz
- Kontakt:
A zameczek, albo ruiny na szczycie
Taka budowla górująca nad wioską ładnie wygląda.

-
- Kontakt:
Planuję zrobić jeszcze klika wzniesień z czego najwyższe będzie w pobliżu wiaduktu. Tak więc tory będą delikatnie trawersować wzniesienia tworząc drugą pętlę a dworzec będzie znajdował się w takiej dolince pomiędzy wzniesieniami. Na wzniesieniach wiejska zabudowa, odrobinę pól uprawnych, lasy, być może imitacja wyciągu krzesełkowego.... 

- Jacula
- Kontakt:
Ładny klimat makiety się robi. Nawet to, że są stare tory, nie razi. Co będzie po prawej stronie makiety, przed dworcem? Tam jest jeszcze tyle pustego terenu?
-
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 08 lut 2011, 21:08 przez FASLER, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Murkiem oporowym autentycznie nie ma co się chwalić ale to moje początki jakieś 1,5 roku temu i czeka na opracowanie metody w jaki sposób i czym go zastąpić.
- Zbyszek Zajner
- Kontakt:
Jestem pod wrażeniem Twoich skałek. Brawo. Mam tylko jedno ale.. ten murek oporowy na ostatnim zdjęciu wyglądałby lepiej jakbyś zastosował coś profilowanego (np płytki Auhagena z imitacją kamienia http://auhagen.de/inhalt/cms/front_cont ... _pid=19304) i to patynował. Ot, moje skromne zdanie. Ale całość bardzo sympatycznie zaprasza do jazdy taborem. Pozdrawiam, Zbyszek Zajner